Βενετικό δημοψήφισμα αυτονομίας 2017

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το βενετικό δημοψήφισμα αυτονομίας 2017 πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου στη Βενετία της Ιταλίας. Το δημοψήφισμα δεν ήταν δεσμευτικό, αλλά ήταν πιθανό να έχει συνέπειες, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και αυτής του Βένετο, καθώς η περιφερειακή κυβέρνηση θα ζητούσε περισσότερες εξουσίες, εάν το "ναι" κέρδιζε. Σύμφωνα με τον Μάριο Μπερτολίσι, καθηγητή δικαίου και σύμβουλο της περιφερειακής κυβέρνησης, το δημοψήφισμα επρόκειτο να είχε "συστατική εξουσία". Είχε χαρακτηρισθεί και άχρηστο. Τελικά, το «ναι» επικράτησε με ποσοστό 98.1%, έναντι του "όχι" που έλαβε μόλις 1.9%, ωστόσο η προσέλευση στην εκλογική διαδικασία ήταν πολύ χαμηλή, της τάξεως του 57.2%.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Βένετο, τον Λούκα Ζαΐα, τον Απρίλιο του 2017 μετά από δεκαετίες συζητήσεων και προσπαθειών υποστηρικτών του βενετσιάνικου εθνικισμού, ο οποίος ανέδειξε τη δεκαετία του 1980-90. Τόσο το 1992 όσο και το 2000 το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε προτάσεις για παρόμοια δημοψηφίσματα που υπέβαλε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Βενετίας.

Το 2014 το Plebiscito.eu, μια δευτερεύουσα βενετική οργάνωση και η υποτιθέμενη διακλαδική επιτροπή, διοργάνωσε ένα διαδικτυακό ανεπίσημο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Τον Ιούνιο του 2015 το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ήταν αντίθετο προς το Σύνταγμα, αλλά ενέκρινε ένα δημοψηφίσματα αυτονομίας με το ερώτημα "Θέλετε να αποδοθούν στην περιφέρεια του Βένετο περαιτέρω μορφές και ειδικοί όροι αυτονομίας;" Η Λομβαρδία, που γειτνιάζει με το Βένετο στα ανατολικά, διεξήγαγε παρόμοιο δημοψήφισμα στις 22 Οκτωβρίου. Τόσο ο Ζαΐα όσο και ο Πρόεδρος της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι είναι μέλη της Λέγκας του Βορρά και, συγκεκριμένα, της Λέγκα Βένετα και της Λέγκα Λομπάρντα, αντίστοιχα. Το LN είναι ισχυρός υποστηρικτής της ομοσπονδιακής μεταρρύθμισης, αλλά στην περίπτωση αυτή τα δημοψηφίσματα υποστηρίζονται επίσης από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. Το περιοδικό The Economist, το οποίο στοιχηματίζει ότι θα κυριαρχήσει το στρατόπεδο "ναι", προβλέπει επίσης ότι, λόγω του αντιληπτού «αντινότιου κώνου» της ψηφοφορίας, οι «εθνικές φιλοδοξίες» του Ματέο Σαλβίνι, ομοσπονδιακού γραμματέα του LN, θα επηρεαστούν αρνητικά με μια ηχηρή νίκη, ενώ ο Ζαΐα θα μπορούσε να γίνει ο «μελλοντικός ηγέτης του κόμματος».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]