Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιλέμ Φλούσερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιλέμ Φλούσερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Vilém Flusser (Τσεχικά)
Γέννηση12  Μαΐου 1920
Πράγα
Θάνατος27  Νοεμβρίου 1991
BorήΠράγα
Αιτία θανάτουτροχαίο ατύχημα
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςΝέο Εβραϊκό Κοιμητήριο
Χώρα πολιτογράφησηςΒραζιλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΤσεχικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πορτογαλικά
Γαλλικά
Τσεχικά
ΣπουδέςΣχολή Οικονομικών του Λονδίνου
Πανεπιστήμιο του Καρόλου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος
συγγραφέας
δημοσιογράφος
φωτογράφος
διδάσκων πανεπιστημίου
ιστορικός της τέχνης
communication scholar
docent
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο του Σάο Πάολο
Πανεπιστήμιο του Ρουρ στο Μπόχουμ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςεξόριστος τσεχοσλοβακικός στρατός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βιλέμ Φλούσερ (Vilém Flusser, Πράγα, 12 Μαΐου 1920 – 27 Νοεμβρίου 1991) ήταν φιλόσοφος, θεωρητικός της επικοινωνίας και κριτικός της τέχνης και της τεχνολογίας.

Γεννήθηκε στην Πράγα και το 1939 μετανάστευσε στο Σάο Πάολο όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος και καθηγητής φιλοσοφίας. Ο Φλούσερ έχασε όλη την οικογένειά του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στη δεκαετία του 1970 επέστρεψε στην Ευρώπη. Πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ενώ επισκεπτόταν τη γενέτειρά του για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο.

Ο Φλούσερ γεννήθηκε το 1920 στην Πράγα της Τσεχοσλοβακίας από οικογένεια Εβραίων διανοουμένων. Ο πατέρας του, Γκούσταβ, σπούδασε μαθηματικά και φυσική (υπό τον Άλμπερτ Αϊνστάιν μεταξύ άλλων). Ο Φλούσερ φοίτησε σε γερμανικά και τσεχικά δημοτικά σχολεία και αργότερα σε γερμανικό γυμνάσιο.

Το 1938, ο Φλούσερ άρχισε να σπουδάζει φιλοσοφία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα. Το 1939, λίγο μετά τη ναζιστική κατοχή, ο Φλούσερ μετανάστευσε στο Λονδίνο (με την Edith Barth, την μετέπειτα σύζυγό του και τους γονείς της) για να συνεχίσει τις σπουδές του το LSE. Ο Φλούσερ έχασε όλη του την οικογένειά του στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης: ο πατέρας του πέθανε στο Μπούχενβαλντ το 1940, οι παππούδες του, η μητέρα του και η αδερφή του μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς και αργότερα στο Theresienstadt όπου σκοτώθηκαν. Τον επόμενο χρόνο, μετανάστευσε στη Βραζιλία, ζώντας τόσο στο Σάο Πάολο όσο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο . Άρχισε να εργάζεται σε τσέχικη εταιρεία εισαγωγών/εξαγωγών και στη συνέχεια στη Stabivolt, κατασκευαστή ραδιοφώνων και τρανζίστορ.

Το 1960 άρχισε να συνεργάζεται με το Βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας (IBF) στο Σάο Πάολο και δημοσίευσε στο Revista Brasileira de Filosofia, με αυτά τα μέσα προσέγγισε σοβαρά τη βραζιλιάνικη πνευματική κοινότητα. Ο Φλούσερ είχε φίλο και στενότερο συνομιλητή του τον Βραζιλιάνο φιλόσοφο Βισέντε Φερέιρα ντα Σίλβα.[1] Ο Φλούσερ και ο Ντα Σίλβα συναντήθηκαν στο Σάο Πάολο τη δεκαετία του 1960 και ξεκίνησαν έναν στενό διανοητικό διάλογο που συνεχίστηκε μέχρι το θάνατο του Ντα Σίλβα το 1963. Ο Φλούσερ έγραψε πολλά δοκίμια για το έργο του.

Έργα του Φλούσερ κυκλοφορούν και στα ελληνικά:[2]

  • (2015) Προς μια φιλοσοφία της φωτογραφίας, University Studio Press
  • (2008) Προς το σύμπαν των τεχνικών εικόνων, Σμίλη
  • (2007) Οι χειρονομίες, University Studio Press
  • (2006) Η γραφή, Ποταμός
  • (1998) Προς μια φιλοσοφία της φωτογραφίας, University Studio Press
  1. FLUSSER, Vilém. Bobenlos: A Philosophical Autobiography. Annablume, 2007. pp. 141-156. Vicente was the Brazilian philosopher who most marked Flusser's work. (editor's note) In the German version: Freund-feind.
  2. https://www.biblionet.gr/προσωπο?personid=6595