Βαχτάνγκ Δ΄ της Γεωργίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαχτάνγκ Δ΄ της Γεωργίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1413
Θάνατος1446
Τόπος ταφήςΓεωργία
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Γεωργίας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςSiti Khatun
ΓονείςΑλέξανδρος Α΄ της Γεωργίας και Dulandukt of Siunia
ΑδέλφιαΔημήτριος Γ΄ της Γεωργίας
Γεώργιος Η΄ της Γεωργίας
Βαγρατίδη (σύζυγος του Ιωάννη Δ΄ της Τραπεζούντας)
Δαβίδ Β΄, Καθολικός-Πατριάρχης της Γεωργίας
Ζάαλ (γιος του Αλέξανδρου Α΄ της Γεωργίας)
ΟικογένειαΔυναστεία των Μπαγκρατιόνι
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βαχτάνγκ Δ΄, γεωργιανά: ვახტანგ IV Vakhtang IV, (π. 1413 - Δεκέμβριος 1446) από τον Οίκο των Βαγρατιδών Ιβηρίας, ήταν βασιλιάς της Γεωργίας από το 1442 μέχρι το τέλος του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Αλεξάνδρου Α΄ της Γεωργίας από την πρώτη του σύζυγο Ντουλαντούχτ. Αναβιβάστηκε στη συμβασιλεία από τον πατέρα του το 1433. Όταν ο Αλέξανδρος Α΄ παραιτήθηκε το 1442, ο Βαχτάνγκ Δ΄ τον διαδέχθηκε στον θρόνο της Γεωργίας, αφήνοντας ως συμβασιλείς τους αδελφούς του Δημήτριο και Γεώργιο Η΄. Η κυριαρχία του Βαχτάνγκ Δ΄ απειλήθηκε από τον ανταγωνισμό μεταξύ των ευγενών και τη γενική αστάθεια στο βασίλειο. [1] Σύμφωνα με τον Γεωργιανό λόγιο του 18ου αι. Βαχούστι, ο Βαχτάνγκ Δ΄ αντιμετώπισε επίσης επίθεση από τον Τουρκομάνο πρίγκιπα Τζαχάν Σαχ των Μαυροπροβατάδων (Kara Koyunlu). Ο Βαχτάνγκ Δ΄ τον συνάντησε στην Αχαλτσίχα στη νότια Γεωργία, αλλά μία άγρια μάχη δεν απέδωσε νικητή. Τη νύχτα, ο Τζαχάν Σαχ άφησε το πεδίο της μάχης και επέστρεψε στο Ταμπρίζ .

Ο Βάχτανγκ Δ΄ νυμφεύτηκε τη Σιτίκχατουν, κόρη του πρίγκιπα Zάζα Α΄ του Πανασκερτέλι το 1442, και επέζησε αυτής κατά δύο χρόνια και απεβίωσε χωρίς τέκνα το 1446. Τάφηκε, μαζί με τον Σιτίκχατουν, στον καθεδρικό ναό Μπάνα στο Tάο (τώρα στην Τουρκία). [1] Τον ακολούθησαν τα αντίπαλά του αδέλφια Δημήτριος και Γεώργιος Η΄. Αυτό σηματοδότησε την αρχή ενός σκληρού και εκτεταμένου αγώνα για την ηγεμονία στη Γεωργία, ο οποίος τελικά έληξε με τη τριχοτόμηση του Γεωργιανού βασιλείου.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Toumanoff, Cyril. "The Fifteenth-Century Bagratids and the Institution of Collegial Sovereignty in Georgia." Traditio 7 (1949–51): 184-185
Προκάτοχος
Αλέξανδρος Α΄ της Γεωργίας
βασιλιάς της Γεωργία
1442-1446
Διάδοχος
Γεώργιος Η΄ της Γεωργίας