Λίβιο Αγκρέστι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λίβιο Αγκρέστι
Γέννηση1505[1]
Φορλί[2]
Θάνατος1579[1]
Ρώμη
Ιδιότηταζωγράφος[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λίβιο Αγκρέστι (ιταλ.: Livio Agresti, 1508–1580, αποκαλούμενος επίσης Ritius ή Ricciutello), ήταν Ιταλός ζωγράφος της ύστερης Αναγεννησιακής περιόδου ή περιόδου του Μανιερισμού, ενεργός τόσο στην πατρίδα του Φορλί όσο και στη Ρώμη, όπου και απεβίωσε. Ήταν ένα από τα μέλη της «Σχολής ζωγραφικής του Φορλί».

Ο Πέτρος της Αραγονίας παραδίδει δίνει βασίλειο στον Πάπα Ιννοκέντιο Γ΄ (νωπογραφία, Sala Regia του Βατικανού).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά μαθητής του Φραντσέσκο Μεντσόκκι (Francesco Menzocchi), το 1535 ζωγράφισε τις τοιχογραφίες της Ευχαριστίας και των Προφητών για το Παρεκκλήσι του Μυστηρίου στον Καθεδρικό Ναό του Φορλί, που σήμερα βρίσκονται στην τοπική πινακοθήκη τέχνης, την Pinacoteca Civica di Forlì . Το 1539, ζωγράφισε στην Εκκλησία της Σάντα Μαρία ντε Σέρβι. Το 1542, ταξίδεψε στη Ραβέννα, όπου ζωγράφισε τον πίνακα των επισκόπων που φυλάσσεται τώρα στον καθεδρικό ναό του Αριάνι. Έγινε μέλος της Ρωμαϊκής Ακαδημίας του Αγίου Λουκά το 1534. [4] Το 1544, ζωγράφισε τις τοιχογραφίες των αλληγορικών μορφών στη Sala Paolina του Καστέλ Σαντ'Άντζελο στη Ρώμη, υπό την επίβλεψη του Περίν ντελ Βάγκα (Perin del Vaga) . Η Agresti βοήθησε επίσης στη διακόσμηση της εκκλησίας της Σάντα Μαρία ιν Κοσμεντίν της Ρώμης.

Το 1555-6, διακοσμούσε το παρεκκλήσι Gonzaga στην Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στη Σάσια με βιβλικές σκηνές και επέστρεψε το 1574 για να διακοσμήσει το Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας με περισσότερες σκηνές από την Καινή Διαθήκη.

Το πιο πρόσφατα ανακαλυφθέν έργο του Αγκρέστι ήρθε στο φως τον Ιούνιο του 2009 στον καθεδρικό ναό της Τσεζένα, ελαιογραφία σε χαλκό, που απεικονίζει τον προστάτη άγιο της πόλης, τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, που ανατέθηκε στον γέροντα Δάσκαλο από τον Άλεξ Καβαλολούτσι (Alex Cavallucci).

Η Εκκλησία St John Maddermarket στο Νόργουιτς διαθέτει μια μεγάλη ελαιογραφία του Μυστικού Δείπνου που, αν και αποδίδεται στον Αγκρέστι, δεν έχει επαληθεύσιμη προέλευση.

Ένας από τους μαθητές του ήταν ο Λιτάρντο Πιστιόλλι (Litardo Piccioli). [5]

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 14979012w.
  2. arts-graphiques.louvre.fr/detail/artistes/30/22-AGRESTI-Livio. Ανακτήθηκε στις 18  Οκτωβρίου 2020.
  3. (Αγγλικά) Union List of Artist Names. 2  Νοεμβρίου 2017. 500021618. Ανακτήθηκε στις 14  Μαΐου 2019.
  4. Date in question.
  5. Comune of Amelia short biography of Piccioli.