Βάσος Η. Βογιατζόγλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βάσος Η. Βογιατζόγλου
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Βάσος Η. Βογιατζόγλου (Ελληνικά)
Γέννηση1935[1]
Νέα Ιωνία Αττικής
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιδιότηταιατρός, ποιητής και συγγραφέας

Ο Βάσος Βογιατζόγλου, του Ηλία, γεννήθηκε το 1935 στη Νέα Ιωνία Αττικής. Είναι παιδίατρος και μέλος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, ερευνητής της ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ποιητής, ονοματολόγος και δοκιμιογράφος.

Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες Μικρασιάτες από τη Σπάρτη (Isparta) της Πισιδίας. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική. Διατηρεί σε εθελοντική βάση την παιδιατρική φροντίδα των παιδιών στις Γυναικείες Φυλακές του Κορυδαλλού και της Θήβας.[2]

Το συγγραφικό έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα γράμματα εμφανίζεται με την ποιητική συλλογή Δανάη (1966). Ακολουθούν οι συλλογές Στον αστερισμό της Παρθένου και Οι εξόριστοι (1969), Ο αναμενόμενος (1972), Ο φόνος του πολεμιστή (1974), Οι επιζώντες (1975), Ιχνηλασία (1977), Το στίγμα (1988), Οι λόγοι του Αρχάγγελου (1995) και Τα ποιήματα: 1966-1996 (1996).[3]

Ιστορία και λαογραφία του μικρασιατικού ελληνισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράλληλα με την ποίηση μελετά την ιστορία και τη λαογραφία του μικρασιάτικου ελληνισμού και δημοσιεύει τις μελέτες Πισιδία της Μικράς Ασίας (1978), Παρουσίες (1979), Γειτονιές των απίστων (1981), Σπάρτη της Μικράς Ασίας (1986), Επώνυμα της Μικρασίας: Τουρκικά και Τουρκογενή επώνυμα στην Ελλάδα (1992), Γιάννηδες και Γιώργηδες (1994), Η Αλάια της Μικράς Ασίας (1995) και Τα πισίδικα βαφτιστικά και επώνυμα (1998).

Άλλα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει δημοσιεύσει επίσης την αισθητική μελέτη Τα πρόσωπα του Ιανού (1991), τη μετάφραση των ψαλμών του Δαβίδ Βίβλος Ψαλμών (1992), το οδοιπορικό στο Άγιον Όρος Οι καμπάνες του Παντοκράτορα (1992) και Το βιβλίο του Ιώβ (2007)· ενώ διηγήματα, χρονικά, μελέτες και δοκίμιά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά της Αθήνας και της Λευκωσίας, και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ρουμάνικα και τα πολωνέζικα.

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια για την ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία, μεταξύ των οποίων για τη συμβολή του στη μελέτη του μικρασιατικού ελληνισμού το 1986 από την Ακαδημία Αθηνών.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων, της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας και της Μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βάσος Η. Βογιατζόγλου: 70 χρόνια (2005). Κείμενα: Θανάσης Βασιλείου, Νίκος Γαλάνης, Γιώργος Γεωργούσης, Μιχάλης Δελησάββας, Νίκος Κακαδιάρης, Μένης Καλαντζόπουλος, Σαράντος Καργάκος, Βασίλης Κελλάρης, Ηλίας Κεφάλας, Μαρία Λογαρά, Βασίλης Μαγκαναδέλης, Πρόδρομος Μάρκογλου, Γιώργος Μιχαηλίδης, Ντίνος Μιχελής, Λήδα Μοσχονά, Χριστίνα Μπασέα-Μπεζαντάκου, Νίκος Μπεζαντάκος, Ρίτα Μπούμη-Παππά, Νίκος Παππάς, Γεράσιμος Ρηγάτος, Ηλίας Σιμόπουλος, Νίκος Σταυρόπουλος.[4]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιογραφικό και εργογραφία του Βάσου Η. Βογιατζόγλου στη Βιβλιονέτ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]