World Basketball Manager

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
World Basketball Manager
ΔημιουργόςIcehole
ΠλατφόρμαMicrosoft Windows
Ημ/νία κυκλοφορίας2003
δεδομένα (π  σ  ε )

Το World Basketball Manager (συντομογραφία: WBM) είναι βιντεοπαιχνίδι διοίκησης ομάδων καλαθοσφαίρισης που επιτρέπει στον παίκτη να αναλάβει τη θέση του προπονητή σε οποιαδήποτε διεθνή ομάδα καλαθοσφαίρισης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών εκτός NBA. Αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε από την ελληνική εταιρία icehole για τα Microsoft Windows το 2003 η οποία, καθώς δεν έχει τις απαραίτητες άδειες, εκδίδει το παιχνίδι με ψεύτικα ονόματα παικτών και ομάδων. Οι φανατικοί χρήστες έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα, η οποία ενημερώνει συνεχώς τα στατιστικά των παικτών και των ομάδων και τα διαθέτει στο διαδίκτυο. Αυτή τη στιγμή το παιχνίδι περιέχει πάνω από 10.000 παίκτες, 650 ομάδες και 1000 προπονητές από 194 χώρες.[εκκρεμεί παραπομπή] Είναι το πρώτο παιχνίδι στρατηγικής με θέμα την καλαθοσφαίριση που κατάφερε να δημιουργήσει μια επιτυχημένη σειρά παιχνιδιών με ετήσιες εκδόσεις.[εκκρεμεί παραπομπή] Είναι, ακόμη, το πρώτο παιχνίδι ελληνικής παραγωγής, που κατάφερε να εκδοθεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Κίνα, τη Σερβία και τη Σλοβενία.[εκκρεμεί παραπομπή]

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τρόπος του παιχνιδιού είναι παρόμοιος με τα αντίστοιχα παιχνίδια ποδοσφαίρου. Ο χρήστης μπορεί να ελέγχει συλλόγους και εθνικές ομάδες ταυτόχρονα. Το παιχνίδι περιέχει μία πολύ ρεαλιστική μηχανή πραγματικού χρόνου για την εξομοίωση των αγώνων.[εκκρεμεί παραπομπή] Ένας γενετικός αλγόριθμος καταφέρνει να κάνει την τεχνητή νοημοσύνη του υπολογιστή πολύ ανταγωνιστική.[εκκρεμεί παραπομπή] Το παιχνίδι δημιουργεί τα ίδια στατιστικά που χρησιμοποιούν και οι επαγγελματίες του χώρου. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι μπορούν να παίξουν ταυτόχρονα. Περιέχει data editor, ο οποίος κάνει πολύ εύκολη την τροποποίηση της βάσης δεδομένων. Είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Λιθουανικά, Πορτογαλικά και Τουρκικά.

Βάση δεδομένων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν είναι μόνο ο μεγάλος αριθμός παικτών, προπονητών, ομάδων, σταδίων και διοργανώσεων που ξεχωρίζουν το WBM από τα άλλα παιχνίδια με θέμα την καλαθοσφαίριση αλλά και η λεπτομέρεια με την οποία παρουσιάζονται. Η βάση έχει δημιουργηθεί και ανανεώνεται μόνο από τους χρήστες.

Οι παίκτες περιγράφονται σε 36 διαφορετικές κατηγορίες:
Όνομα, Επίθετο, Ομάδα, Εθνικότητα, Υπηκοότητα, Ηλικία, Θέση, Ταλέντο, Φόρμα, Εμπειρία, Ηθικό, Αποφασιστικότητα, ιδιοσυγκρασία, Μπλοκάρισμα, Αμυντικό Ριμπάουντ, Μαρκάρισμα, Κλέψιμο, Χειρισμός μπάλας, Μπάσιμο, Πάσα, Επιθετικό Ριμπάουντ, Ελεύθερες βολές, Σουτ 2 πόντων, Σουτ 3 πόντων, Ύψος, Άλμα, Ταχύτητα, Αντανακλαστικά, Δύναμη, Αντοχή, Συμβόλαιο, Κίνδυνος τραυματισμού, Αξία, Αμοιβή, Διεθνείς εμφανίσεις, Προηγούμενες ομάδες.

Οι ομάδες περιγράφονται σε 36 διαφορετικές κατηγορίες:
Χώρα, Στάδιο, Ιστορικός αντίπαλος, Αξία, Όνομα, Ιδιοκτήτης, Προϋπολογισμός, Ταμείο, Οικονομική επιφάνεια, Συνοχή, Απόδοση, Χρώματα, Επιθετικότητα οπαδών, Αριθμός οπαδών, Επιτρεπόμενος αριθμός ξένων παικτών, Επίπεδο εγκαταστάσεων, Επίπεδο Ακαδημίας, Επίπεδο Ιατρικού τμήματος, Έτος Ίδρυσης.

Οι προπονητές περιγράφονται σε 15 διαφορετικές κατηγορίες:
Σύλλογος, Εθνική ομάδα, Όνομα, Επίθετο, Ηλικία, Εθνικότητα, Προϋπηρεσία σε Σύλλογο, Προϋπηρεσία σε εθνική ομάδα, Διεθνής κατάταξη καριέρας, Διεθνής κατάταξη έτους, Σκορ, Καθοδήγηση, Ψυχολογική υποστήριξη , Προπονητική ικανότητα, Δουλειά με τους νέους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το WBM είναι παιχνίδι της icehole, μιας μικρής ελληνικής ομάδας παραγωγής. Το παιχνίδι πρωτοκυκλοφόρησε το 2001 με το όνομα Basketball Manager και περιλάμβανε μόνο το Ελληνικό πρωτάθλημα. Η επόμενη έκδοση το 2002 πρόσθεσε 5 ακόμη χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ισραήλ.

Το 2004 το παιχνίδι μετονομάστηκε σε World Basketball Manager και προστέθηκαν 62 ακόμη σημαντικές διοργανώσεις και 94 εθνικές ομάδες. Αυτή η έκδοση του παιχνιδιού το 2005 εκδόθηκε και στα Γερμανικά και Κινέζικα για τις τοπικές αγορές, κάνοντας το WBM το πρώτο Ελληνικό παιχνίδι που εκδόθηκε στο εξωτερικό. Το παιχνίδι επανήλθε με νέα έκδοση το 2007 και το 2008 εκδόθηκε σε 9 γλώσσες Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Λιθουανικά, Πορτογαλικά και Τουρκικά.

Μέλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και το WBM βρίσκεται στην αγορά για πολλά χρόνια δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει μια μεγάλη εταιρία διανομής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι οπαδοί του παιχνιδιού να είναι λίγοι, αλλά ιδιαίτερα πιστοί. Αυτό επιτρέπει στο παιχνίδι να επιβιώνει, αλλά να εξελίσσεται αργά. Για την έκδοση του 2009, η icehole έχει ανακοινώσει μια νέα έκδοση που θα περιλαμβάνει μια νέα μηχανή γραφικών για τον αγώνα, παρόμοια με αυτή των Football Manager και Championship Manager.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]