Βιντεοπαιχνίδια στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει ένα μικρό κλάσμα της παγκόσμιας αγοράς των βιντεοπαιχνιδιών, όντας 50η στον κατάλογο 100 χωρών όσον αφορά την κατανάλωση των ψηφιακών προϊόντων.[1] Η χώρα έχει αγνοήσει για πολύ καιρό την προοπτική δημιουργίας μιας βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών (και μάλιστα έχει προσπαθήσει να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε δημόσιους χώρους με τον αμφιλεγόμενο νόμο 3037/2002),[2], ανταυτού εστίασε στις λιανικές πωλήσεις των βιντεοπαιχνιδιών. Υπό το φως των πρόσφατων δράσεων για την ενθάρρυνση της παραγωγής και διανομής ψηφιακών παιχνιδιών, η αναδυόμενη αλλά σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη βιομηχανία παιχνιδιών αποτελείται σήμερα από πάνω από 25 ενεργά στούντιο ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών και αρκετούς ανεξάρτητους δημιουργούς.

Ελληνική αγορά βιντεοπαιχνιδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με πληθυσμό κοντά στα 11 εκατ. άτομα, η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά για τον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών. Η ελληνική αγορά βιντεοπαιχνιδιών είχε κέρδη 112 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017,[3] ενώ οι προβλέψεις για τα κέρδη της αγοράς των κονσολών βιντεοπαιχνιδιών στην Ελλάδα εκτιμώνται στα 89 εκατομμύρια δολάρια για το 2020 (83η στον κόσμο).[4] Τα βιντεοπαιχνίδια για κινητά έχουν μικρό κοινό στην Ελλάδα, περίπου 1.1 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες (το 41% των χρηστών διαδικτύου στην Ελλάδα).[5] Αυτός ο υποτομέας της αγοράς των βιντεοπαιχνιδιών στην Ελλάδα έχει κέρδη περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η CD Media, με έδρα την Αθήνα, είναι ο κορυφαίος διανομέας διαδραστικού λογισμικού ψυχαγωγίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,[6] καθώς και ο τοπικός και περιφερειακός εκπρόσωπος της Nintendo Ευρώπης για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια από το 2016.[7]

Ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μια μικρή και σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη αγορά βιντεοπαιχνιδιών, αποτελούμενη κυρίως από ανεξάρτητες μικροεπιχειρήσεις και μεμονωμένους προγραμματιστές. Χαρακτηριστικό του τοπίου είναι το γεγονός ότι το 2013, εργάζονταν κατά εκτίμηση 120 άτομα στην βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών σε 11 εγγεγραμμένες εταιρείες.[8] Ως αποτέλεσμα, πολλοί προγραμματιστές, καλλιτέχνες, προγραμματιστές και σχεδιαστές εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης στην Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.[9]

Ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας υπονομεύει την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών είναι η έλλειψη χρηματοδότησης,[10], καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης.[9] Το 2019 η ελληνική κυβέρνηση θέσπισε κίνητρα για την παραγωγή βιντεοπαιχνιδιών. Αυτά περιλαμβάνουν μια ταμειακή έκπτωση 35% και μια έκπτωση 30% για οπτικοακουστικές παραγωγές.[11]

Γνωστές ελληνικές εταιρείες παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιοσημείωτα παιχνίδια που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Chicken Invaders από την InterAction Studios, μια από τις μακροβιότερες σειρές βιντεοπαιχνιδιών (κυκλοφόρησε το 1999), με κοινό σε όλο το κόσμο.
 • Conspiracies από την Anima Interactive, ένα από τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια περιπέτειας που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, ακολουθούμενη από μια συνέχεια το 2011, το Conspiracies II - Lethal Networks.
 • Darkfall (ακολουθούμενο από τη συνέχεια Darkfall Unholy Wars) διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι που αναπτύχθηκε από την Aventurine, τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών στη χώρα.
 • World Basketball Manager από την Icehole Games, η μακροβιότερη σειρά βιντεοπαιχνιδιών που αναπτύσσεται στην Ελλάδα και η πρώτη ελληνική σειρά βιντεοπαιχνιδιών που έχει δημοσιευτεί, καθώς και το πρώτο ελληνικό βιντεοπαιχνίδι που απέκτησε παγκόσμιο κοινό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Lefteris Kretsos on bringing Greece on the global map of the Game and Film Making Industry». www.greeknewsagenda.gr. 27 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020. 
 2. «More Fallout Over Greek Game Ban». Wired. 13 Φεβρουαρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020. 
 3. «MENA Game Markets: Saudi Arabia». LAI Global Game Services. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020. 
 4. «Video Game Consoles Greece». Statista. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020. 
 5. «Mobile Games Greece». Statista. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020. 
 6. «CD Media S.E.». www.cdmediase.eu. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020. 
 7. «Η επόμενη αντιπροσωπεία της Nintendo στην Ελλάδα είναι η CD Media». www.nintendonext.gr. 22 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020. 
 8. «11 Greek video game companies in a year». Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020. 
 9. 9,0 9,1 «Fighting for funding and exposure, video game developers gather at Athens' first expo». 10 Ιουνίου 2017. 
 10. Chrysostomidou, Vassiliki (9 Ιανουαρίου 2016). «Could Greece become a video game production hub?». Kathimerini. 
 11. «"Disrupting the Gaming Industry: Greek Cash Rebate 35%": Greece in Nordic Game for the third time (22-24 May 2019, Malmö, Sweden)». www.greeknewsagenda.gr. 20 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2020.