Βικιπαίδεια:Να αποφεύγετε τη λέξη «βάνδαλος»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένα πρόβλημα που οι νεοεισερχόμενοι και άπειροι συντάκτες έχουν στη Βικιπαίδεια, είναι όταν χρησιμοποιούν κοινούς όρους σε μία ευρεία ποικιλία από περιπτώσεις πέρα από τις ενδεδειγμένες. Μία τέτοια λέξη είναι "βάνδαλος".

Σύμφωνα με την πολιτική Βικιπαίδεια:Βανδαλισμός ο βανδαλισμός είναι "κάθε προσθήκη, αφαίρεση ή αλλαγή περιεχομένου που κατασκευάστηκε σε μία σκόπιμη προσπάθεια να εκτεθεί η εγκυρότητα της Βικιπαίδειας". Αυτός ο ορισμός είναι υπερβολικά ευρύς, ακόμη και για τους σκοπούς της ευρείας κάλυψης της πολιτικής. Συνεχίζει περιορίζοντας το τι συνιστά "βανδαλισμό", ωστόσο, λέγοντας με έμφαση ότι «κάθε προσπάθεια καλής πίστης να βελτιωθεί η εγκυκλοπαίδεια, ακόμη και αν είναι άστοχη ή απερίσκεπτη, δεν είναι βανδαλισμός."

Σημειώστε ότι ο ορισμός δεν κάνει λόγο για:

  • Επεξεργασίες που προωθούν συγκεκριμένη οπτική γωνία
  • Επεξεργασίες που δεν σας αρέσουν
  • Επεξεργασίες που αντιτίθενται στους στόχους σας
  • Επεξεργασίες που είναι "ξεκάθαρα λανθασμένες" (είτε σύμφωνα με εσάς, ή ακόμη και στην πραγματικότητα)
  • Επεξεργασίες που σας σταματούν από το να κάνετε ότι μοιάζει σημαντικό για εσάς.

Σαν αποτέλεσμα, η λέξη "βάνδαλος" καλό είναι να μην χρησιμοποιείται ως αναφορά σε κάθε συνεισφέροντα με γνωστό ιστορικό καλής συνεισφοράς ή για οποιαδήποτε επεξεργασία που μπορεί να αμφισβητηθεί ερμηνευτικά ως καλή τη πίστη.

Διαταραχή που δεν είναι βανδαλισμός μπορεί να συμβεί. Αντί να ονομάσετε ένα πρόσωπο που διαπράττει μια τέτοια διαταραχή «βάνδαλο», καλύτερα να συζητήσετε τις συγκεκριμένες επεξεργασίες του με αυτόν. Σχολιάστε το περιεχόμενο και την ουσία των επεξεργασιών ή τα επιχειρήματά του, όχι το πρόσωπό του.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]