Αριστείδης Τσιπλάκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αριστείδης Τσιπλάκος
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΜάρτιος 1929
Λιβαδειά
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέα Δημοκρατία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈλληνας υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας‎
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Βοιωτίας)

Ο Αριστείδης Τσιπλάκος (γεννηθείς τον Μάρτιο του 1929) είναι Έλληνας πολιτικός μηχανικός και πολιτικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λιβαδειά Βοιωτίας το Μάρτιο του 1929. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1953).

Στην αρχή εργάσθηκε στον Οργανισμό Κωπαΐδας, ως προϊστάμενος των Τεχνικών υπηρεσιών, κατά την περίοδο 1955-1960. Υπό αυτή την ιδιότητα είχε επιβλέψει σχεδόν όλων των έργων άρδευσης που έγιναν τότε στη περιοχή από τη λίμνη Υλίκη. Επίσης είχε ασχοληθεί παράλληλα και με την κατασκευή διαφόρων άλλων έργων οικοδομικών και υδραυλικών στον ίδιο νομό.

Την περίοδο 1961-1969 ανέλαβε διευθυντής αποχετευτικών έργων και κατασκευών της Αποχετευτικής Εταιρίας Αθηνών "ΥΔΡΕΞ Α.Ε." όπου και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα. Το 1969 μετά από διεθνή διαγωνισμό και επίσημη πρόσκληση της Δημοκρατίας του Κογκό επισκέφθηκε την Κινσάσα όπου και σύνταξε μελέτη επίλυσης του αποχετευτικού της προβλήματος. Στη συνέχεια κατά την περίοδο 1970-1976 ανέπτυξε διάφορες δραστηριότητες μελετών και κατασκευών ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 1995, μαζί με τις παραγωγικές τάξεις της Βοιωτίας ίδρυσαν την Βοιωτική Ραδιοτηλεοπτική Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία συστάθηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου του ίδιου έτους, 21 μέρες πριν την πρώτη εκπομπή του περιφερειακού σταθμού που διαχειρίζεται, ονόματι Έψιλον TV.[1]

Στις 18 Ιανουαρίου του 2010 στην κατάμεστη, από εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού και πνευματικού χώρου, αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών παρουσίασε το βιβλίο του «Αναδρομή στη διαδρομή μιας πορείας» που αποτελεί την αυτοβιογραφία του.

To 2015, κατόπιν αναδρομικού φορολογικού ελέγχου, το Ελεγκτικό Συνέδριο διέταξε εις βάρος του κατάσχεση ύψους 150.000 ευρώ, από τραπεζικές του καταθέσεις, λόγω ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες[2]. Η παραπάνω παράγραφος σχετικά με τη δημοσίευση του site TVXS - TV ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ είναι ανακριβής. Ουδέποτε διατάχθηκε κατάσχεση και μετά από τον σχετικό έλεγχο ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος με την αρ. 4/26.5.2016 απόφασή του, έθεσε στο αρχείο την υπόθεση ως αβάσιμη. Επιπλέον η νέα επιτροπή του πόθεν έσχες με το αρ. 356/12.5.2016 έγγραφο το οποίο υπογράφει ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Βαρεμένος τον απάλλαξε κάθε κατηγορίας.

Τέλος επειδή στο διαδίκτυο δημοσιεύονταν αναληθώς παρόμοιες με την παραπάνω καταχωρήσεις δηλαδή ότι δήθεν το ελεγκτικό συνέδριο  κατάσχεσε 150 χιλιάδες ευρώ, μετά από σχετική προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αυτό με την αριθμ. 1046/16 απόφασή του απέρριψε κάθε καταλογισμό ως αβάσιμο. Τα blogs iefimerida.gr και reader.gr που επίσης αναπαρήγαγαν την δημοσίευση, μετά τις παραπάνω αποφάσεις διέγραψαν την είδηση.

Ο Αριστείδης Τσιπλάκος είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Πελέκη και έχει δύο γιους τον Γιάννη και τον Χρήστο. Ομιλεί επίσης Αγγλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1976 ασχολήθηκε με την πολιτική και εκλέχθηκε βουλευτής Βοιωτίας στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπου και ανέλαβε γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων διατηρώντας τη θέση αυτή μέχρι το 1981. Το δε 1980 ασχολήθηκε με την ανασύνταξη του κόμματος που συνεργαζόταν. Τέλος το 1990 ανέλαβε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, θέση που διατήρησε μέχρι το 1993. Στις εκλογές του 1993 (Οκτώβριος) επανεξελέγη βουλευτής Βοιωτίας. Μετά τις εκλογές του 2000 αποχώρησε από την πολιτική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Who's Who-1979" σελίδα 705.
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τόμος 58ος, σελίδα 246.