Βληχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βληχή
Η αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΓιώργος Λάνθιμος
ΠαραγωγήΓιώργος Λάνθιμος,
Ελένη Κοσσυφίδου
ΣενάριοΓιώργος Λάνθιμος
ΙστορίαΓιώργος Λάνθιμος
ΠρωταγωνιστέςΈμα Στόουν,
Νταμιάν Μπονάρντ
ΜουσικήΓιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ,
Κνουτ Νίστετ,
Τοσίο Χοσοκάβα
ΤραγούδιΑγγελίνα Τκάτσεβα[1] και Χορωδία ΕΡΤ
ΦωτογραφίαΘοδωρής Μιχόπουλος
ΜοντάζΓιώργος Μαυροψαρίδης
ΕνδυματολόγοςΆγγελος Μέντης
Εταιρεία παραγωγήςΕθνική Λυρική Σκηνή,
NEON
ΔιανομήΕθνική Λυρική Σκηνή
Πρώτη προβολή6 Μαΐου 2022
Κυκλοφορία8 Δεκεμβρίου 2021
Διάρκεια20 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΑγγλικά

Η Βληχή είναι ταινία μικρού μήκους ελληνικής παραγωγής του 2022 σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λάνθιμου. Η ταινία βιντεοσκοπήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Τήνο και πρωταγωνιστούν η Έμα Στόουν και ο Νταμιάν Μπονάρντ.[2][3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πλάνο ξεκινά εμφανίζοντας ένα άγονο τοπίο νησιού, στην προκειμένη περίπτωση της Τήνου, και στη συνέχεια αιγοπρόβατα να βόσκουν διάσπαρτα και να περιπλανιούνται σε ολόκληρη την έκταση του βουνού.

Το πρόσωπο της ηρωίδας (Έμα Στόουν) φαίνεται θλιμμένο και συντετριμμένο. Είναι μαυροφορεμένη, φορά στο κεφάλι της μια μαύρη μαντίλα και βρίσκεται στο σπίτι της, σπίτι πέτρινο και παλιό με ιδιαίτερα παχείς τοίχους. Περιστοιχίζεται από μαυροφορεμένες ηλικιωμένες γυναίκες, αλλά και άνδρες, και το κλίμα που επικρατεί είναι ιδιαίτερα πένθιμο. Θλιμμένοι όλοι κοιτούν το κενό μπροστά τους, βυθισμένοι στο πένθος. Στην κάμαρα βρίσκεται ο προσφάτως αποθανών σύζυγός της (Νταμιάν Μπονάρντ). Έπειτα από λίγη ώρα, οι επισκέπτες φεύγουν και η οικοδέσποινα τους αποχαιρετά φιλώντας τους το χέρι, στον καθένα ξεχωριστά. Αφού αποχωρήσει και ο τελευταίος, εκείνη αρχίζει να τρώει από τα εδέσματα που τους προσέφερε προηγουμένως. Όταν τελειώσει το γεύμα της, μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα, παρατηρεί και εξετάζει το άψυχο σώμα του συζύγου της. Στη συνέχεια, σηκώνεται όρθια και στέκεται επάνω από το κεφάλι του και ξεκινά να αυνανίζεται μέχρι τελικής πτώσης.

Έχοντας περάσει αρκετός χρόνος από τη στιγμή που η ηρωίδα αυτοϊκανοποιήθηκε, ο σύζυγός της ανασταίνεται και βλέπει σοκαρισμένος το σώμα της νεκρής γυναίκας του. Βγαίνει ολόγυμνος από το σάβανό του και τριγυρνάει τοιουτοτρόπως στα δωμάτια του σπιτιού. Ξαφνικά βλέπει ένα κατσικάκι να τον κοιτάζει επίμονα έξω από την ανοιχτή πόρτα. Έτσι, παίρνει τα ρούχα της γυναίκας του και τα φορά με σκοπό να ντυθεί και να βγει να βρει ένα σημείο, όπου θα τελέσει την ταφή της συζύγου του. Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, βάζει τη γυναίκα του στο αυτοκίνητο και οδηγεί στο χωμάτινο δρόμο, με το κατσικάκι να τον ακολουθεί. Βρίσκοντας το κατάλληλο ερημικό σημείο, το οποίο έχει θέα στη θάλασσα, παίρνει την σύζυγό του στην αγκαλιά του και την τοποθετεί μέσα στον τάφο της. Αφού την θάψει, ξεκινά να χορεύει έναν τρόπον τινά τελετουργικό χορό στη μνήμη της αποθανούσας. Η επόμενη σκηνή αρχίζει και φαίνεται το κεφάλι από το σφαγμένο κατσίκι που τον συνόδευε στην ταφή. Αφού ολοκληρώσει το πιάτο που μαγείρεψε με το κρέας του, πηγαίνει στο κρεβάτι για να κοιμηθεί.

Την επόμενη ημέρα το πρωί, η σύζυγος του περπατάει προς το σπίτι τυλιγμένη με το νεκροσέντονο που αρχικά σκέπαζε τον άνδρα της. Μπαίνοντας στο σπίτι βρίσκει και πάλι νεκρό τον σύζυγό της στο κρεβάτι και τον σκεπάζει με το σεντόνι. Βγαίνοντας στην αυλή βλέπει ηλικιωμένους να κινούνται, λίγο απομακρυσμένοι από το σπίτι, κυκλικά σαν να χορεύουν και πηγαίνει και στέκεται στο κέντρο του νοητού αυτού κύκλου, μένοντας να περιεργάζεται απαθώς το συμβάν.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώιμο στάδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία αποτελεί ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του οργανισμού NEON στον Γιώργο Λάνθιμο για το πρόγραμμα «The Artist on the Composer», το οποίο συνδυάζει το έργο σύγχρονων εικαστικών, σκηνοθετών και παραγωγών που πρωτοπορούν με ζωντανή εκτέλεση οργανικής μουσικής,[6] ενώ η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», και ανακοινώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2021, όντας παραγωγή του καλλιτεχνικού προγράμματος Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2022 της ΕΛΣ.[7][8] Στόχος του προγράμματος είναι να εστιάσει στο αποτέλεσμα που προκύπτει μέσα από τον συνδυασμό των εικαστικών τεχνών και της όπερας.[9]

Προηγουμένως, το πρόγραμμα είχε αναθέσει στον εικαστικό Νίκο Μαυρίδη να παρουσιάσει κατά την περίοδο του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2019 στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ το έργο του «Noli me Tangere» («Μη μου άπτου»), μία εικαστική εγκατάσταση μεγάλου μεγέθους που είχε επενδυθεί μουσικά από τα έργα «Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά» του Γκούσταβ Μάλερ και «...quasi una fantasia...» του Γκιέργκι Κούρταγκ.[10][9]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μουσική επένδυση της ταινίας, που θα παρουσιαστεί ζωντανά από μουσικά σύνολα, αποτελείται από έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ σε διασκευή του Κνουτ Νίστετ και Τοσίο Χοσοκάβα, τα οποία θα ερμηνευτούν από τη σολίστ Αγγελίνα Τκάτσεβα στο τσίμπελ, το Κουαρτέτο «Μαρία Κάλλας» και τη Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.[11][12] Επίσης, συμμετέχουν μουσικοί της Ορχήστρα της ΕΛΣ: ο Νίκος Νικόπουλος στο φλάουτο, ο Ντιμίτρι Σαφαριάν-Σιμονένκο στο όμποε, η Άννα Δερμάνη στην άρπα, η Σοφία Ταμβακοπούλου στο πιάνο, ο Αλέξης Θεοφυλάκτου στο βιολί και η Μαρίνα Κολοβού στο βιολοντσέλο. Την διεύθυνση της χορωδίας αναλαμβάνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.[13]

Τίτλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το Μεγάλο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας, ως βληχή ορίζεται το βέλασμα, δηλαδή ο χαρακτηριστικός ήχος που παράγουν τα αιγοπρόβατα, αλλά παράλληλα και το κλάμα των παιδιών.[14]

Όπως δήλωσε ο Λάνθιμος, δεν γνώριζε εξαρχής την έννοια της λέξης «βληχή» και κατάφερε να την βρει κατά την αναζήτηση κάποιου συνωνύμου για την λέξη «βέλασμα».[15]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Γιώργος Λάνθιμος - «Βληχή»: «Ήταν πρόκληση και ταυτόχρονα έμπνευση...»». (Ελληνικά) Η Ναυτεμπορική. 5  Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 25  Αυγούστου 2022.
  2. «Γιώργος Λάνθιμος - «Βληχή»: Παγκόσμια πρεμιέρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή - Οι πρώτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα και το τρέιλερ της ταινίας». ελculture. 21 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2022. 
  3. ««Βληχή»: Οι πρώτες φωτογραφίες από τη νέα δουλειά του Λάνθιμου». www.ertnews.gr. 21 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2022. 
  4. Ζώης, Νικόλας. «Έμα Στόουν: «Είναι μεγάλο δώρο να δουλεύω με τον Γιώργο» – «Βληχή», ένα βέλασμα για μια βωβή ταινία | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2022. 
  5. «Γιώργος Λάνθιμος: Παγκόσμια πρεμιέρα για την «Βληχή» - Όλα τα φλας στην Έμα Στόουν». ProtoThema. 6 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2022. 
  6. «Γιώργος Λάνθιμος: Πρώτες εικόνες και τρέιλερ από τη νέα ταινία του «Βληχή» | LiFO». www.lifo.gr. 21 Μαρτίου 2022. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2022. 
  7. «Έμα Στόουν: Πότε έρχεται Αθήνα για τη «Βληχή», τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου». Athens Voice. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2022. 
  8. «Σπουδαίες όπερες, νέες παραγωγές και η καινούργια ταινία του Γιώργου Λάνθιμου στην Εθνική Λυρική Σκηνή». Protagon.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2022. 
  9. 9,0 9,1 «The artist on the composer - Εθνική Λυρική Σκηνή». www.nationalopera.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2022. 
  10. «Noli me tangere: εικαστική εγκατάσταση ή ένας υπερμεγέθης πίνακας; Ο Νίκος Ναυρίδης εξηγεί | LiFO». www.lifo.gr. 13 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2022. 
  11. Γιάννης, Ζουμπουλάκης (4 Μαΐου 2022). «Στη «Βληχή» του Γιώργου Λάνθιμου». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2022. 
  12. «Γιώργος Λάνθιμος - «Βληχή»: «Ήταν πρόκληση και ταυτόχρονα έμπνευση...»». www.naftemporiki.gr. 5 Μαΐου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2022. 
  13. «The Artist on the Composer - Εθνική Λυρική Σκηνή». www.nationalopera.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2022. 
  14. Λίντελ, Χένρι Τζορτζ· Σκοτ, Ρόμπερτ (27 Μαρτίου 2015) [2007]. Επιτομή του μεγάλου λεξικού της ελληνικής γλώσσης. Αικατερίνη Γιαννούλη, Βασιλική Ζάππη, Κατερίνα Ντάκου, Αγγελική Παναγοπούλου, Μαρία Παναγοπούλου, Ελένη Φύκιρη, Πέτρος Χριστοφιλίδης, Ελένη Δάγκου, Κωνσταντίνος Σκορδαλής. Αθήνα: Pelekanos Books. σελ. 251. ISBN 978-618-04-0023-6. 
  15. «Εσείς ξέρετε τι σημαίνει «Βληχή»; - Πώς κατέληξε σε αυτόν τον τίτλο ο Γιώργος Λάνθιμος». in.gr. 6 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]