Βήχιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Βήχιο (Tussilago farfara), κοινώς γνωστό ως coltsfoot(Α), είναι ένα φυτό της φυλής Groundsel (Senecioneae) της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae)[1] ή αλλιώς σύνθετων, και προέρχεται από την Ευρώπη και μέρη της Κεντρικής Ασίας. Το όνομα "tussilago" προέρχεται από το Λατινικό tussis, που σημάινει βήχας,[2] και ago, που σημαίνει διεξάγω ή ενεργώ.[3] Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά η ανακάλυψη αλκαλοειδών στο φυτό έχει δημιουργήσει ανησυχίες για την υγεία του ήπατος.

Το Βήχιο είναι το μόνο αποδεκτό είδος του γένους Tussilago, ωστόσο πάνω από 24 άλλα είδη έχουν σε κάποια στιγμή θεωρηθεί μέρη αυτό του γένους. Τα περισσότερα από αυτά πλέον θεωρούνται μέλη άλλου γένους. (Chaptalia,Chevreulia, Farfugium, Homogyne, Leibnitzia, Petasites, Senecio)

Το φύλλωμα του Tussilago farfara.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βήχιο είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό που εξαπλώνεται με σπόρους και ριζώματα. Το βήχιο βρίσκεται συχνά σε αποικίες δεκάδων φυτών. Τα άνθη του, που επιφανειακά μοιάζουν με της πικραλίδας, φέρουν μικρά φύλλα στα μακρυά κοτσάνια τους τις αρχές της άνοιξης. Τα φύλλα του βήχιου εμφανίζονται αφού τα άνθη αφήσουν σπόρους και μαραίνονται και πεθαίνουν στις αρχές του καλοκαιριού. Οι κεφαλές των ανθών έχουν κίτρινα πέταλα με μια εξωτερική σειρά βραχίονες. Το φυτό είναι περίπου 10-30 cm σε ύψος, και τα φύλλα του έχουν γωνιακά "δόντια" ανάμεσα τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ASTERACEAE tribe SENECIONEAE in Flora of North America @ efloras.org». www.efloras.org. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019. 
  2. «tussis - Ancient Greek - English Dictionary (LSJ)». lsj.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019. 
  3. «ago - Ancient Greek - English Dictionary (LSJ)». lsj.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019.