Ατόλη Ρόκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ατόλ ντας Ρόκας)


Συντεταγμένες: 03°52′N 33°49′W / 3.867°N 33.817°W / 3.867; -33.817

Δορυφορική φωτογραφία της NASA της Ατόλλης Ρόκας

Η Ατόλλη Ρόκας (Πορτογαλικά: Atol das Rocas, δηλαδή Ατόλλη των Βράχων) είναι μία ατόλλη στον Ατλαντικό Ωκεανό στις γεωγραφικές συντεταγμένες 03°52′Ν, 33°49′Δ. Είναι τμήμα της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε (Μεγάλος Ποταμός του Βορρά) της Βραζιλίας. Βρίσκεται 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νατάλ και 145 χλμ. βορειοδυτικά του Αρχιπέλαγος Φερνάντο ντε Νορόνια.

Η οβάλ (ωοειδές σχήματος) ατόλλη έχει μήκος 3,7 χλμ. και πλάτος 2,5 χλμ. Η λιμνοθάλασσα έχει βάθος πάνω από 6 μέτρα και έχει έκταση 7,1 τ.χλμ. Έχει 2 νησίδες, την Νήσο Σεμιτέριο (Κοιμητήριο) στα νοτιοδυτικά και το Φαρόλ Κη (Κη Φωτός) στα βορειοδυτικά. Η χερσαία έκταση των δύο νησίδων είναι 0,36 χμ². Το Φαρόλ Κη έχει περίπου τα 2/3α της συνολικής έκτασης. Το ψηλότερο σημείο είναι μία θίνη άμμου στα νότια του μεγαλύτερου Φαρόλ Κη, με ύψος 6 μέτρα. Και οι 2 νησίδες είναι κατάφυτες με χλόες, θάμνους και μερικούς φοίνικες. Στα νησιά υπάρχουν καβούρια, αράχνες, ψύλλοι της άμμου, σκαθάρια, μεγάλες κατσαρίδες και πολλά είδη θαλάσσιων πτηνών.

Υπάρχει ένας φάρος της ακτοφυλακής της Βραζιλίας που λειτουργεί και συντηρείται από την δεκαετία του 1960, στο βόρειο άκρο του Φαρόλ Κη. Στα περίχωρα του βρίσκεται ένας ερειπωμένος φάρος από το 1933.

Η ατόλλη είναι ένα καταφύγιο άγριας ζωής, και το 2001 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Τόπος Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Πολυάριθμες χελώνες, καρχαρίες, δελφίνια και πτηνά ζουν στην περιοχή. Η ατόλλη αποτελείται κυρίως από κοράλλια και κόκκινα άλγη. Ο κοραλλιογεννής δακτύλιος είναι σχεδόν κλειστός, με ένα πέρασμα 200 μέτρων στην βόρεια πλευρά και ένα πολύ στενότερο στην δυτική πλευρά του.

Μια βιολογικά προστατευμένη περιοχή, χρησιμοποιείται προς το παρόν αποκλειστικά για επιστημονική έρευνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Rocas Atoll στο Wikimedia Commons