Αστρικό σμήνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το Μεσιέ 92, στον αστερισμό του Ηρακλή.

Τα αστρικά σμήνη ή σύννεφα αστεριών είναι ομάδες άστρων. Δύο τύποι αστρικών σμηνών μπορούν να διακριθούν: Τα σφαιρωτά σμήνη είναι σφιχτές ομάδες εκατοντάδων ή χιλιάδων πολύ παλιών αστεριών που είναι συνδεδεμένα με τη βαρύτητα, ενώ ανοιχτά σμήνη, πιο χαλαρές συγκεντρωμένες ομάδες άστρων, που γενικά περιέχουν λιγότερα από μερικές εκατοντάδες μέλη, και συχνά είναι πολύ νέα. Τα ανοικτά σμήνη διαταράσσονται με την πάροδο του χρόνου από τη βαρυτική επίδραση των γιγαντιαίων μοριακών νεφών καθώς κινούνται μέσω του γαλαξία, αλλά τα μέλη του συμπλέγματος συνεχίζουν να κινούνται σε γενικές γραμμές στην ίδια κατεύθυνση μεσ' το διάστημα, ακόμη κι αν δεν είναι πλέον συνδεδεμένα με τη βαρύτητα· τότε είναι γνωστά ως αστρικές ενώσεις, και μερικές φορές αναφέρονται ως κινούμενες ομάδες.

Αστρικά σμήνη ορατά στο γυμνό μάτι περιλαμβάνουν οι Πλειάδες, οι Υάδες και το Σμήνος της Κυψέλης.

Αστρονομική σημασία των αστρικών σμήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έμπνευση καλλιτέχνη ενός εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι στο σμήνο Μεσσιέ 67.[1]

Τα αστρικά σμήνη είναι σημαντικά σε πολλούς τομείς της αστρονομίας. Επειδή όλα τα αστέρια γεννήθηκαν περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι διαφορετικές ιδιότητες όλων των αστεριών σε ένα σμήνος είναι συνάρτηση μάζας μόνο και έτσι οι θεωρίες της αστρικής εξέλιξης βασίζονται σε παρατηρήσεις ανοιχτών και σφαιρικών σμήνων.

Τα σμήνη είναι επίσης ένα βήμα καίριας σημασίας για τον προσδιορισμό της κλίμακας απόστασης του σύμπαντος. Μερικά από τα πλησιέστερα σμήνη είναι αρκετά κοντά ώστε οι αποστάσεις τους να μετρηθούν χρησιμοποιώντας παράλλαξη. Το διάγραμμα Χέρτζσπρουνγκ-Ράσελ μπορεί να παρασταθεί για αυτά τα σμήνη τα οποία έχουν απόλυτες τιμές γνωστές στον άξονα φωτεινότητας. Στη συνέχεια, όταν παρασταθεί ένα παρόμοιο διάγραμμα για ένα σύμπλεγμα των οποίων η απόσταση δεν είναι γνωστή, η θέση της κύριας ακολουθίας μπορεί να συγκριθεί με αυτή της πρώτης ομάδας και την εκτιμώμενη απόσταση. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως προσαρμογή κύριας ακολουθίας. Η ερυθρότητα και οι αστρικοί πληθυσμοί πρέπει να λογαριαστούν όταν χρησιμοποιείται αυτή η μέθοδος.

Σχεδόν όλα τα αστέρια στο γαλαξιακό πεδίο, συμπεριλαμβανομένου του Ήλιου, γεννήθηκαν αρχικά σε περιοχές με ενσωματωμένα σμήνη που διασπάστηκαν. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιότητες των αστεριών και των πλανητικών συστημάτων μπορεί να έχουν επηρεαστεί από πρώιμα συγκεντρωμένα σε σμήνη περιβάλλοντα. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει για το δικό μας ηλιακό σύστημα, στο οποίο οι χημικές αφθονίες δείχνουν τις επιπτώσεις μιας σουπερνόβα από ένα κοντινό αστέρι στις αρχές της ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος.

Το 2016, η αστροφυσικός Ροζάν Ντι Στέφανο του Σμιθσόνειου Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης πρότεινε ότι τα σμήνη αστεριών μπορεί να κατοικούνται από ευφυείς εξωγήινους.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «First Planet Found Around Solar Twin in Star Cluster». ESO Press Release. https://www.eso.org/public/unitedkingdom/news/eso1402/. Ανακτήθηκε στις 2017-11-27. 
  2. Dunn, Marcia (6 January 2016). «Study: Star clusters might host intelligent civilizations». AP News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 January 2016. https://web.archive.org/web/20160126104426/http://apnews.excite.com/article/20160106/us-sci--ets_home-c5ed752ca9.html. Ανακτήθηκε στις 8 January 2016.