Βασίλειος Ε. Βεκιαρέλλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλειος Βεκιαρέλλης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βασίλειος Βεκιαρέλλης (Ελληνικά)
Γέννηση1887
Θάνατος1944
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
συγγραφέας

Ο Βασίλειος Ε. Βεκιαρέλλης (1887 - 1944) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και λογοτέχνης.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για την προσωπική ζωή του Βασιλείου Ε. Βεκιαρέλλη.[1] Όσον αφορά το έργο του, σταδιοδρόμησε ως ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων και διετέλεσε διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Παράλληλα, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΣΗΕΑ.[2]

Δημοσίευσε άρθρα σε διάφορα περιοδικά όπως η Έρευνα και ο Φιλότεχνος Βόλου και εξέδωσε τα μυθιστορήματα «Αντίνοος» ( Αθήνα, 1924 )[1][3] και «Η κόρη τού Εωσφόρου» ( Αθήνα, 1926), τη σειρά διηγημάτων «Από τό σπήλαιον τής Βηθλεέμ εις τόν κρανίου τόπον»[3] ( Αθήνα, 1934 ) και τη μονογραφία «Τα μεγάλα προβλήματα: ο Θεός, ο Κόσμος, ο Άνθρωπος» ( Αθήνα, 1938 ) η οποία βραβεύθηκε από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Βασίλειος Βεκιαρέλλης επεδίωξε τη διάδοση των ειρηνιστικών ιδεών οι οποίες συσπείρωσαν τους διανοουμένους της Ευρώπης μετά το πέρας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκοντας φιλόξενο χώρο για τις αντιπολεμικές του αντιλήψεις στα αλεξανδρινά περιοδικά, που είχαν συντονισθεί έγκαιρα και δυναμικά με την ευρωπαϊκή διανόηση σε πρωτοβουλίες εναντίον του πολέμου. Παράλληλα. υπήρξε υποστηρικτής του λεγόμενου Δελφικού οράματος του Άγγελου Σικελιανού.[4] Στο άρθρο του Βεκιαρέλλη «‘‘Η Ζωή σου Ζωή μου’’. Επισκόπησις της μεταπολεμικής ειρηνιστικής κινήσεως»[5], υποστήριζε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Ένας μελλοντικός πόλεμος μεταξύ χωρών της Ευρώπης θα σημείωνε το τέλος του πολιτισμού μας. […] Οι Δελφοί σύμφωνα με το μεγαλεπήβολον σχέδιον του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού που έχει αρχίσει ήδη να προσλαμβάνει σάρκα και οστά, θα είναι το πνευματικόν κέντρον όχι μόνον του ελληνικού λαού, αλλά όλων των λαών. Η αγάπη προς την Μητέραν Γην την οποίαν προπαγανδίζει ο Άγγελος Σικελιανός σημαίνει αγάπην των ανθρώπων μεταξύ των, σημαίνει ειρήνην».[4].

Το άρθρο αυτό του Βεκιαρέλλη δίνει στον Κ. Π. Καβάφη την αφορμή να εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον του για το δελφικό όραμα, όπως προκύπτει από αρχειακό τεκμήριο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), στο οποίο διατυπώνονται οι καβαφικές απόψεις για τη μετά τον Πρώτο Πόλεμο αναγκαιότητα παγκόσμιας συναδέλφωσης των διανοουμένων.[6][7]

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μυθιστορήματα

  • (1924) Αντίνοος (Ελληνικόν μυθιστόρημα της αυτοκρατορικής Ρώμης) [8]
  • (1926) Η κόρη του Εωσφόρου (Ελληνικόν Ιστορικόν μυθιστόρημα της παπικής Ρώμης)[9]
  • (1930) Η ζωή σου ζωή μου : επισκόπησις της μεταπολεμικής ειρηνιστικής κινήσεων
  • (1938) Τα μεγάλα προβλήματα, Ο θεός - Ο κόσμος - Ο άνθρωπος (Λαϊκή απολογητική) [10]


Μεταφράσεις

  • (1920) Ματθίλδη Σεράο, Εκείνη Δεν Απήντησε [11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Τέχνες, Ένθετο εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», 11 Μαΐου 2014, σ. 3» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2015. 
  2. ΕΣΗΕΑ: Ομιλία Μανώλη Μαθιουδάκη, Προέδρου ΕΣΗΕΑ κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση αναμνηστικού γραμματοσήμου από τα ΕΛΤΑ για τα 90 χρόνια της ΕΣΗΕΑ, Αθήνα, 5 Απριλίου 2005.
  3. 3,0 3,1 Βιβλιοθήκη Βουλής των Ελλήνων.[νεκρός σύνδεσμος]
  4. 4,0 4,1 Αλεξανδρινή Τέχνη, τχ., 8, Αύγουστος 1930, σ. 252.
  5. Έρευνα, Αλεξάνδρεια, Μάρτιος 1930, σ. 3-29.
  6. Κ. Π. Καβάφη, Τα Πεζά (1882;-1931), Φιλολογική επιμέλεια Μιχάλης Πιερής, Ίκαρος 2010, σ. 311-312, 386-387.
  7. Μαρία Ρώτα, «Ο αλεξανδρινός περίγυρος του Κ. Π. Καβάφη». Υπό δημοσίευση στα Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου «Κ. Π. Καβάφης - Ελληνικός και Οικουμενικός», Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
  8. «Αντίνοος». www.bibliohora.gr. 
  9. «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών, Ανέμη». 
  10. «Τα μεγάλα προβλήματα». 
  11. «ΕΚΕΙΝΗ ΔΕΝ ΑΠΗΝΤΗΣΕ». www.booksistor.gr. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]