Αϊσά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για την ποιήτρια του 10ου αιώνα, δείτε: Αϊσά (ποιήτρια).
Αϊσά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
عائشة بنت أَبي بكر (Αραβικά)
Γέννηση614[1][2][3]
Μέκκα
Θάνατος13  Ιουλίου 678 (περίπου)[4]
Μεδίνα
Τόπος ταφήςΑλ-Μπακί
Χώρα πολιτογράφησηςΧαλιφάτο των Ρασιντούν
Χαλιφάτο των Ομεϋαδών
ΘρησκείαΙσλάμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιήτρια
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜωάμεθ (620–632)[5]
ΓονείςΑμπού Μπακρ[5] και Fatima bint e zaid
ΑδέλφιαΑσμά μπιντ Αμπού Μπακρ
Ουμ Κουλθούμ μπιντ Αμπί Μπακρ
Αμπντούλ-Ραχμάν ιμπν Αμπί Μπακρ
Μουχάμαντ ιμπν Αμπί Μπακρ
Αμπντουλάχ ιμπν Αμπί Μπακρ
Τουφαΐλ ιμπν Αμπντουλάχ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςFirst Fitna
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αϊσά μπιντ Αμπί Μπακρ (αραβικά: عائشة بنت أبي بكر‎  [ˈʕaːʔɪʃa], π. 613/614 – π. 678 μ.Χ.),[α] επίσης γνωστή με τη μορφή Αΐσα και με άλλες τοπικές παραλλαγές,[β] ήταν η τρίτη και νεότερη γυναίκα του Μωάμεθ.[7][8] Συνεπώς, στις Ισλαμικές γραφές, το όνομα της ακολουθεί το προσωνύμιο "Μητέρα των Πιστών" (αραβικά: أمّ المؤمنين‎), τίτλος ο οποίος αναφέρεται στην περιγραφή των γυναικών του Μωάμεθ στο Κοράνι.[9][10]

Η Αΐσα είχε σημαντικό ρόλο στην πρώιμη Ισλαμική ιστορία, τόσο κατά της ζωής του Μωάμεθ όσο και μετά τον θάνατό του. Στην παράδοση των Σουνιτών, η Αϊσά παρουσιάζεται ως μελετηρή και περίεργη. Συνέβαλε στην εξάπλωση του μηνύματος του Μωάμεθ και υπηρέτησε τη Μουσουλμανική κοινότητα για 44 χρόνια μετά το θάνατό του.[11] Είναι γνωστή και για την αφήγηση 2.210 χαντίθ,[12], όχι μόνο για θέματα που σχετίζονται με την ιδιωτική ζωή του Μωάμεθ, αλλά και για θέματα όπως η κληρονομικότητα, το προσκύνημα, και η εσχατολογία.[13] Η διανόηση και η γνώση της πάνω σε διάφορα θέματα, όπως η ποίηση και η ιατρική, επαινέθηκαν από πρώιμες αυθεντίες όπως οι αλ-Ζουχρί και Ουρβά ιμπν αλ-Ζουμπαΐρ.

Ο πατέρας της, Αμπού Μπακρ, έγινε ο πρώτος χαλίφης που διαδέχθηκε τον Μωάμεθ. Δύο χρόνια μετά τον διαδέχθηκε ο Ουμάρ. Κατά την βασιλεία του τρίτου χαλίφη, Οθμάν, η Αϊσά ήταν ηγετικό μέρος της αυξανόμενης αντιπολίτευσης εναντίον του, παρόλο που η Αϊσά δεν συμφωνούσε ούτε με τους δολοφόνους του αλλά ούτε και με το κόμμα του Αλί.[14] Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αλί, η Αϊσά προσπάθησε να εκδικηθεί τον θάνατο του Οθμάν στη Μάχη της Καμήλας. Συμμετείχε στην μάχη, δίνοντας ομιλίες και οδηγώντας τα στρατεύματα στην πλάτη της καμήλας της. Έχασε τη μάχη, αλλά η συμμετοχή και η αποφασιστικότητα της άφησε μια μόνιμη εντύπωση.[10] Λόγω της εμπλοκής της στη μάχη, οι Σιίτες Μουσουλμάνοι έχουν γενικά μια αρνητική άποψη για την Αϊσά.

Στη συνέχεια έζησε ήσυχα στη Μεδίνα για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Απομακρύνθηκε από την πολιτική, συμφιλιώθηκε με τον Αλί και δεν εναντιώθηκε στον χαλίφη Μωαβία.[14]

Ορισμένα παραδοσιακά χαντίθ δηλώνουν ότι η Αϊσά αρραβωνιάστηκε με τον Μωάμεθ στην ηλικία των 6 ή των 7 ετών[15]. Άλλες πηγές λένε ότι ήταν 9 ετών όταν τον παντρεύτηκε σε μια μικρή τελετή[16]. Ορισμένες πηγές θέτουν το γάμο τους κατά την εφηβική ηλικία της Αϊσά. Η ημερομηνία του γάμου και η ηλικία της κατά τον γάμο της με τον Μωάμεθ αποτελεί θέμα συζήτησης ανάμεσα στους μελετητές.

(Aishah, 614; – Μεδίνα 678 μ.X.). Η τρίτη και πιο αγαπημένη από τις συζύγους του Μωάμεθ. Ο προφήτης την παντρεύτηκε όταν η Α. ήταν σε ηλικία επτά ετών, για να εξασφαλίσει την εύνοια του πατέρα της Αμπού Μπακρ, ισχυρού φύλαρχου. Η Α. ήταν η ευνοούμενη γυναίκα του Μωάμεθ, παρότι την κάκιζε συχνά για τη ζηλοτυπία της. Μετά τον θάνατό του, η Α. ασχολήθηκε με την ερμηνεία του Κορανίου και γι’ αυτό ονομάστηκε στα αραβικά ναμπίγια, δηλαδή προφήτισσα.

αἶσα, η (Α)

1. αυτό που ο θεός ορίζει, το θέλημα τού θεού

2. καλή ή κακή μοίρα, πεπρωμένο, ριζικό

3. συμμετοχή σε κάτι, μερίδιο

4. (ως κύριο όνομα) η Αἶσα

θεότητα παρεμφερής με τη Μοίρα, που ορίζει την τύχη κάθε ανθρώπου, η Ειμαρμένη

5. (επιρρ. Α)


Aisha (Αϊσά)

Ποίημα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αυτή είναι η γενικά αποδεκτή ημερομηνία, αν και η πραγματική ημερομηνία γέννησης δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα.
  2. Άλλες παραλλαγές περιλαμβάνουν Ā’ishah, A’ishah, Aisyah, Ayesha, A’isha, Aishat, ή Aishah.[6]