Βασίλης Κώστας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλης Κώστας
Ιδιότηταλαουτίστας
Είδος τέχνηςΜουσικός (Λαούτο)
Καλλιτεχνικά ρεύματαΠαραδοσιακή μουσική, Ηπειρώτικη μουσική
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Ο Βασίλης Κώστας είναι Έλληνας μουσικός, διακεκριμένος λαουτίστας με διεθνές έργο,[1][2] ο οποίος ακολουθεί επαγγελματική καριέρα στις ΗΠΑ.

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1991, όπου και πέρασε όλα τα παιδικά του χρόνια. Τα βιώματά του με την παραδοσιακή ηπειρωτική μουσική έχουν σχέση με το ευρύτερο οικογενειακό του περιβάλλον και επηρέασαν καθοριστικά την πορεία του.

Το 2013 έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Έλαβε δίπλωμα τζαζ κιθάρας από το Ωδείο του Φίλιππου Νάκα στη Θεσσαλονίκη. Αναχώρησε στις ΗΠΑ όπου και εκπόνησε μεταπτυχιακές σπουδές μετά από υποτροφία που έλαβε. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Berklee Global Jazz Institute στη Βοστώνη, όπου ειδικεύτηκε στο παραδοσιακό λαούτο.

Περιοδικά διδάσκει λαούτο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να παρουσιάσει το έργο του στην παραδοσιακή μουσική και στο λαούτο με συναυλίες σε σχολές και ιδρύματα.

Η μουσική του καριέρα επηρεάστηκε από τη συνεργασία του με τον σπουδαίο δάσκαλο, Πετρολούκα Χαλκιά και τον μουσικό Ντανίλο Πέρεζ, βραβευμένο πιανίστα από τον Παναμά.[3] Έχει συνεργαστεί με τον Πετρολούκα Χαλκιά στο δίσκο-ντουέτο τους "Η Ψυχή της Ηπείρου" που είχε εξαιρετικές διεθνείς κριτικές.[4]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές εμβέλειας όπως Carnegie Hall, Montreal Jazz Festival, London Jazz Festival και Panama Jazz Festival, αλλά επίσης και ως σολίστας με την Chatterbird Chamber Orchestra στο έργο του "Kalesma" στο Μουσείο του Παρθενώνα στο Nashville των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.[5]

Είναι κάτοχος σημαντικών βραβείων για την προσφορά του στη διάδοση της Ηπειρωτικής μουσικής και του λαούτου:

  • Forty Under 40 Award, από το Greek American Foundation της Νέας Υόρκης
  • Artist Fellowship in the Traditional Arts, από την Πολιτεία της Μασαχουσέτης

Ο Β. Κώστας εκπροσωπεί τη νεότερη γενιά μουσικών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, που συνδυάζει τα παραδοσιακά ακούσματα και βιώματα με συστηματικές μουσικές σπουδές και με παράλληλη διεύρυνση προς την τζαζ και τις μουσικές του κόσμου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πάθος για το λαούτο». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 18 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2023. 
  2. «Βασίλης Κώστας: Ο Έλληνας μουσικός που κατέκτησε την Αμερική με το λαούτο του». protothema.gr. 29 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2023. 
  3. https://www.thetoc.gr/politismos/article/enas-ellinas-gia-grammy-o-gianniotis-laoutistas-pou-einai-upopsifios-gia-brabeio/ Ένας Έλληνας για Grammy: Ο Γιαννιώτης λαουτίστας που είναι υποψήφιος για το μεγάλο βραβείο μουσικής. Υποψηφιότητα για βραβείο Grammy έχει θέσει ένας Γιαννιώτης λαουτίστας, ο Βασίλης Κώστας, ο οποίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, αποδεικνύει το "μέγεθος" του ταλέντου του
  4. Τρούσσας, Φώντας (9 Δεκεμβρίου 2020). «The Soul of Epirus - Πετρολούκας Χαλκιάς, Βασίλης Κώστας». Artway - Technotropon. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2023. 
  5. «ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ / Βασίλης Κώστας: Ηπειρώτικη μουσική σημαίνει ειλικρίνεια». Αυγή. 8 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]