Αρριχίων ο Φιγαλεύς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αρριχίων)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αρριχίων ο Φιγαλεύς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 6ος αιώνας π.Χ.
Φιγαλεία
Θάνατος 564 π.Χ.
Ολυμπία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα παγκρατιαστής
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του παγκρατίου (568 π.Χ.)[1]
Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του παγκρατίου (564 π.Χ.)[1]

Ο Αρριχίων ή Αρραχίων ο Φιγαλεύς ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του παγκρατίου. Σκοτώθηκε το 564 π.Χ. κατά τη διάρκεια του τελικού του αθλήματός του. Παρά το θάνατό του κατάφερε να επικρατήσει του αντιπάλου του και να αναδειχτεί, έστω και μετά θάνατον, για τρίτη φορά ολυμπιονίκης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από την αρκαδική πόλη της Φιγαλείας ( στη σύγχρονη εποχή υπάγεται στα όρια του νομού Ηλείας ) και όντας φημισμένος αθλητής του παγκρατίου κατάφερε να επικρατήσει στο συγκεκριμένο αγώνισμα κατά τις διοργανώσεις του 572 και του 568 π.Χ[2]. Το 564, υπερασπιζόταν στην Ολυμπία για δεύτερη φορά τον τίτλο του. Κατάφερε να προκριθεί στον τελικό και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης δέχτηκε μια άκρως επικίνδυνη λαβή από τον αντίπαλό του. Συγκεντρώνοντας τις τελευταίες δυνάμεις του, ο Αρριχίων κατάφερε να εξαρθρώσει το πέλμα του αντιπάλου του αναγκάζοντάς τον να παραιτηθεί την ίδια στιγμή που ο ίδιος ξεψυχούσε. Παρά το γεγονός πως ο Αρκάς παλαιστής ήταν νεκρός, οι Ελλανοδίκες τον ανακήρυξαν νικητή[3]. Κατά τον Φλάβιο Φιλόστρατο, η άρνηση του Αρριχίωνα να παραιτηθεί παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε - και η οποία του κόστισε την ίδια του τη ζωή - οφείλεται σε παραίνεση του προπονητή του, Ερυξία[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 www.sportolimpico.it/dmdocuments/GO-ANTICHI-2.pdf. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  2. David Matz, Greek and Roman Sport: A Dictionary of Athletes and Events from the Eighth Century B.C. to the Third Century A.D., McFarland, 1991, p. 32.
  3. Istoria.gr:Για ένα κλαδί ελιάς.
  4. H. A. Harris, Greek Athletes and Athletics, Hutchinson & Co., London, 1964 p. 108.