Βλαντιμίρ Κους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βλαντιμίρ Κους
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1965
Μόσχα
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
γλύπτης
Ιστότοπος
vladimirkush.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ελαιογραφία σε καμβά
Βλαντιμίρ Κους "Παιχνίδια με Μαργαρίτες" - Μάουι Χαβάης

Ο Βλαντιμίρ Κους ( Vladimir Kush ) είναι Ρώσος σουρεαλιστής ζωγράφος και γλύπτης, γεννημένος το 1965. Σπούδασε στο Surikov Moscow Art Institute, και μετά από μερικά χρόνια εργάστηκε ως καλλιτέχνης στη Μόσχα, τη γενέτειρά του, αργότερα μετανάστευσε στις Η.Π.Α.ιδρύοντας παράλληλα δική του γκαλερί στο νησί Μάουι της Χαβάης[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κους γεννήθηκε το 1965 στη Μόσχα της Ρωσίας. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνών της Μόσχας Σούρικοφ[σημ 1][σημ 2] Αφού συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία της Πετρούπολης, εγκαταστάθηκε οριστικά στη Μόσχα (1977). Ήταν μέλος της ομάδας των «Πλανόδιων» και θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της. Καταπιάστηκε με τη ζωγραφική παίρνοντας τα θέματά του από την ιστορία της Ρωσίας και επιδόθηκε στις προσωπογραφίες ή τα τοπία. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο πίνακας του Εκτέλεση, που συνεχίστηκε με τους πίνακες του Η κατάκτηση της Σιβηρίας (1985), Η βογιαρίνα Μορόζοβα (1987), Το πέρασμα του Σουβόροφ στις Άλπεις, Χειμώνας στη Μόσχα, κ.ά., τα περισσότερα αξιόλογα έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας ( αρχοντικό των Στρογκανόφ που μετετράπη σε μουσείο), και ένα χρόνο αργότερα προσελήφθη στο Σοβιετικό Στρατό για δύο χρόνια, όπου του ανατέθηκε να ζωγραφίζει τοιχογραφίες. Το 1987, άρχισε να εκθέτει έργα του με την Ένωση Καλλιτεχνών της ΕΣΣΔ, αλλά για να ζήσει, ζωγράφιζε πορτραίτα στους δρόμους της Μόσχας και καρικατούρες για μια εφημερίδα. Το 1990, μετά την πρώτη του ξένη έκθεση στη Γερμανία με άλλους δύο Ρώσους καλλιτέχνες, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζώντας αρχικά στο Λος Άντζελες, πριν μετακομίσει στη Χαβάη, όπου και εργάστηκε ως ζωγράφος για το Μουσείο Village του Whaler στο Maui. Ενώ είχε έδρα τη Χαβάη, τα έργα του παρουσιάστηκαν σε πολλές εκθέσεις στις γκαλερί του Χονγκ Κονγκ. Οι εκθέσεις των γκαλερί ακολούθησαν στο Σιάτλ, στο Πίτσμπουργκ και σε άλλες αμερικανικές πόλεις και τελικά άνοιξε τη δική του γκαλερί Kush Fine Art στη Lahaina της Χαβάης. Αργότερα άνοιξε τις γκαλερί Kush Fine Art στο Λας Βέγκας και την Laguna Beach, Καλιφόρνια. Πολλές από τις πρωτότυπες ελαιογραφίες του πωλούνται επίσης ως εκτυπώσεις giclée[σημ 3] που αρχικά συνέβαλαν στη δημοτικότητά του. Το 2007, η Kush μήνυσε την ποπ τραγουδίστρια Pink και την δισκογραφική της εταιρεία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων όταν χρησιμοποιήθηκε η απεικόνιση από τη ζωγραφική της (και αργότερα εκτύπωση giclee), Contes Erotiques, χωρίς την εξουσιοδότηση για το video U + Ur Hand 2006 της. Η υπόθεση διευθετήθηκε το επόμενο έτος, όταν ο τραγουδιστής συμφώνησε να του καταβάλει άγνωστες αποζημιώσεις. Οι εκτυπώσεις και μια πρωτότυπη εικονογράφηση του Kush πραγματοποιούνται στη συλλογή της γκαλερί NaPua στο Grand Wailea Resort στο Maui, εκτός από έργα που διεξάγονται σε ιδιωτικές συλλογές. Τον Ιούλιο του 2011 τα έργα του παρουσιάστηκαν στη διεθνή έκθεση Artistes du Monde στις Κάννες, όπου κέρδισε το Αμερικανικό Πρώτο Βραβείο Ζωγραφικής. Έχει επίσης μια έδρα στο Λας Βέγκας, Νεβάδα στο παλάτι του Καίσαρα[1][2][3]

Ο Κους χυτεύει ένα γλυπτό με βάση τη ζωγραφική του: ''Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα''

Στυλ και έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κους εργάζεται κυρίως στο κέντρο του καμβά, κυρίως ελαιογραφία, με πολλά από τα αρχικά έργα ζωγραφικής να πωλούνται επίσης ως εκτυπώσεις περιορισμένης έκδοσης . Τα χάλκινα γλυπτά του είναι μικρής κλίμακας και συνήθως βασίζονται σε εικόνες από τους πίνακές του. Αν και το στυλ του περιγράφεται συχνά ως υπερρεαλιστικό, ο ίδιος ο Κους το χαρακτηρίζει ως «μεταφορικό ρεαλισμό» και αναφέρει την άμεση επιρροή του από το στυλ του σουρεαλιστικού έργου του Σαλβαδόρ Νταλί καθώς και στο τοπίο του γερμανικού ρομαντικού ζωγράφου Caspar David Friedrich [12] Μια άλλη επιρροή στο έργο του ήταν ο Ολλανδός ζωγράφος του 16ου αιώνα Ιερώνυμος Μπος, γνωστός για τη φανταστική του απεικόνιση, και μερικές φορές χαρακτηριζόταν ως "ο σουρεαλιστής προ σουρεαλισμού" .Τα φτερά, τα πλοία και οι γεμάτες με χρώμα θαλασσογραφίες είναι συνηθισμένα θέματα στους πίνακές του.[2]

Κατάλογος πινάκων ζωγραφικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω παρατίθενται μερικά αντιπροσωπευτικά έργα του :[3]

  • Αφρικανική Σονάτα (λάδι σε μουσαμά, 21 X 24 ίντσες) - Οι ελέφαντες με γιγαντιαίες σάλπιγγες για πρόσωπα απεικονίζονται σε μια λιμνούλα στις πεδιάδες της Αφρικής.
  • Άφιξη του Λουλουδένιου Πλοίου (2000, λάδι σε καμβά, 39,5 x 31,5 ίντσες) - Ένα λευκό ιστιοφόρο πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι σε μια ήρεμη θάλασσα. Τα πανιά του απεικονίζονται ως γιγαντιαία ροζ λουλούδια. Σκιώδεις ανθρώπινες μορφές προσεγγίζουν το πλοίο σε μικρά σκάφη, το καθένα από ένα ενιαίο πέταλο λουλουδιών, ενώ άλλα παρακολουθούν από την ακτή.
  • Αναπήδηση (τέλη της δεκαετίας του 1990, λάδι σε καμβά) - Εμφανίζεται στο εκθετήριο του 1997 "Από τα Γκούλαγκ στη Γκλάσνοστ''. Στη Διεθνή Έκθεση Εικόνων κοντά στο Πίτσμπουργκ, ο πίνακας απεικονίζει έναν στραγγισμένο ωκεανό που περιβάλλεται από βουνά, μια ομάδα ανθρώπινων μορφών να σχηματίζουν κύκλο γύρω από τον ωκεανό, και μια γιγάντια φάλαινα να πετιέται πάνω από αυτόν, που μοιάζει με μουσαμά με θαλασσινό νερό.
  • Θαλάσσιο Ρεύμα (2000, λάδι σε καμβά, 16 x 20 ίντσες) - Ο πίνακας (συχνά αναπαράγεται ως εκτύπωση) απεικονίζει την μοναχική φιγούρα ενός γυμνού άνδρα που κωπηλατεί σε ένα μικρό σκάφος μέσα από στροβιλιζόμενο νερό σε ένα πλημμυρισμένο τοπίο.
  • Αναχώρηση του Φτερωτού Πλοίου (περίπου 2000, λάδι σε καμβά, 39 x 31 ίντσες) - Αναπαράγεται ευρέως ως εκτύπωση, ο πίνακας απεικονίζει ένα τρισδιάστατο ιστιοπλοϊκό σκάφος που κατευθύνεται προς την ανοιχτή θάλασσα μια θυελλώδη μέρα. Τα πανιά του σχηματίζονται από γιγαντιαίες πεταλούδες
  • Οικογενειακό δένδρο (λάδι σε καμβά) - Ένα σπίτι απεικονίζεται ως γιγάντιο δέντρο με τα ψηλότερα κλαδιά του υπό κατασκευήν.
  • Τρεις Χάριτες (λάδι σε καμβά 11 x 14 ίντσες) - Τρεις μπαλαρίνες που χορεύουν πάνω σε μια σκακιέρα-σκηνή, απεικονίζονται με σβούρες αντί ποδιών.
  • Άνεμος(1997,λάδι σε καμβά, 35,5 x 43,5 ίντσες) - Μια απομονωμένη διώροφη κατοικία απεικονίζεται με ένα τεράστιο μπλε πουκάμισο που βγαίνει από την οροφή και τα παράθυρα, ενώ σκιώδεις ανθρώπινες φιγούρες συγκεντρώνονται στο χώρο κρατώντας σκάλες. Ένα γιγαντιαίο ρολόι τσέπης κρέμεται από μια αλυσίδα πάνω από την πλευρά του κτιρίου.
  • Φτερωτός Δορυφόρος (2000, λάδι σε καμβά) - Μια γιγαντιαία πεταλούδα απεικονίζεται γύρω από τη γη ως μεταλλικός δορυφόρος με φτερά ηλιακού πλαισίου.

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kush, Vladimir (2002). Metaphorical Journey. Kush Fine Art New York Inc. ISBN 0-9765298-0-7
  • Journey to the Edge of Time (illustrations by Vladimir Kush; text by Kush's father, Oleg Kush and his uncle Mikhail Kush). Kush Fine Art. ISBN 0-9765298-1-5
  • Artist Proof (2015) Kush Fine Art New York Inc. (a 188-page magazine relating to Kush's work).

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://greek_greek.enacademic.com/234951/%CE%A3%CE%BF%CF%8DΣούρικοφ, Βασίλι Ιβάνοβιτς
  2. Ρώσος ζωγράφος (Κράσνογιαρσκ 1848 - Μόσχα 1916).
  3. Η λέξη Giclée ("g-clay"), που προέρχεται από το γαλλικό λεξικό gicler που σημαίνει "σπρέι ή ψεκασμός", χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια διαδικασία ψηφιακής εκτύπωσης καλής τέχνης που συνδυάζει μελάνια με βάση χρωστική ουσία με υψηλής ποιότητας αρχειακό χαρτί ποιότητας μια εκτύπωση inkjet με εξαιρετική αρχειακή ποιότητα, αντοχή στο φως και σταθερότητα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]