Βήχιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βήχιο

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά
Κλάδος: Ανώτερα φυτά
Κλάδος: Αγγειόσπερμα
Τάξη: Αστερώδη
Οικογένεια: Σύνθετα
Γένος: Tussilago
Είδος: T. farfara
Διώνυμο
Tussilago farfara

Το βήχιο (επιστημονική ονομασία: tussilago farfara) είναι ένα φυτό του φύλου Groundsel (Senecioneae) της οικογένειας των αστεροειδών (Asteraceae)[1] ή αλλιώς σύνθετων, και προέρχεται από την Ευρώπη και μέρη της Κεντρικής Ασίας. Το όνομα tussilago προέρχεται από τα λατινικό tussis, που σημάινει βήχας,[2] και ago, που σημαίνει διεξάγω ή ενεργώ.[3] Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά η ανακάλυψη αλκαλοειδών στο φυτό έχει δημιουργήσει ανησυχίες για την υγεία του ήπατος.

Το βήχιο είναι το μόνο αποδεκτό είδος του γένους tussilago, ωστόσο πάνω από 24 άλλα είδη έχουν σε κάποια στιγμή θεωρηθεί μέλη αυτού του γένους. Τα περισσότερα από αυτά πλέον θεωρούνται μέλη άλλων γενών (Chaptalia,Chevreulia, Farfugium, Homogyne, Leibnitzia, Petasites, Senecio).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βήχιο είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό που εξαπλώνεται με σπόρους και ριζώματα. Το βήχιο βρίσκεται συχνά σε αποικίες δεκάδων φυτών. Τα άνθη του, που επιφανειακά μοιάζουν με της πικραλίδας, φέρουν μικρά φύλλα στα μακριά κοτσάνια τους τις αρχές της άνοιξης. Τα φύλλα του βήχιου εμφανίζονται αφού τα άνθη αφήσουν σπόρους και μαραθούν στις αρχές του καλοκαιριού. Οι κεφαλές των ανθών έχουν κίτρινα πέταλα με μια εξωτερική σειρά βραχίονες. Το φυτό είναι περίπου 10-30 cm σε ύψος, και τα φύλλα του έχουν μυτερά "δόντια" ανάμεσα τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ASTERACEAE tribe SENECIONEAE in Flora of North America @ efloras.org». www.efloras.org. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. «tussis - Ancient Greek - English Dictionary (LSJ)». lsj.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019. 
  3. «ago - Ancient Greek - English Dictionary (LSJ)». lsj.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Tussilago farfara στο Wikimedia Commons