Ασιατικό κουνούπι τίγρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Aedes albopictus
Θηλυκό έτοιμο να τραφεί
Θηλυκό έτοιμο να τραφεί
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insecta)
Τάξη: Δίπτερα (Diptera)
Οικογένεια: Culicidae
Γένος: Αηδής;Aedes
Είδος: A. albopictus
Διώνυμο
Aedes albopictus
(Skuse, 1894)

Κατανομή του είδους ενδημική (μπλε) και εισηγμένη (πράσινο)

Το Aedes albopictus (κοινή ονομασία:Aσιατικό κουνούπι τίγρης)[1] χαρακτηρίζεται από το έντονο μαύρο και άσπρο χρώμα του, τα μαύρα και άσπρα ριγωτά του πόδια και το μικρό, μαύρο και άσπρο ριγωτό σώμα. Αποκαλείται Aσιατικός τίγρης εξαιτίας της ριγέ εμφάνισής του, που είναι παρόμοια με την εμφάνιση της τίγρης. Είναι ενδημικό στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας, ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες, το είδος αυτό έχει εισβάλει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, μέσω της μεταφοράς εμπορευμάτων (ιδιαίτερα των μεταχειρισμένων ελαστικών αυτοκινήτων και διακοσμητικών φυτών μπαμπού) και των αυξανόμενων διεθνών ταξιδιών.[2] Στις ασιατικές χώρες το κύριο ενδιαίτημα του είναι τα δάση κι αναπτύσσεται μέσα σε κοιλότητες δέντρων. Στην Ευρώπη εισήχθη αρχικά στην Αλβανία όπου το 1979[3] εντοπίστηκε σε πολλά σημεία κι από εκεί εξαπλώθηκε. Αυτό το κουνούπι έχει αναχθεί σε σημαντικό παράσιτο και προκαλεί μεγάλη ενόχληση διότι αναπτύσσεται σε τεχνητές εστίες νερού κοντά στον άνθρωπο (παρά σε υδροβιότοπους) και συνήθως πετά και τρέφεται και τη μέρα, πέρα από το σούρουπο και την αυγή. Επιδημιολογικά είναι σημαντικός φορέας για τη μετάδοση πολλών ιογενών παθογόνων που προκαλούν ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός, εγκεφαλίτιδα του Σαιντ Λούις, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και ιού του δυτικού Νείλου, καθώς και διάφορα νηματώδη παράσιτα που προκαλούν φιλαρίαση. Η εξάπλωση του στην Ευρώπη[4] φαινεται στο χάρτη του ECDC. Σε χώρες της Ευρώπης όπου δεν έχει εισβάλει και εξαπλωθεί συνίσταται να υπάρχει σύστημα παρακολούθησης των σημείων εισόδου όπως τα λιμάνια, οι μαρίνες και τα αεροδρόμια έτσι ώστε αν εντοπιστεί οι υγειονομικές υπηρεσίες να παρέμβουν εγκαίρως και να μην εξαπλωθεί (WHO, 2016).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το ασιατικό κουνούπι-τίγρης ήρθε στην Ευρώπη για να μείνει in.gr. (25 Απριλίου 2012) Ανακτήθηκε την 20 Σεπτεμβρίου 2012.
  2. Scholte, J.-E.· Schaffner, F. (2007). «Waiting for the tiger: establishment and spread of the Aedes albopictus mosquito in Europe». Στο: Takken, W.· Knols, B. G. J. Emerging pests and vector-borne diseases in Europe. 1. Wageningen Academic Publishers. ISBN 978-90-8686-053-1. 
  3. Adhami, J. & Reiter, P. (1998). Introduction and establishment of Aedes (Stegomyia) albopictus skuse (Diptera: Culicidae) in Albania. J Am Mosq Control Assoc. 1998 Sep;14(3):340-3.
  4. European Centre for Disease Prevention and Control and European Food Safety Authority. Mosquito maps [internet]. Stockholm: ECDC; 2019. Available from: https://ecdc.europa.eu/en/disease-vectors/surveillance-and-disease-data/mosquito-maps