Εκχριστιανισμός της Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βάπτισμα της Πολωνίας)
«Εκχριστιανισμός της Πολωνίας», του Γιαν Ματέικο.

Το Βάπτισμα της Πολωνίας (πολωνικά: Chrzest Polski), ή Εκχριστιανισμός της Πολωνίας, ήταν ένα γεγονός του 966 μ.Χ. που σημάδεψε την αρχή του εκχριστιανισμού της Πολωνίας. Ο πρώτος που βαπτίστηκε ήταν ο Μιέσκο Α΄, ο πρώτος ηγέτης του Πολωνικού κράτους. Το επόμενο βήμα για τον εκχριστιανισμό της Πολωνίας ήταν το κτίσιμο καθεδρικών ναών και ο διορισμός κληρικών, στο διάστημα μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα.

Ο Μιέσκο, υιοθετώντας το χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία, προσπάθησε να παγιώσει και να ενισχύσει την εξουσία του (βασιζόμενος στο μεσαιωνικό «Θείο Δικαίωμα» των Βασιλέων), ενώ παράλληλα έβρισκε μια ενοποιητική δύναμη για τη συσπείρωση του Πολωνικού λαού. Υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το ακριβές σημείο που βαπτίστηκε ο Μιέσκο. Υποστηρίζεται ότι το γεγονός έλαβε χώρα είτε στο Γκνιέζνο, είτε στο Πόζναν είτε στην Κολωνία ή ακόμα και στη Ρώμη. Τελικά, μέχρι τον 13ο αιώνα, η Καθολική Εκκλησία κατέστη κυρίαρχη θρησκεία στην Πολωνία.

Το 1966, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας, για το πέρας 1000 ετών από το «Βάπτισμα», η πολωνική εκκλησία γιόρτασε τα 1000 χρόνια χριστιανισμού στην Πολωνία («Sacrum Poloniae Millenium», Ιερή Πολωνική Χιλιετία), ενώ η κομμουνιστική κυβέρνηση γιόρτασε τα 1000 χρόνια του Πολωνικού Κράτους («Tysiąclecie Państwa Polskiego», Χιλιετία του Πολωνικού Κράτους)[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νόρμαν Ντέιβις, God's Playground, Google Print, σελ. 17