Βασιλική Αίθουσα (Βατικανού)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βασιλική Αίθουσα, ιταλ. Sala Ragia, είναι μία κρατική αίθουσα στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού. Αν και δεν κατασκευάστηκε γι'αυτό, το ευρύχωρο αυτό δωμάτιο λειτουργεί ως προθάλαμος για την Καπέλα Σιστίνα, που βρίσκεται δυτικά του. Επίσης συνδέεται νότια με την Καπέλα Παολίνα και μπορεί κάποιος να φθάσει στην αίθουσα από τη Βασιλική Κλίμακα. Αριστερά της εισόδου βρισκόταν ο επίσημος θρόνος του πάπα, που τώρα είναι στην αντίθετη πλευρά πριν τη θύρα που οδηγεί στην Καπέλα Παολίνα.

Η Βασιλική αίθουσα: νότιος τοίχος. Η είσοδος οδηγεί στην Καπέλα Παολίνα.
Ο χώρος μεταξύ του Αποστολικού Παλατιού (6) και της βασιλικής του Αγ. Πέτρου (1): 1 βασιλική Αγ. Πέτρου, 2 Καπέλα Σιστίνα, 3 Βασιλική Αίθουσα, 4 Βασιλική κλίμακα, 5 Καπέλα Παολίνα, 6 Δουκική αίθουσα, 7 βόρειος διάδρομος του Μπερνίνι, 8 πλατεία Αγ. Πέτρου, 9 πρόναος Αγ. Πέτρου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίθουσα ανατέθηκε από τον πάπα Παύλο Γ΄ και κατασκευάστηκε από τον Αντόνιο ντα Σαγκάλο τον Νεότερο· ολοκληρώθηκε το 1573. Ο κομψός ημικυλινδρικός θόλος γίνεται χαριτωμένος από τις πολύ εντυπωσιακές ανάγλυφες διακοσμήσεις του Περίνο ντελ Βάγκα. Τα γύψινα στολίδια επάνω από τις θύρες είναι του Ντανιέλε ντα Βολτέρα. Από το 2019 το δωμάτιο και η κλίμακα είναι ανοικτά στους τουρίστες, που επισκέπτονται το Αποστολικό Παλάτι.

Οι τοίχοι έχουν διακοσμηθεί από τον Λίβιο Αγκρέστι, τον Τζόρτζιο Βαζάρι, τον Ταντέο Ζούκαρι, κ.ά. Οι νωπογραφίες παριστούν στιγμές που άλλαξαν την ιστορία της Εκκλησίας, περιλαμβανομένων την επιστροφή του πάπα Γρηγορίου ΙΑ΄ από την Αβινιόν στη Ρώμη, δύο πλαίσια με τη μάχη του Λεπάντο, τέσσερα πλαίσια με τη νύκτα του Αγ. Βαρθολομαίου, την αναίρεση της απαγόρευσης του Ερρίκου Δ΄ της Γαλλίας, τη συμφιλίωση του πάπα Αλεξάνδρου Γ΄ με τον Φρειδερίκο Α΄ της Γερμανίας, τον Πέτρο Β΄ της Αραγωνίας να προσφέρει το βασίλειό του στον πάπα Ιννοκέντο Γ΄.

Η αίθουσα την χρησιμοποιούσαν αρχικά για τη υποδοχή των πριγκίπων και των βασιλικών πρέσβεων· από εκεί προήλθε το όνομά της. Εκεί γινόταν από τον πάπα η συνέλευση (consistorio) του Συλλόγου των καρδιναλίων, όμως από τις 19 Νοεμβρίου 2016 μεταφέρθηκαν στη βασιλική του Αγ. Πέτρου. Επίσης ο χώρος προσφερόταν περιστασιακά για μουσικές συναυλίες με την παρουσία του πάπα. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συλλόγου για εκλογή νέου πάπα, τον χώρο χρησιμοποιούσαν οι καρδινάλιοι για περιπάτους. Πριν φτιαχτούν οι διάδρομοι του Μπερνίνι γύρω από την πλατεία του Αγ. Πέτρου, η επίσημη είσοδος του ανακτόρου ήταν στη θέση του βόρειου διαδρόμου. Προχωρούσες από τη Βασιλική Σκάλα (κάτω από τη Βασιλική Αίθουσα), που έστριβε πίσω και σε ανέβαζε στον 1ο όροφο στη Βασιλική Αίθουσα, από την κεντρική θύρα του δυτικού τοίχου. Η Βασιλική αίθουσα ήταν η πρώτη "αυλή" (aula prima). Στον βόρειο τοίχο ήταν ο θρόνος. Η θύρα στον ανατολικό τοίχο αριστερά πήγαινε στη δουκική αίθουσα (aula secunda) και έπειτα σε ακόμη μία δουκική αίθουσα (aula tertia). Συνέχιζε με την αίθουσα των αμφίων και μετά του παπαγάλου (Διαμερίσματα του Βοργία). Στη Βασιλική Αίθουσα η μεσαία ανατολική θύρα έχει κλίμακα για τον 2ο όροφο· στον δυτικό τοίχο η δεξιά θύρα σε εισάγει στην Καπέλα Σιστίνα· στον νότιο τοίχο η θύρα βγάζει στην Καπέλα Παολίνα.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]