Βράτκο Νέμανιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βράτκο Νεμάνια)
Βράτκο Νεμάνια
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1η χιλιετία
Θάνατος14ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΣερβία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Οικογένεια
ΤέκναΜιλίτσα της Σερβίας
Γονείςd:Q20631598
ΟικογένειαΟίκος των Νεμάνια

Ο Βράτκο Νεμάνια (σερβικά : Вратко Немањић) ήταν Σέρβος στρατιωτικός του 14ου αιώνα, ήρωας της επικής ποίησης της Σερβίας γνωστός σαν Γιούγκ Μπόγνταν (Југ Богдан).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα, ήταν γιος του Ντιμιτάρ, και εγγονός του πρίγκιπα της Ράσκα Βουκάν[1]. Ήταν στρατιωτικός διοικητής του βασιλιά των Σέρβων Στέφανου Δουσάν, στάλθηκε με τον Ελληνοσέρβο Γιοβάν Όλιβερ Γκρτσκιτς να διαπραγματευτεί με τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό πριν από τον βυζαντινό εμφύλιο πόλεμο του 1341-1347 στον οποίο η σερβική αυτοκρατορία θα αγωνιστεί και στις δύο πλευρές. Οι Βράτκο και Όλιβερ οδήγησαν τον σερβικό στρατό να επιτεθεί στις Σέρρες κατά παραγγελία του Ιωάννη ΣΤ 'Καντακουζηνού.

Ήταν ο πατέρας της Μιλίτσα, που ήταν η σύζυγος του Λαζάρου πρίγκιπα της Σερβίας του Μοράβα[2].

Στην Προκούπλιε έκτισε μία εκκλησία γνωστή σήμερα ως "η λατινική εκκλησία" λόγω του ότι οι Ενετοί που κατέλαβαν την πόλη για λίγα χρόνια την είχαν μετατρέψει σε λατινικό ναό. Η εκκλησία χτίστηκε από τον Βράτκο τον 14ο αιώνα σε ένα λόφο όπου πάνω στα ερείπια εκκλησίας του 5ου αιώνα, η οποία ήταν χτισμένη στη θέση ναού του 2ου αιώνα αφιερωμένου στον Ηρακλή. Τμήματα και τοιχογραφίες των δύο προηγούμενων ναών έχουν σήμερα βρεθεί. Σε αυτή την εκκλησία τάφηκε μετά τον θάνατό του.

Σερβική επική ποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην σερβική επική ποίηση είναι ο ένας γιος του "Γιουγκοβίτσι" (εννέα συνολικά αδέλφια). Μία από τις κόρες του η "Αντζελία" είναι παντρεμένη με τον "Μπανόβικ Στραχίνια", αλλά απήχθη από τους Οθωμανούς του υποτελής Βλάχου Αλία. Ο Στραχίνια ρωτά τον Μπόγνταν αν αυτός και οι αδελφοί του θα μπορούσαν να την σώσουν, αλλά ο Μπόγνταν αρνήθηκε, δεδομένου ότι η Αντζελίνα είχε κοιμηθεί με Τούρκο και έφερε μεγάλη ντροπή για την οικογένεια.

Σκοτώθηκε μαζί με τους αδελφούς του κατά τη διάρκεια της μάχης του Κοσσυφοπεδίου. Σήμερα υπάρχει ένα μνημείο με ένα μεγάλο λευκό σταυρό που έχει την επιγραφή:

Τιμή στους προγόνους που μας δίδαξαν πώς να δημιουργήσουμε μια μεγάλη πατρίδα. Εμείς θα το διαφυλάξουμε και συμφωνούμε ότι είναι πιο δύσκολο να προφυλαχθεί από το να αποκτηθεί[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Girardet, Klaus Martin (2007). Kaiser Konstantin der Grosse: Historische Leistung und Rezeption in Europa. σελ. 140. ISBN 9783774934740. 
  2. «Od roda Nemanjića». [νεκρός σύνδεσμος]
  3. Staging the past: the politics of commemoration in Habsburg Central Europe ... Maria Bucur,Nancy Meriwether Wingfield
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vratko Nemanjić της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).