Βάτραχος της Καρπάθου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βάτραχος της Καρπάθου

Κατάσταση διατήρησης
CR Κρισίμως κινδυνεύον (IUCN3.1)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Αμφίβια (Amphibia)
Τάξη: Άνουρα (Anura)
Οικογένεια: Ρανίδες (Ranidae)
Γένος: Pelophylax
Είδος: P. cerigensis
Διώνυμο
Pelophylax cerigensis
(Beerli, Hotz, Tunner, Heppich & Uzzell, 1994)

Ο βάτραχος της Καρπάθου (Pelophylax cerigensis) είναι ένας βάτραχος της οικογένειας των Ρανίδων (Ranidae). (Ονομασία στο Ελυμπίτικο γλωσσικό ιδίωμα: "τ΄ Αργκονίου ο βατρακλός"[1]). Είναι ενδημικό είδος του νησιού της Καρπάθου που ανήκει στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου και βρίσκεται στο Νότιο Αιγαίο.

Ο βάτραχος της Καρπάθου είναι το αμφίβιο της οικογένειας των Άνουρων που κινδυνεύει περισσότερο διότι η περιοχή εξάπλωσής του εκτείνεται αποκλειστικά και μόνο σε δυο μικρούς ποταμούς ("τ' Αργκονίου ο ποταμός" και "του Χωριού ο ποταμός"[σημ. 1] στο Βόρειο τμήμα του νησιού (περιοχή Ολύμπου Καρπάθου)[2].

Τα φυσικά ενδιαιτήματά του είναι Μεσογειακού τύπου θαμνώδης βλάστηση, ποτάμια ή εποχικά διαλείποντα ποταμάκια, λιμνούλες γλυκού νερού, βάλτοι ή εποχικά διαλείποντες βάλτοι και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Απειλείται εξαιρετικά[3] από την απώλεια των ενδιαιτημάτων του.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο βάτραχος της Καρπάθου μεταφέρθηκε περί το 1970 στον "ποταμό του Χωριού (της Ολύμπου)" από τα τοπικά συνεργεία των νεαρών ψεκαστών των ελαιοδέντρων, που επιστρέφοντας από την γεωργική περιοχή Αργκόνι έφερναν κατά καιρούς μαζι τους και μερικούς "βατρακλούς" τους οποίους και ελευθέρωναν στο συγκεκριμένο ποταμάκι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μηνάς, Κωνσταντίνος (2006). Λεξικό των Ιδιωμάτων της Καρπάθου. Κάρπαθος: Τυπωθήτω - Γιώργος Δαρδανός. σελ. 189. ISBN 960-402-271-7. 
  • Pafilis, P., Kapsalas, G., Lymberakis, P., Protopappas, D., & Sotiropoulos, K. (2018). Diet composition of the Karpathos marsh frog (Pelophylax cerigensis): what does the most endangered frog in Europe eat? Animal Biodiversity and Coservation, 42(1), 1–8. doi: 10.32800/abc.2018.42.0001
  • Beerli, P. & Uzzell, T. 2004. Rana cerigensis. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 23 July 2007.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]