Σερβία του Μοράβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Σερβία του Μοράβα

Η Σερβία του Μοράβα (σερβικά : Моравска Србија) ήταν ένα φεουδαρχικό κρατίδιο που δημιουργήθηκε το 1371 μετά την διάσπαση της Σερβικής Αυτοκρατορίας. Βρισκόταν στην κοιλάδα απορροής του Μεγάλου Μοράβα παραποτάμου του Δούναβη όπου οφείλει και το όνομα του.

Αρχικά λειτουργούσε αυτόνομα στα πλαίσια της Σερβικής αυτοκρατορίας αλλά, μετά τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389, έγινε υποτελές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά τον θάνατο του πρώτου πρίγκιπα Λαζάρου Χρεμπελιάνοβιτς ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις οικογένειες Λαζάρεβιτς και Μπράνκοβιτς, που αποσκοπούσαν στην υποστήριξη του ενός ή του άλλου υποψήφιου από τον Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τη διαδοχή· τελικά επικράτησε η οικογένεια Λαζάρεβιτς.

Μέχρι το 1402 Ο Στέφαν Λαζάρεβιτς προσάρτησε στα εδάφη του και τα σερβικά Πριγκιπάτο της Ζέτα και την Χώρα του Μπράνκοβιτς παίρνοντας τον τίτλο του δεσπότη και αναβαθμίζοντας το κράτος του σε Δεσποτάτο της Σερβίας.

Πρίγκιπες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Историја српског народа, Друга књига, Доба борби за очување и обнову државе (1371—1537), уредила Јованка Калић, Српска књижевна задруга, Београд 1982.
  • Михаљчић, Раде (1989). Лазар Хребељановић, Историја, култ, предање. Београд: БИГЗ. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Моравска Србија της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).