Βικιπαίδεια:Καλά λήμματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
  Καλά λήμματα Κριτήρια καλών λημμάτων Υποψήφια Αφαίρεση καλών λημμάτων Οδηγίες Αρχείο συζητήσεων 

Καλά λήμματα της Βικιπαίδειας

Symbol support vote.svg

Τα καλά λήμματα θεωρούνται λήμματα καλής ποιότητας, τα οποία όμως δεν καλύπτουν ακόμη τα κριτήρια για να γίνουν προβεβλημένα λήμματα. Εν συντομία, είναι καλογραμμένα, περιέχουν ακριβείς και τεκμηριωμένες πληροφορίες, παρέχουν ευρεία κάλυψη του θέματος, από μία ουδέτερη οπτική γωνία, είναι σταθερά και με εικόνες (όπου είναι δυνατό). Τα καλά λήμματα δεν χρειάζεται να είναι τόσο περιεκτικά και εκτενή όσο τα αξιόλογα λήμματα, αλλά περιλαμβάνουν όλες τις κύριες πληροφορίες πάνω στο θέμα.

Επί του παρόντος υπάρχουν 65 καλά λήμματα σε σύνολο 212.480 λημμάτων της Βικιπαίδειας. Για να ζητήσετε να αφαιρεθεί ένα λήμμα από τη σελίδα, σημειώστε το στη Βικιπαίδεια:Αφαίρεση προβεβλημένων λημμάτων.

Ένα εικονίδιο μικρού πράσινου κύκλου με ένα + στο εσωτερικό του (Symbol support vote.svg) στη δεξιά γωνία της κορυφής της σελίδας του λήμματος υποδεικνύει ότι το λήμμα είναι καλό λήμμα. Επιπλέον, αν το τρέχον λήμμα είναι καλό λήμμα σε άλλη έκδοση γλώσσας, ένα μπρούτζινο αστέρι θα εμφανίζεται δίπλα στο σύνδεσμο της σελίδας της γλώσσας, στην πλευρική μπάρα με τους διαγλωσσικούς συνδέσμους στα αριστερά της σελίδας.

Η διαδικασία για τον ορισμό ενός λήμματος ως ένα καλό λήμμα είναι σκοπίμως απλή. Αν βρείτε ή συνεισφέρετε σε ένα λήμμα που νομίζετε ότι πληροί τα κριτήρια του καλού λήμματος, μπορείτε να το προτείνετε στη σελίδα υποψηφιοτήτων, ώστε να αξιολογηθεί από ένα αμερόληπτο κριτή. Αν το λήμμα θεωρηθεί ως αποδεκτό καλό λήμματα από τον αξιολογητή, τότε θα σημανθεί ως καλό λήμμα και θα προστεθεί στη λίστα με τα καλά λήμματα. Ομοίως, ο καθένας μπορεί να προτείνει ένα λήμμα για αφαίρεση από τη λίστα αν θεωρεί ότι πλέον δεν πληρεί τα κριτήρια του καλού λήμματος, ακολουθώντας τις οδηγίες αφαίρεση. Αν ένα λήμμα αποτύχει στη διαδικασία αξιολόγησης ή αν αφαιρεθεί από τα καλά λήμματα, θα πρέπει να παρέχεται μια επεξήγηση και προτάσεις για πιθανές βελτιώσεις στη σελίδα συζήτησης του λήμματος από τον αξιολογητή.

Διαφωνίες σχετικά με την ποιότητα του λήμματος μπορεί να επιλυθούν στη σελίδα επαναξιολόγησης.

Εάν το υποψήφιο λήμμα έχει ένα κύριο συντάκτη, είναι καλή ιδέα να του ζητηθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία. Φυσικά, κανένα λήμμα δεν ανήκει σε κανένα, αλλά η ενεργός συμμετοχή ή η συνεργασία του κύριου συντάκτη μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία ανάδειξης του λήμματος σαν καλό λήμμα, ενώ η αποτυχία μπορεί να οδηγήσει σε πικρία και η συνεργασία να καταστεί δύσκολη.

Επιστήμη[επεξεργασία κώδικα]

Ανθρωπολογία[επεξεργασία κώδικα]

Αστρονομία[επεξεργασία κώδικα]

Γεωγραφία[επεξεργασία κώδικα]

Γεωλογία[επεξεργασία κώδικα]

Βιολογία[επεξεργασία κώδικα]

Ιατρική[επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία[επεξεργασία κώδικα]

Μαθηματικά[επεξεργασία κώδικα]

Οικονομικά[επεξεργασία κώδικα]

Τεχνολογία[επεξεργασία κώδικα]

Κοινωνία[επεξεργασία κώδικα]

Αθλητισμός[επεξεργασία κώδικα]

Θρησκεία[επεξεργασία κώδικα]

Πολιτική[επεξεργασία κώδικα]

Φαινόμενα[επεξεργασία κώδικα]

Τέχνη[επεξεργασία κώδικα]

Εικαστικές τέχνες[επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογράφος[επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[επεξεργασία κώδικα]

Μνημεία[επεξεργασία κώδικα]

Λογοτεχνία[επεξεργασία κώδικα]

Ψυχαγωγία[επεξεργασία κώδικα]

Βιντεοπαιχνίδια[επεξεργασία κώδικα]

Συγκεντρώσεις[επεξεργασία κώδικα]

Δείτε ακόμη[επεξεργασία κώδικα]