Ας Περιμένει ο Παράδεισος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ας Περιμένει ο Παράδεισος
ΣκηνοθεσίαΓουόρεν Μπίτι
Μπακ Χένρι
ΠαραγωγήΓουόρεν Μπίτι
ΣενάριοΓουόρεν Μπίτι
Μπακ Χένρι
Ιλέιν Μέι
Ρόμπερτ Τάουνι
Χάρι Σέγκαλ (Θεατρικό)
Βασισμένο σεHere Comes Mr. Jordan
ΠρωταγωνιστέςΓουόρεν Μπίτι
Τζούλι Κρίστι
Τζέιμς Μέισον
Τζακ Γουόρντεν
Νταϊάν Κάνον
Τσαρλς Γκρόντιν
ΜουσικήΝτέιβιντ Γκράσιν
ΦωτογραφίαΟυίλιαμ Α. Φρέικερ
ΜοντάζRobert C. Jones
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 28/7/1978
Κυκλοφορία1978
Διάρκεια101 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Ας Περιμένει ο Παράδεισος (αγγλ. Heaven Can Wait), γνωστό και ως Ο Παράδεισος Μπορεί να Περιμένει είναι ρομαντική κομεντί παραγωγής 1978 σε σκηνοθεσία Γουόρεν Μπίτι και Μπακ Χένρι. Η ταινία αποτελεί τη δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού του Χάρι Σέγκαλ, το οποίο διασκευάστηκε από τους ίδιους τους Μπίτι και Χένρι σε συνεργασία με τον Ρόμπερτ Τάουνι και την Ιλέιν Μέι. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Γουόρεν Μπίτι, Τζούλι Κρίστι και Τζέιμς Μέισον, οι οποίοι πλαισιώνονται από την Νταϊάν Κάνον, τον Τσαρλς Κρόντιν και τον Τζακ Γουόρντεν. Η ταινία σηματοδότησε την τρίτη συνεργασία του Γουόρεν Μπίτι με την άλλοτε σύντροφό του Τζούλι Κρίστι και προτάθηκε για 9 βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας παίκτης αμερικανικού ποδοσφαίρου, ο Τζον Πέμπλετον (Γουόρεν Μπίτι) σκοτώνεται σε ατύχημα, αλλά φτάνοντας στον Παράδεισο πληροφορείται ότι δεν ήταν ακόμα η ώρα του να πεθάνει. Για κακή του τύχη, το σώμα του έχει αποτεφρωθεί και έτσι επιστρέφει στη Γη με τη μορφή ενός πολυεκατομμυριούχου, του Λίο Φάρνσγουορθ, τον οποίο μόλις έχει δηλητηριάσει η σύζυγός του Τζούλια (Νταϊάν Κάνον) με τη βοήθεια του εραστή της Τόνι (Τσαρλς Γκρόντιν). Η Τζούλια και ο Τόνι ξαφνιάζονται όταν ο Φάρνσγουορθ εμφανίζεται ζωντανός. Ο Τζον αγοράζει την πρώην του ομάδα με τα λεφτά του Φάρνσγουορθ και προσπαθεί να πείσει τιν προπονητή του Μαξ Κορκλ (Τζακ Γουόρντεν) ότι είναι ζωντανός, παράλληλα γνωρίζεται και ερωτεύεται με μια ακτιβίστρια του περιβάλλοντος τη Μπέτι Λόγκαν (Τζούλι Κρίστι), η οποία αντιτίθεται στις καπιταλιστικές μεθόδους του επιχειρηματία Φάρνσγουορθ.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωμωδία βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Χάρι Σέγκαλ, η οποία είχε ήδη μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη το 1941 με τίτλο Ο αόρατος κύριος Τζόρνταν (Here Comes Mr. Jordan) και πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Μοντγκόμερι. Ο Μπίτι, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, ήθελε αρχικά τον Κάσιους Κλέι (Μοχάμεντ Άλι) για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δεδομένου ότι ο ήρωας του θεατρικού ήταν μποξέρ και όχι παίχτης του μπέιζμπολ[1]. Ο Κλέι δεν ήταν διαθέσιμος όμως εκείνη την περίοδο και ο Μπίτι αποφάσισε να αναλάβει εκείνος τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μετατρέποντας τον κεντρικό ήρωα σε παίχτη του ποδοσφαίρου. Για το ρόλο της Μπέτι Λόγκαν πέρασε από ακρόαση η Μαίρη Στρινμπέρτζεν καθώς και η πρώην ερωμένη του Μπίτι, η Λέσλι Καρόν. Αλλά ο ρόλος πήγε στο κορίτσι σύμβολο της δεκαετίας του 1960, τη Τζούλι Κρίστι, που ήταν εμπορικότερη ηθοποιός από τις προηγούμενες και η οποία είχε μακροχρόνια σχέση με τον Μπίτι από το 1967 μέχρι και το 1974. Χρόνια αργότερα ο Μπίτι παραδέχτηκε ότι η επιτυχία της ταινίας οφειλόταν κυρίως στην Κρίστι. Ο Μπίτι προσέφερε αρχικά το ρόλο του κύριου Τζόρνταν στον Κάρι Γκραντ έναντι 1.000.000 δολαρίων. Η πρώην σύζυγος του Γκραντ Νταϊάν Κάνον που είχε ρόλο στην ταινία μεσολάβησε επίσης ώστε ο Γκραντ να δεχτεί το ρόλο, αλλά ο ηθοποιός που είχε αποφασίσει από το 1966 να αποτραβηχτεί από το χώρο του κινηματογράφου απέρριψε την προσφορά του Μπίτι. Το ρόλο ανέλαβε τελικά ο βετεράνος Βρετανός ηθοποιός Τζέιμς Μέισον.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία είχε προϋπολογισμό 15 εκατομμύρια δολάρια και έκανε εισπράξεις 81.640.248 δολαρίων[2][3], ενώ η ιστοσελίδα των κριτικών Rotten Tomatoes της δίνει βαθμολογία 85% [4].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία απέσπασε 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ εκ των οποίων τις τρεις έλαβε ο Μπίτι, ως πρωταγωνιστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας (ήταν η δεύτερη φορά που ηθοποιός λάμβανε τρεις υποψηφιότητες για τρεις διαφορετικές ιδιότητες όσον αφορά την παραγωγή της ταινίας, ο πρώτος που κατάφερε το επίτευγμα αυτό ήταν ο Όρσον Γουέλς για την ταινία Πολίτης Κέιν (Citizen Kane, 1941)). Η ταινία έχασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από την ταινία του Μάικλ Τσιμίνο Ο ελαφοκυνηγός (The Deer Hunter) και κατάφερε να κερδίσει μόνο το όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Βράβευση:

  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Πολ Σίλμπερτ, Έντγουιν Ο' Ντόνοβαν και Τζορτζ Γκέινς

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας – Γουόρεν Μπίτι
  • Σκηνοθεσίας – Γουόρεν Μπίτι και Μπακ Χένρι
  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Γουόρεν Μπίτι
  • Β’ Ανδρικού Ρόλου – Τζακ Γουόρντεν
  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Νταϊάν Κάνον
  • Φωτογραφίας – Γουίλιαμ Α. Φρέικερ
  • Πρωτότυπου Σεναρίου – Γουόρεν Μπίτι και Ιλέιν Μέι
  • Μουσικής Επένδυσης - Ντέιβ Γκράσιν

Επανεκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επανεκτέλεση της ταινίας αποτελεί το Από ψηλά στα χαμηλά (Down To Earth) του 2001 με τον Κρις Ροκ.

Διαχρονικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 το περιοδικο του κινηματογράφου Premiere συμπεριέλαβε την ταινία στη λίστα με τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «YouTube». YouTube. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2010. 
  2. Box Office Information for Heaven Can Wait. Αρχειοθετήθηκε 2017-08-20 στο Wayback Machine. The Wrap. Retrieved April 4, 2013.
  3. «Heaven Can Wait, Box Office Information». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2014. 
  4. «Critic Reviews for Heaven Can Wait». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]