Αριστείδης Χατζής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριστείδης Χατζής
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Αριστείδης Χατζής (Ελληνικά)
Γέννηση16 Απριλίου 1967
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΝομικά, Θεωρία Δικαίου, Ιστορία Θεσμών, Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου και Ιστορία του Νέου Ελληνισμού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Σικάγου.
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚαθηγητής Πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο του Σικάγου
Επηρεάστηκε απόΡίτσαρντ Πόσνερ Μαρία Ευθυμίου
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΦιλελευθερισμός
Ιστότοπος
www.aristideshatzis.net

Ο Αριστείδης Χατζής (Θεσσαλονίκη, 16 Απριλίου 1967) είναι καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλελεύθερος διανοούμενος.[1][2]

Τελείωσε το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (ΠΣΠΘ). Σπούδασε νομικά, ιστορία θεσμών, φιλοσοφία, θεωρία και οικονομικά του δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγου καθώς και ιστορία του νέου ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας του ΕΚΠΑ με επιβλέπουσα την Καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου. Είναι δικηγόρος και διδάκτωρ Δικαίου και Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγου. Εκπόνησε τη διατριβή του υπό την επίβλεψη του Καθηγητή και Δικαστή Richard A. Posner, του οποίου υπήρξε ο πρώτος διδακτορικός φοιτητής.

Είναι Fellow του Institute for Research in Economics and Fiscal Issues στο Παρίσι, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law στο Βερολίνο, της Διοικούσας Επιτροπής του European Network for Better Regulation στις Βρυξέλλες, διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚεΦιΜ), καθώς και των Επιστημονικών Συμβουλίων του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη (EPLO) και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαθέτει ευρύ συγγραφικό έργο σχετικό με διάφορα θέματα με σημαντικότερα εκείνα στην οικονομική ανάλυση των θεσμών, στην πολιτική φιλοσοφία, τη θεωρία, τα οικονομικά και την ιστορία των θεσμών και, πρόσφατα, στην ιστορία της ελληνικής επανάστασης του 1821.[3][4][5][6][7]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει υπηρετήσει ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της European Association of Law & Economics (2001-2005) και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2014-2016). Επίσης, ήταν μέλος της Εθνικής Επιτροπής "Ελλάδα 2021". Έχει λάβει υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία, με τις εργασίες του να δημοσιεύονται σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και διεθνείς συλλογικούς τόμους. Έχει διδάξει και παρουσιάσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και ομιλιών σε συνέδρια στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Ανατολική Ασία αλλά και στην Ελλάδα.[8] Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές του American Bar Association και στον διάλογο για τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Αστικού Κώδικα. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του European Review of Contract Law.

Τα βιβλία του με τίτλους Φιλελευθερισμός και Επιχειρήματα Ελευθερίας κυκλοφόρησαν το 2017 και οι Θεσμοί το 2018 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Επίσης, είναι ο επιμελητής (σε συνεργασία με τον Nicholas Mercuro) του διεθνούς συλλογικού τόμου Law and Economics: Philosophical Issues and Fundamental Questions (London/New York: Routledge, 2015). Το βιβλίο του για την Επανάσταση του 1821 (The Noblest Cause: The 1821 Greek War of Independence) θα κυκλοφορήσει την Άνοιξη του 2024 στις Η.Π.Α. αλλά κυκλοφόρησε νωρίτερα, το 2021, στα ελληνικά, σε μετάφραση Νίκου Ρούσσου (Ο Ενδοξότερος Αγώνας: Η Ελληνική Επανάσταση του 1821).[9][10]

Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή[11] και της ιστοσελίδας Protagon,[12] έχει αρθρογραφήσει σε ελληνικές εφημερίδες[13] και έντυπα, καθώς και σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Financial Times, The Atlantic, CNBC, Korean Herald),[14] και έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ελληνικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.[15] Είναι ιδιαίτερα ενεργός στα κοινωνικά δίκτυα.[16]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Aristides N. Hatzis / Αριστείδης Ν. Χατζής». Aristides N. Hatzis / Αριστείδης Ν. Χατζής. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  2. https://hpst.phs.uoa.gr/anthropino_dynamiko/meli_dep/aristeidis_chatzis/
  3. «ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet». Βιβλιοnet – The Greek Books in Print. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2023. 
  4. «Βιβλία Α. Χατζή». Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  5. «Σελίδα Α. Χατζή στο Academia». Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  6. «Σελίδα Α. Χατζή στο SSRN». Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  7. «Σελίδα Α. Χατζή στο Research Gate». Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  8. «Διαλέξεις Α. Χατζή στο blod.gr». Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  9. «Αριστείδης Χατζής: «Ήθελα να εστιάσω στη συγκλονιστική ιστορία των ανθρώπων του '21»». Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  10. «Η Ελληνική Επανάσταση Με Απλά Λόγια | Αριστείδης Χατζής». Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  11. «Άρθρα Α. Χατζη στην εφημερίδα "Καθημερινή"». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 2 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  12. «Άρθρα Α. Χατζή στο Protagon.gr». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  13. «Άρθρα Α. Χατζή στην εφημερίδα "Τα Νέα"». Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  14. «Άρθρα Α. Χατζή σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ». Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  15. «Σύντομο βιογραφικό Α. Χατζή στο Delphi Economic Forum». Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2023. 
  16. «Σελίδα Α. Χατζή στο Facebook». Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023.