Pink (τραγουδίστρια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Pink
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Pink (Αγγλικά)
ΨευδώνυμοP!nk[1] και Pink[1]
Γέννηση8  Σεπτεμβρίου 1979[2][3][4]
Ντόιλσταουν (Πενσυλβάνια)[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[5][6]
ΣπουδέςMoore College of Art and Design, Central Bucks High School West και Lenape Middle School
Ιδιότηταμοντέλο, τραγουδοποιός, χορευτής, μουσικός παραγωγός, εκπρόσωπος τύπου, τραγουδιστής-τραγουδοποιός, μουσικός ηχογραφήσεων[1], ηθοποιός ταινιών, τραγουδιστής[7], στιχουργός[7] και ηθοποιός[7]
ΣύζυγοςΚάρεϊ Χαρτ (από 2006)[8]
ΤέκναΓουΐλοου Χαρτ, Jameson Hart και Willow Sage Hart
ΓονείςΤζιμ Μουρ και Τζούντιθ Μουρ[9]
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςποπ μουσική, ποπ ροκ και σύγχρονο R&B
ΒραβεύσειςΑυστριακά Μουσικά Βραβεία Αμαντέους, Grammy Award for Best Female Rock Vocal Performance (2004), BRIT Award for International Female Solo Artist (2003), Βραβείο Daytime Emmy, MTV Video Music Award for Video of the Year (2001), Grammy Award for Best Pop Collaboration with Vocals (2002), Grammy Award for Best Pop Collaboration with Vocals (2011), μουσικό βραβείο MTV Video Music Award καλύτερου βίντεο κλιπ από ταινία (2001), MTV Video Music Award for Best Female Video (2002), MTV Video Music Award for Best Dance Video (2002), MTV Video Music Award for Best Pop Video (2006), MTV Video Music Award for Best Collaboration (2013), Michael Jackson Video Vanguard Award (2017), Βραβείο Μουσικής Μπίλμπορντ (2000), Βραβείο Μουσικής Μπίλμπορντ (2002), Βραβείο Μουσικής Μπίλμπορντ (2013), Βραβείο Μουσικής Μπίλμπορντ (2017), Βραβείο BRIT εξαιρετικής συνεισφοράς στη μουσική (2019) και αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[10]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αλέσια Μπεθ Μουρ (Alecia Beth Moore, 8 Σεπτεμβρίου 1979), γνωστή ως Pink (συχνά γραμμένο ως P!nk), είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, μουσικός και ηθοποιός.

Το 2000, ύστερα από την τριετή καριέρα της με το σύγχρονο για την εποχή του γυναικείο R&B συγκρότημα Choice, κυκλοφόρησε το πρώτο της τραγούδι ονόματι "There You Go" από το άλμπουμ "Can't Take Me Home". Το τραγούδι γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και έφτασε στο νούμερο 7 του Billboard Hot 100. Το 2001 κυκλοφορεί το δεύτερό της άλμπουμ, το "Missundaztood", το οποίο ήταν επίσης εμπορική και κριτική επιτυχία. Το άλμπουμ περιελάμβανε τέσσερα τραγούδια: "Get the Party Started", "Don't Let Me Get Me", "Just Like a Pill" και "Family Portrait", το καθένα από τα οποία μπήκαν στα κορυφαία 20 με το "Get the Party Started" να είναι το κορυφαίο της τραγούδι μέχρι το 2008, όταν ένα άλλο της τραγούδι, το "So What", έφτασε στο νούμερο 1 Billboard Hot 100.

Τον Νοέμβριο του 2003, η Pink κυκλοφόρησε το τρίτο στη σειρά άλμπουμ της, το "Try This". Το άλμπουμ ήταν λιγότερο πετυχημένο εμπορικά από το προηγούμενό της άλμπουμ και χαρακτηρίστηκε ως το λιγότερο επιτυχημένο άλμπουμ της Pink. Αυτό περιελάμβανε τρία τραγούδια : "Trouble", "God Is a DJ" και "Last to Know", απ’ τα οποία το πρώτο κέρδισε βραβείο Grammy για την Καλύτερη Γυναικεία Ροκ Φωνητική Απόδοση.

Ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα, στις 4 Απριλίου του 2006, κυκλοφόρησε το τέταρτο μουσικό της άλμπουμ "I'm Not Dead", το οποίο έφτασε στο νούμερο 6 στα 200 του Billboard. Αυτό σημείωσε την επιστροφή της Pink, καθώς ήταν επιπλέον η υψηλότερη θέση που είχε καταλάβει ως τότε στο Billboard, μετά τη «χαμηλή» επίδοση του προηγούμενού της άλμπουμ. Προηγήθηκε επίσης, του πολυσυζητημένου της τραγουδιού "Stupid Girls". Το δεύτερό της τραγούδι "Who Knew", το οποίο αγνοήθηκε από το ραδιόφωνο, αλλά μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το τραγούδι της "U + Ur Hand" που έφτασε στο νούμερο 9, θεωρήθηκε ότι εκτόξευσε την καριέρα της Pink στις Ηνωμένες Πολιτείες και επανέφερε το άλμπουμ στις μουσικές εκπομπές. Το πέμπτο της άλμπουμ, "Funhouse", κυκλοφόρησε στα τέλη Οκτωβρίου του 2008. Προηγήθηκε του πρώτου της "solo" άλμπουμ "So What", στα πιο "καυτά" τραγούδια του Billboard. Το άλμπουμ σημείωσε και άλλες επιτυχίες, όπως το "Sober," "Please Don't Leave Me", "Funhouse", "I Don't Believe You", and "Glitter in the Air".

Στις 15 Νοεμβρίου του 2010, κυκλοφόρησε την πρώτη της συλλογή από τραγούδια Greatest Hits... So Far!!!.Στο άλμπουμ περιέχονταν δύο τραγούδια, "Raise Your Glass" και "Fuckin' Perfect", που έφτασαν και πάλι στην κορυφή των 100 πιο "καυτών" τραγουδιών στο Billboard.

Τον Ιανουάριο του 2012, ο Νίλσεν Σάουντσκαν ανέφερε πως η Pink ήταν η τέταρτη πιο αγαπημένη καλλιτέχνης για το 2011. Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Pink κυκλοφόρησε το έκτο της άλμπουμ, "Τhe Truth About Love", στο οποίο περιλαμβάνονται το "Blow Me (One Last Kiss)", αλλά και το "Try".

Μέχρι το τέλος του 2009, το περιοδικό Billboard χαρακτήρισε την Pink ως την νούμερο ένα Καλλιτέχνη της Δεκαετίας, αλλά επίσης την 13η σε όλο τον κόσμο Μουσικό Καλλιτέχνη της Δεκαετίας.

Τα κατορθώματα της καριέρας της Pink περιλαμβάνουν: τρία βραβεία Grammy, πέντε βραβεία MTV Video Music και δύο βραβεία Brit. Τον Ιούνιο του 2011 η Pink και ο άντρας της, Κάρει Χαρτ, απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τη Γουίλοου Σέιτζ. Όσο για τον Ιανουάριο του 2012, η Pink έχει πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια άλμπουμ και 70 εκατομμύρια τραγούδια παγκοσμίως, κάνοντάς τη μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνιδες όλων των εποχών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]