Επαρχία Πετσέρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η επαρχία Πετσέρι (εσθονικά: Petserimaa) ήταν μια κομητεία της Εσθονίας, η οποία ιδρύθηκε το 1918. Από το 1944, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Πετσέρι ανήκει στην επαρχία Πετσόρσκι του Όμπλαστ του Πσκοφ (το οποίο ανήκε στην Ρωσική ΣΟΣΔ έως το 1991) στην βορειοδυτική Ρωσία.[1] Η Εσθονία διατηρεί κάποια εδάφη της πρώην επαρχίας. Αυτά είναι οι ενορίες Μικιταμέε και Βέρσκα (και τα δύο ανήκουν Επαρχία Πόλβα), η ενορία Μερεμέε και η νοτιοανατολική γωνία της ενορίας Μίσσο (στη σύγχρονη Επαρχία Βόρου).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έδαφος ολόκληρης της ιστορικής επαρχίας Πετσέρι θεωρείται πατρίδα των Σέτο, μιας ιστορικής βαλτοφιννικής εθνότητας[2] που σχετίζεται με τους Εσθονούς. Οι Ρώσοι κάτοικοι της περιοχής Πετσέρι ήταν κυρίως Παλαιοί Πιστοί που μιλούσαν μια μεταβατική διάλεκτο η οποία συνδύαζε στοιχεία της ρωσικής και της λευκορωσικής γλώσσας.[3] Στα μέσα του 15ου αιώνα ιδρύθηκε το ορθόδοξο μοναστήρι Πσκόβο-Πετσέρσκι, ένα από τα πιο σημαντικά της περιοχής.[4]

Κατά το τελευταίο έτος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 1918, η πρωτεύουσα του νομού, Πετσόρι κατελήφθη από τις γερμανικές δυνάμεις. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους γερμανικούς σχεδιασμούς το Πετσόρι με τα περίχωρα του επρόκειτο να αποτελέσει μέρος του Βαλτικού Δουκάτου. Στη συνέχεια, η πόλη έπεσε στις εσθονικές στρατιωτικές δυνάμεις στις 29 Μαρτίου 1919, κατά τη διάρκεια του Εσθονικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας. Η Συνθήκη του Ταρτού του 1920 απέδωσε το Πετσέρι και τη Σετομάα στην Εσθονία. Το Πετσόρι μετονομάστηκε σε Πετσέρι και το 1926 ολοκληρώθηκε η λουθηρανική εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Πετσέρι και δημιουργήθηκε η ομώνυμη κομητεία.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η κομητεία Πετσέρι καταλήφθηκε από τον γερμανικό στρατό, ο οποίος κατείχε την πόλη από τον Αυγούστου 1941 έως τις 11 Αυγούστου 1944, όταν έπεσε στις σοβιετικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της προέλασης τους προς την Ναζιστική Γερμανία. Οι σοβιετικές αρχές προσάρτησαν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας (που τότε ανήκε στην Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Εσθονίας) στη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία το 1944.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Εσθονία έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της επιστροφής στα σύνορα της Συνθήκης του Ταρτού : Ωστόσο, η Εσθονία εγκατέλειψε αυτή την αξίωση τον Νοέμβριο του 1995.[5] Η Εσθονία και η Ρωσία υπέγραψαν την Εσθονική-Ρωσική Συνθήκη για τα σύνορα στις 18 Μαΐου 2005: το προοίμιο της συνθήκης αναγράφει ότι τα διεθνή σύνορα άλλαξαν εν μέρει, σύμφωνα με το άρθρο 122 του εσθονικού συντάγματος.[6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Petseri County στο Wikimedia Commons