Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ατενόλφος Β΄ του Μπενεβέντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ατενόλφος Β΄ του Μπενεβέντο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος940
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςSigelgaita of Gaeta
ΤέκναΛανδούλφος της Κόντσα
Gaitelgrima of Benevento
ΓονείςΑτενόλφος Α΄ της Κάπουα
ΟικογένειαΛανδουλφίδες

Ο Ατενόλφος Β΄, Atenulf II, Atenolf, Atenolfo, Atinolfo, Adenolfo, Atenulfo, ή Adenulfo, (απεβ. το 940) από τον Οίκο της Κάπουα ήταν ο νεότερος αδελφός του Λανδούλφος Α΄ πρίγκιπα του Μπενεβέντo, ο οποίος τον έκανε συγκυβερνήτη τον Ιούνιο του 910 ή 911 (όπως ο πατέρας τους Ατενόλφος Α΄ είχε κάνει συγκυβερνήτη τον Λανδούλφος Α΄ μία δεκαετία νωρίτερα).

Το 909 ο Λανδούλφος Α΄ πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει τους τίτλους του ανθυπάτου και του πατρίκιου και ο Ατενόλφος Β΄ έμεινε πίσω, αλλά έλαβε όμιους τίτλους. Ο Ατενόλφος Β΄ πήρε μέρος στη μάχη του Γκαριλιάνο το 915 και στην εκστρατεία κατά των Βυζαντινών το 921 στην Απουλία, φτάνοντας μέχρι το Άσκολι. Συνέχισε τον πόλεμο με το Βυζάντιο, καλώντας ακόμη και Μαγυάρους ως μισθοφόρους υπό έναν αρχηγό ονόματι Σλόβαρντ (Szovard, ιταλοποιημένα ως Salardo). Το 929, με τον Λανδούλφος Α΄, τον Γουαϊμάρος Β΄ πρίγκιπα του Σαλέρνo και τον Θεοβάλδο Α΄ του Σπολέτo, εισέβαλε ξανά στην Απουλία και την Καλαβρία. Αυτή τη φορά, όλα ήταν ανεπιτυχή και η παλαιά συμμαχία διαλύθηκε.

Απεβίωσε το 940. Ήταν νυμφευμένος, αν και το όνομα τής συζύγου του δεν είναι γνωστό, και είχαν δύο γιους: τον Λανδούλφος, ο οποίος κατέλαβε το Σαλέρνο το 973, και τον Ατενόλφος, διοικητή (gastald) του Ακίνο.

  • Caravale, Mario (επιμ.). Dizionario Biografico degli Italiani: IV Arconati – Bacaredda . Ρώμη, 1962.