Αχαιών Ακτή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αχαιών Ακτή της Κύπρου βρίσκεται στην περιοχή Καρπασίας, βόρεια της ενορίας της Αγίας Τριάδας Γιαλούσας, στο ακρωτήριο Πλακωτή.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ακτή αυτή σύμφωνα με την παράδοση αποβιβάστηκαν οι πρώτοι Έλληνες (Αχαιοί) κάτοικοι της Κύπρου αμέσως μετά τη λήξη του Τρωικού Πολέμου.

Ο γνωστός γεωγράφος του 1ου αιώνα π.Χ. Στράβων αναφέρει σχετικά:

[...] εἶτ´ Ἀφροδίσιον, καθ´ ὃ στενὴ ἡ νῆσος· εἰς γὰρ Σαλαμῖνα ὑπέρβασις σταδίων ἑβδομήκοντα· εἶτ´ Ἀχαιῶν ἀκτή, ὅπου Τεῦκρος προσωρμίσθη πρῶτον ὁ κτίσας Σαλαμῖνα τὴν ἐν Κύπρῳ, ἐκβληθείς, ὥς φασιν, ὑπὸ τοῦ πατρὸς Τελαμῶνος·

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το όνομα Αχαιών Ακτή πήρε την ονομασία του και το αθλητικό Σωματείο Αχαιών Ακτή, το οποίο λειτουργούσε πριν από το 1974 με έδρα το δημοτικό σχολείο Αιγιαλούσης.

Λόγω της τουρκικής εισβολής και της προσφυγιάς το σωματείο ανέστειλε την λειτουργία του και επαναδραστηριοποιήθηκε το 2007 με ανεξάρτητο καταστατικό και νέο μητρώο εγγραφής τόσο στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού όσο και στην Υπουργείο Εσωτερικών με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου, συγγραφέα και εκδότη Ανδρέα Θεοφυλάκτου και του επιχειρηματία Κώστα Σοφρωνίου, καθώς και αρκετών άλλων, που πρωτοστάτησαν με στόχο να διατηρήσουν τις μνήμες της Αχαιών Ακτή και της Γιαλούσας ζωντανές.

Το Σωματείο Αχαιών Ακτή διαθέτει σήμερα ποδοσφαιρική ομάδα, καθώς και ομάδα τοξοβολίας με έδρα το Μακάρειο Στάδιο.

Χαρακτηριστικό του σωματείου της Αχαιών Ακτής είναι τα μαύρα χρώματα τις στολές, λόγω της προσφυγιάς, το μπλε στο έμβλημα λόγω της ελληνικότητας και το άσπρο με την ελπίδα της επιστροφής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • www.sportive.com.cy
  • www.achaionakticy.com