Βιβλιοθήκη Ινστιτούτου Πληροφορικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

H Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Πληροφορικής[1] (Ι.Π.-Ι.Τ.Ε.) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (Ι.Τ.Ε.[2]), ιδρύθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1988 και βρίσκεται στο Κεντρικό Κτίριο του Ιδρύματος (Κτίριο Α). Είναι μέλος του οργανισμού IFLA[3] (International Federation of Library Associations and Institutions) και του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών HEAL-Link[4]. Η βιβλιοθήκη είναι ακαδημαϊκή και η κοινότητα που καλύπτει είναι όλα τα μέλη του Ινστιτούτου Πληροφορικής και όλων των υπολοίπων Ινστιτούτων του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (Ι.Τ.Ε.), δηλαδή το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό και οι σπουδαστές.

Κύριος σκοπός της είναι να εξυπηρετεί τις πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών της μέσα από τις υπηρεσίες και τις πηγές πληροφόρησης που παρέχει, να διαθέτει ένα κατάλληλο χώρο για μελέτη και έρευνα και να απασχολεί εκπαιδευμένο προσωπικό που να είναι σε θέση να καθοδηγεί και να πληροφορεί τον χρήστη σε ζητήματα που την αφορούν. Με την οικονομική της διαχείριση, έρχονται νέες προσκτήσεις στη βιβλιοθήκη βάσει των αναγκών των χρηστών της και τις απαιτήσεις τους, αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες της βάσει των νέων τεχνολογιών και εξοπλίζεται με κατάλληλες υποδομές.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υπηρεσίες που παρέχει η βιβλιοθήκη για την εξυπηρέτηση των χρηστών της είναι οι εξής:

  • Δανεισμός. Η βιβλιοθήκη δανείζει το υλικό της μόνο στα ενεργά μέλη του Ινστιτούτου Πληροφορικής και όλων των υπολοίπων Ινστιτούτων του Ι.Τ.Ε. και τα δικαιώματα ποικίλλουν για τις διάφορες κατηγορίες χρηστών σύμφωνα με κανονισμούς.
  • Διαδανεισμός. Μέσω της συμμετοχής της στο Εθνικό Δίκτυο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (Ε.Δ.Ε.Τ.Β.) και της συνεργασίας της με άλλες βιβλιοθήκες, παρέχει στους χρήστες υπηρεσίες διαδανεισμού και τους δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουν και να αποκτήσουν υλικό από άλλη βιβλιοθήκη.
  • Ηλεκτρονικές Πηγές Πληροφόρησης. Παρέχει στους χρήστες της ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης με πληροφορίες για τις συλλογές της, τις υπηρεσίες της και το προσωπικό της καθώς επίσης και συνδέσεις στον ηλεκτρονικό κατάλογο της, σε βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, σε ηλεκτρονικά περιοδικά και σε άλλες πηγές πληροφόρησης. Η πρόσβαση πραγματοποιείται μόνο εντός του χώρου της και του χώρου του Ι.Τ.Ε. μέσω του Διαδικτύου.
  • Αναπαραγωγή Υλικού. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα φωτοτύπησης και εκτύπωσης μόνο υλικού της βιβλιοθήκης, μέσω των μηχανημάτων που διαθέτει.
  • Κατάλογος της βιβλιοθήκης (OPAC).[5] Ο ηλεκτρονικός της κατάλογος είναι στη διάθεση των χρηστών σε ηλεκτρονική μορφή και ο κάθε χρήστης μπορεί να κάνει αναζήτηση στο υλικό της μόνο με πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά από τις 08:30-18:00, ενώ Σάββατο και Κυριακή είναι κλειστή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Επίσημη Ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.