Αυτοκράτορας Γου των Χαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γου
Αυτοκράτορας της δυναστείας των δυτικών Χαν
Περίοδος9 Μαρτίου 141 π.Χ. - 29 Μαρτίου 87 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑυτοκράτορας Τσινγκ των Χαν
ΔιάδοχοςΑυτοκράτορας Τσάο των Χαν
Γέννηση30 Ιουλίου 157 π.Χ.
Τσανγκάν, Κίνα
Θάνατος29 Μαρτίου 87 π.Χ. (70 ετών)
Τσανγκάν, Κίνα
Επίγονοι9 παιδιά
Πλήρες όνομα
   汉武帝
ΟίκοςΔυναστεία Χαν
ΠατέραςΑυτοκράτορας Τσινγκ των Χαν
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο αυτοκράτορας Γου των Χαν (汉武帝, 30 Ιουλίου 157 π.Χ. - 29 Μαρτίου 87 π.Χ.), γεννημένος ως Λίου Τσε, ήταν ο έβδομος αυτοκράτορας της δυναστείας των Χαν στην Κίνα, κυβερνώντας από το 141 π.Χ. έως το 87 π.Χ. Η βασιλεία του διήρκεσε 54 χρόνια -ένα ρεκόρ που έσπασε πάνω από 1.800 χρόνια αργότερα, με τη βασιλεία του αυτοκράτορα Κάνγκσι. Η βασιλεία του οδήγησε σε τεράστια εδαφική επέκταση και την ανάπτυξη ενός ισχυρού και συγκεντρωτικού κράτους που προέκυψε από την κυβερνητική αναδιοργάνωσή του, συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης των δογμάτων του κομφουκιανισμού. Ο αυτοκράτορας Γου είναι γνωστός για τις θρησκευτικές του καινοτομίες και την προστασία των ποιητικών και μουσικών τεχνών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, αυξήθηκε σημαντικά, άμεσα ή έμμεσα, η πολιτιστική επαφή με τη δυτική Ευρασία. Πολλές νέες καλλιέργειες και άλλα αντικείμενα εισήχθησαν στην Κίνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του.

Ως στρατιωτικός διοικητής, ο αυτοκράτορας Γου οδήγησε την Κίνα των Χαν στη μεγαλύτερη επέκτασή της -στο αποκορύφωμά της, τα σύνορα της αυτοκρατορίας εκτείνονταν από τη σύγχρονη Κιργιζία στη δύση, έως την Κορέα στα ανατολικά, και στο βόρειο Βιετνάμ στο νότο. Ο αυτοκράτορας Γου απέκρουσε με επιτυχία τις σποραδικές επιδρομές των νομάδων Σιονγκ-νου στη βόρεια Κίνα. Επίσης πραγματοποίησε αποστολές στην Κεντρική Ασία. Αν και τα ιστορικά αρχεία δεν τον περιγράφουν να γνωρίζει τον βουδισμό, δίνοντας περισσότερο έμφαση στο ενδιαφέρον του για τον σαμανισμό, οι πολιτιστικές ανταλλαγές που έλαβαν χώρα ως συνέπεια αυτών των αποστολών δείχνουν ότι έλαβε βουδιστικά αγάλματα από την κεντρική Ασία, όπως απεικονίζεται σε τοιχογραφίες που βρέθηκαν σε σπήλαια.

Ωστόσο, παρά τη θέσπιση ενός αυταρχικού και συγκεντρωτικού κράτους, ο αυτοκράτορας Γου υιοθέτησε τις αρχές του Κομφούκιου ως φιλοσοφία του κράτους και ως κώδικα δεοντολογίας για την αυτοκρατορία του και άνοιξε μία σχολή για να διδάξει τους μελλοντικούς διαχειριστές του κομφουκιανισμού. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είχαν διαρκή επίδραση καθόλη την ύπαρξη της αυτοκρατορικής Κίνας και τεράστια επιρροή στους γειτονικούς πολιτισμούς. Ο αυτοκράτορας Γου ήταν επίσης γνωστός για την απασχόληση σαμάνων συμβούλων και για διάφορες θρησκευτικές και πολιτιστικές αλλαγές με ιστορική σημασία λιγότερο προφανούς χαρακτήρα.