Βαλκανικό πεύκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βαλκανικό πεύκο
Βαλκανικό πεύκο
Βαλκανικό πεύκο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Κωνοφόρα (Pinophyta)
Ομοταξία: Πευκόψιδα (Pinopsida)
Τάξη: Πευκώδη (Pinales)
Οικογένεια: Πευκοειδή (Pinaceae)
Γένος: Πεύκη (Pinus)
Είδος: P. peuce
Διώνυμο
(Pinus peuce)
Griseb.

Το Βαλκανικό ή Μακεδονικό πεύκο (Pinus peuce) είναι ένα είδος πεύκου, ιθαγενές των βουνών της Ελλάδας, της Π.Γ.Δ.Μ., της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Σερβίας. Στην Ελλάδα απαντάται στην οροσειρά της Ροδόπης και στον Βόρα (Καϊμακτσαλάν). Φυτρώνει σε υψόμετρο από 600 μέχρι 2.300 μέτρα, φτάνοντας συχνά στην αλπική ζώνη. Τα ώριμα δέντρα έχουν ύψος 35-40 μέτρα και διάμετρο κορμού 1,5 μέτρο.

Ανήκει στην ομάδα του υπογένους Strobus και όπως όλα τα μέλη αυτής της ομάδας, οι βελόνες του φύονται σε δεσμίδες των πέντε, μήκους 6-11 εκατοστών. Οι κώνοι έχουν συνήθως μήκος 8-16 εκατοστά (σπάνια φτάνουν τα 20 εκατοστά). Οι σπόροι έχουν μέγεθος 6-7 χιλιοστά και διαδίδονται μέσω του ανέμου, αλλά και με τη βοήθεια του πτηνού καρυοθραύστης (Nucifraga caryocatactes). Είναι πολύ ανθεκτικό στον μύκητα Cronartium ribicola.

Το Βαλκανικό πεύκο είναι, επίσης, δημοφιλές διακοσμητικό δέντρο σε πάρκα και μεγάλους κήπους. Μεγαλώνει αργά και σταθερά και είναι ανθεκτικό στους ανέμους και στο δριμύ χειμωνιάτικο ψύχος, αφού αντέχει τουλάχιστον στους -45° C.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pinus peuce της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).