Βενιαμίν Γκουλντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βενιαμίν Γκουλντ
Benjamin Apthorp Gould (Harper's Engraving).jpg
Γέννηση 27  Σεπτεμβρίου 1824
Τόπος γέννησης Βοστώνη[1][2]
Θάνατος 26  Νοεμβρίου 1896
Τόπος θανάτου Κέιμπριτζ[2]
Υπηκοότητα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γονείς Benjamin Apthorp Gould
Σύζυγος Mary Apthorp Quincy Gould
Σπουδές Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Επάγγελμα/
ιδιότητες
αστρονόμος
Εργοδότης Dudley Observatory
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βενιαμίν Γκουλντ (Benjamin Apthorp Gould, 27 Σεπτεμβρίου 182426 Νοεμβρίου 1896) ήταν Αμερικανός αστρονόμος, που σήμερα θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους της εποχής του. Χρημάτισε διευθυντής του Αστεροσκοπείου της Κόρδοβα στην Αργεντινή. Ο Β. Γκουλντ θεωρείται ο σημαντικότερος συνεχιστής του έργου του Ουίλιαμ Χέρσελ, ειδικότερα στην έρευνα επί του Γαλαξία και των αστέρων εν γένει καθώς και την κατανομή αυτών στην Ουράνια σφαίρα.

Ο Γκουλντ, αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, μελέτησε Μαθηματικά και Αστρονομία κοντά στον Καρλ Φρήντριχ Γκάους στη Γερμανία, οπότε και δημοσίευσε περί τις 20 εργασίες πάνω σε παρατηρήσεις κομητών και αστεροειδών. Από το 1880 επιδόθηκε στην άνευ οργάνων έρευνα των αστέρων (δηλαδή των ορατών δια γυμνού οφθαλμού), κυρίως του νότιου ουράνιου ημισφαιρίου, πετυχαίνοντας δύο σημαντικές ανακαλύψεις:
Α) Την Ταινία της Αργούς που αφορά τον Γαλαξία μας και
B) Τον καλούμενο Γαλαξιακό κύκλο, που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των καλουμένων γαλαξιακών συντεταγμένων ή συντεταγμένων του Γκουλντ.

Εκτός όμως των παραπάνω στον Γκουλντ οφείλεται και η «Αργεντινή ουρανομετρία» που εκδόθηκε το 1886 και η οποία αποτελεί κατάλογο αστέρων κυρίως του νότιου ουράνιου ημισφαιρίου. Περιλαμβάνονται σε αυτόν 6755 νότιοι αστέρες και 1001 βόρειοι. Η από τότε συνεχής συμπλήρωσή του τον καθιστά ένα από τους σημαντικότερους αστρικούς καταλόγους.

Στον Γκουλντ ακόμη, λάτρη της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, οφείλεται και η τελική διάκριση του άλλοτε αστερισμού Αργώ σε τρεις επιμέρους αστερισμούς: τα Ιστία, την Τρόπιδα και την Πρύμνα.