Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βασίλειος Καραβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βασίλειος Καραβίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1773
Ιθάκη
Θάνατος1830
Σύρος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΟικογένειαΟικογένεια Καραβία
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΤαγματάρχης και bölükbaşı
Πόλεμοι/μάχεςΝαπολεόντειοι Πόλεμοι και Ελληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΦιλικός

Ο Βασίλειος Καραβίας ή Καραβιάς γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1773. Σε νεαρή ηλικία μετέβη στη Ρωσία όπου κατατάχτηκε στο στρατό και έλαβε μέρος στους μεγάλους πολέμους της περιόδου 1806-1812. Έφτασε το βαθμό του ταγματάρχη και αποστρατεύτηκε το 1812. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στην ηγεμονία της Μολδαβίας, τιμήθηκε με ανώτερα αξιώματα, μεταξύ των οποίων και αυτό του στρατιωτικού διοικητή του Γαλατσίου, και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, από το Στέργιο Πρασά. Αφιέρωσε μάλιστα μεγάλο μέρος της περιουσίας του για την ευόδωση του Εθνικού Σκοπού. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της επανάστασης στη Μολδοβλαχία το 1821, αγωνιζόμενος στο πλευρό του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, από τον οποίο έλαβε τον τίτλο του χιλιάρχου και έγινε μέλος του εννεαμελούς Γενικού Βουλευτικού.

Ο Βασίλειος Καραβίας ήταν ο πρώτος που ανύψωσε την ελληνική σημαία στο Γαλάτσι την 21η Φεβρουαρίου 1821. Επικεφαλής 150 Κεφαλλονιτων, επιτέθηκε στους Τούρκους του Γαλατσίου, τους οποίους ύστερα από πεισματώδη μάχη, ανάγκασε να φύγουν. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι σημειώθηκαν σφαγές αμάχων που προκάλεσαν τη δυσπιστία του ντόπιου πληθυσμού.

Αμφιλεγόμενη ήταν η συμμετοχή του στη μάχη του Δραγατσανίου στις 7 Ιουνίου 1821, όπου ως αρχηγός του ιππικού ενήργησε αυτόβουλα και πρόωρα με αποτέλεσμα να αποτύχει η πρώτη του επίθεση κατά των Τούρκων. Στη συνέχεια η υποχώρησή του Καραβία με τους ιππείς του προς τα ορεινά, άφησε τον Ιερό Λόχο, ο οποίος είχε κινηθεί προς βοήθειά του, χωρίς υποστήριξη ιππικού με συνέπεια περικυκλωμένος από τον τουρκικό στρατό να αποδεκατιστεί.

Μετά την καταστροφή της μάχης του Δραγατσανίου, ο Βασίλειος Καραβίας κατέφυγε στην Αυστρία. Αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και πέθανε στη Σύρο το 1830.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ελευθερουδάκη, Τόμος Έβδομος, σελ. 263

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]