Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βλαδίσλαος Γ΄ της Μοραβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βλαδίσλαος Γ΄ της Μοραβίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1227[1]
Θάνατος3  Ιανουαρίου 1247
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓερτρούδη του Μπάμπενμπεργκ (από 1246)[2]
ΓονείςΒεγκέσλαος Α΄ της Βοημίας και Κουνιγούνδη της Σουαβίας
ΑδέλφιαΌτακαρ Β΄ της Βοημίας
Αγνή της Βοημίας
Βεατρίκη της Βοημίας
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών

Ο Βλαδίσλαος Γ΄, λατιν. Vladislaus III (1227 - 3 Ιανουαρίου 1247) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν μάργραβος της Μοραβίας και διάδοχος της Βοημίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Βεγκέσλαου Α΄ της Βοημίας και της Κουνιγούνδης των Χοεντστάουφεν, κόρης τού Φιλίππου δούκα της Σουαβίας και της Ειρήνης Αγγελίνας, κόρης τού Ισαακίου Β΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Ως διάδοχος τού θρόνου, ο πατέρας του τον όρισε μάργραβο της Μοραβίας. Ο Βεγκέσλαος Α΄ εποφλαμιούσε το γειτονικό δουκάτο της Αυστρίας, το οποίο ήταν χωρίς κυβερνήτη από το 1246, που απεβίωσε ο Φρειδερίκος Β΄ των Μπάμπενμπερκ. Για να φθάσει το στόχο του, επεδίωξε τον γάμο τού Βλαδισλάου Γ΄ με την ανιψιά τού Φρειδερίκου Β΄, τη Γκέρτρουντε. Ο Φρειδερίκος Β΄ των Χοενστάουφεν της Γερμανίας προσπάθησε να εμποδίσει τον γάμο και να νυμφευτεί τη Γκέρτρουντε, η οποία όμως ήταν ερωτευμένη με τον Βλαδίσλαο Γ΄ και απέρριψε τον 56 ετών βασιλιά. Τον Ιούνιο τού 1246 απεβίωσε ο βασιλιάς της Γερμανίας σε μάχη και ο Βεγκέσλαος Α΄ γρήγορα έκανε τον γάμο τού γιου του με την κληρονόμο της Αυστρίας. Οι εκεί ευγενείς σύντομα αναγνώρισαν τον Βλαδίσλαο Γ΄ ως δούκα της Αυστρίας και έδωσαν τον όρκο υποτέλειας (homage), αλλά τον Ιανουάριο τού 1247 ο Βλαδίσλαος Γ΄ απεβίωσε πριν αναλάβει το δουκάτο.

Τότε ο Βεγκέσλαος Β΄ νύμφευσε τον δευτερότοκο γιο του Ότακαρ Β΄ της Βοημίας με τη Μαργαρίτα των Μπάμπενμπερκ, αδελφή τού Φρειδερίκου Β΄ και επίσης κληρονόμο της Αυστρίας, αλλά δεν απέκτησαν απογόνους. Τελικά το δουκάτο της Αυστρίας θα πάει στους Αψβούργους.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Γερτρούδη των Μπάμπενμπεργκ, κόρη τού Ερρίκου Β΄ κόμη τού Μέντλινκ. Δεν είχαν απογόνους. Ο Ερρίκος Β΄ ήταν αδελφός τού Φρειδερίκου Β΄ δούκα της Αυστρίας και της Μαργαρίτας.

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p11397.htm#i113961. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. p11397.htm#i113961. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Martin Wihoda, Vladislaus Henry: The Formation of Moravian Identity, transl. Katerina Millerova, (Brill, 2015), 299.
  • Francis Dvornik, The Slavs in European History and Civilization, (Rutgers University Press, 1962), 26.