Βικιπαίδεια:Οδηγός λήμματος/Περιεχόμενο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ως γενικό κανόνα, ΜΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΤΕ ΠΟΤΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΛΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ. (Υπάρχουν λίγες περιορισμένες εξαιρέσεις,[1][2] και η προσθήκη λίγων λέξεων ως μέρος ενός κατάλληλα αποδιδόμενου παραθέματος με παραπομπή είναι OK.)

Το λήμμα σας δεν πρέπει να χρησιμοποιεί περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Η Βικιπαίδεια λαμβάνει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πολύ σοβαρά.

Μην αντιγράφετε και επικολλάτε κείμενο, από ιστοσελίδες, PDF, βιβλία, περιοδικά, ή άλλες πηγές, ακόμη και αν σας ανήκουν ή κάποιος σας έχει δώσει την άδεια να το κάνετε. Το να δώσει σε εσάς την άδεια δεν επιτρέπει να το χρησιμοποιήσετε στη Βικιπαίδεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύντομα, κατάλληλα αποδιδόμενα και τεκμηριωμένα παραθέματα.

Λογισμικό της Βικιπαίδειας ανιχνεύει κείμενο που προέρχεται από άλλες πηγές. Λήμματα που παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα θα διαγραφούν.[1]

Γράψτε το λήμμα ο ίδιος με δικά σας λόγια αλλά μην παραφράζετε στενά.[2] Δεν είναι πρόβλημα αν το κείμενό σας δεν είναι τέλειο - αυτό μπορεί πάντα να διορθωθεί αργότερα. (Ομοίως, αν σκέφτεστε να ανεβάσετε μια εικόνα για το λήμμα και δεν έχετε κάνει πιο πριν, ίσως να θέλετε να περιμένετε μερικές μέρες για να ανατροφοδοτηθείτε από τους άλλους για το λήμμα σας.[3]


Το λήμμα σας θα πρέπει επίσης να καθιερώνει το αξιοσημείωτο.

Στην σελίδα Εγκυκλοπαιδικότητα, έχετε διαβάσει πως να κάνετε το θέμα αρκετά άξιο συμπερίληψης στη Βικιπαίδεια. Σιγουρευτείτε ότι όταν ο αναγνώστης τελειώσει με την ανάγνωση του λήμματός σας, θα έχει κατανοήσει για ποιο λόγο το θέμα είναι αξιοσημείωτο.


Το λήμμα σας πρέπει να είναι ουδέτερο στον τόνο του.

Τα λήμματα στη Wikipedia πρέπει να έχουν ουδέτερη οπτική γωνία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ούτε «υπέρ» ούτε «εναντίον» κάποιου συγκεκριμένου θέματος. Αν και ο σωστά τεκμηριωμένος έπαινος ή κριτική για το θέμα είναι απολύτως αποδεκτά, το λήμμα θα πρέπει να το προσεγγίσει από ουδέτερο τόνο. Απλά γράψτε για γεγονότα - είναι καλό να συμπεριλάβετε το γεγονός ότι κάποιος άλλος έχει δημοσιεύσει μια γνώμη, αλλά μην συμπεριλάβετε τη δική σας γνώμη. Τα λήμματα πρέπει να αντιπροσωπεύουν δίκαια όλες τις σημαντικές απόψεις, αναλογικά και χωρίς προκατάληψη. Τα λήμματα που μόνο επιτίθενται στο θέμα τους μπορούν να διαγραφούν και τα λήμματα που χρησιμεύουν μόνο για να επαινέσουν ένα θέμα μπορούν να διαγραφούν ή να επεξεργαστούν ριζικά από άλλους για να επιτευχθεί ένας ουδέτερος τόνος.


Το λήμμα σας δεν πρέπει να ενδίδει σε κόρδωμα.

Κόρδωμα γίνεται όταν ένα λήμμα επιχειρεί να υπερβάλει σχετικά με την εγκυκλοπαιδικότητα του θέματός του. Τα κοκορέματα συμβάλλουν μόνο στο να μειώσουν την ουδετερότητα του λήμματος και θα πρέπει να αποφεύγονται. Ο περισσότερο συνηθισμένος τύπος κοκορέματος είναι η χρήση όρων κοκορέματος όπως θρυλικός, μεγάλος, διάσημος, εξαιρετικός, κορυφαίος, βραβευμένος ή πρωτοποριακός και οποιονδήποτε άλλων επιθέτων κάνουν το θέμα να δείχνει περισσότερο σπουδαίο από ότι είναι.


Το λήμμα σας πρέπει να πληροί τις οδηγίες μορφής..

Όλα τα λήμματα στην Βικιπαίδεια ακολουθούν την ίδια μορφή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ρίξει μια ματιά στο εγχειρίδιο μορφής, ή να ρίξετε μια ματιά σε ένα λήμμα, κατά προτίμηση ένα «καλό λήμμα» της Βικιπαίδειας που σχετίζεται με το θέμα σας για να δείτε πώς μορφοποιείται το περιεχόμενο.


Το λήμμα σας πληροί τις απαιτήσεις περιεχομένου;

Το λήμμα μου είναι ουδέτερο, εγκυκλοπαιδικό και δεν αντιγράφτηκε από οπουδήποτε αλλού

Το λήμμα μου δεν πληροί τις απαιτήσεις (βοήθεια!)


Σημειώσεις
  1. 1,0 1,1 Υπάρχουν πολύ λίγες ιστοσελίδες (και άλλες πηγές) από τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντίγραφα μεγάλου όγκου κειμένου χωρίς να παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα - περιπτώσεις όπου το κείμενο είναι κοινό κτήμα ή χρησιμοποιεί μια άδεια συμβατή με τη Βικιπαίδεια (για το τελευταίο, η απόδοση πατρότητας είναι συνήθως απαραίτητη. Ακόμη και το περιεχόμενο που αντιγράφεται από άλλα λήμματα της Βικιπαίδειας πρέπει να αποδίδεται κατάλληλα). Εάν δεν είστε σίγουροι ότι το περιεχόμενο είναι απαλλαγμένο από πνευματικά δικαιώματα, ζητήστε συμβουλές στην Βικιπαίδεια:Αγορά και περιμένετε για απάντηση πριν ολοκληρώσετε αυτόν τον οδηγό.
  2. 2,0 2,1 Εάν είστε κύριος προηγουμένως δημοσιευμένου υλικού ή έχετε άδεια να το αναπαραγάγετε, πρέπει να επαληθεύσετε την άδεια.
  3. Σχετικές, απεικονιστικές εικόνες είναι τέλειες, αλλά εάν δεν δημιουργήσατε την εικόνα μόνοι σας, τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί να είναι πολύ περίπλοκα. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια προηγουμένως δημοσιευμένη εικόνα, μπορείτε να κάνετε μια ερώτηση στην Βικιπαίδεια:Αγορά. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε μια κατάλληλη υπάρχουσα εικόνα είτε στη Βικιπαίδεια είτε στο Wikimedia Commons. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικόνες από τα Commons με τον ίδιο τρόπο όπως και από την τοπική Βικιπαίδεια.)