Βεϋζέλ Ντίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βεϋζέλ Ντίνο
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβουλευτής (1876–1877)

Ο Βεϋζέλ μπέης Ντίνο ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Αχμέτ Ντίνο και Οθωμανός πολιτικός.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα του βιλαετίου Ιωαννίνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι γόνος ενός κλάδου της γνωστής οικογένειας Ντίνο. Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 27 Δεκεμβρίου 1876, εξελέγη βουλευτής και συμμετείχε στην πρώτη οθωμανική βουλή κατά το διάστημα από 19 Μαρτίου 1877 έως 28 Ιουνίου 1877.

Μετά την ανάρρηση του Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ στον σουλτανικό θρόνο, επιταχύνθηκαν οι εξελίξεις της ψήφισης νέου οθωμανικού Συντάγματος και διοργανώθηκαν εσπευσμένα εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών.[1] Στο βιλαέτι των Ιωαννίνων αναλογούσαν έξι βουλευτές από τους οποίους οι τρεις έπρεπε να είναι μουσουλμάνοι. Στις εκλογές της 27.12.1876 εκλέχτηκαν: ο Μουσταφά μπέης του Αχμέτ Πασά, από τα Γιάννενα, ο Νακή μπέης του Μαλίκ Πασά από το Λιμπόχοβο, ο Βεϋζέλ μπέης Ντίνο από την Πρέβεζα, ο Νικόλας εφέντης Τσανάκας από το Μέτσοβο, ο Αλκιβιάδης Λιάμπεης από τα Γιάννενα και ο Αργύρης εφέντης Κανταρτζής από το Βόλο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Αγγλικά) Hoiberg, Dale H., επιμ. (2010). «Abdulhamid II». Encyclopedia Britannica. I: A-ak Bayes (15η έκδοση). Chicago, IL: Encyclopedia Britannica Inc., σελ. 22. ISBN 978-1-59339-837-8. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hoiberg 2010, σελ. 22.