Αριστείδης Τσιπλάκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αριστείδης Τσιπλάκος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση Μαρτίου 1929
Λιβαδειά
Εθνικότητα Έλληνες
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Νέα Δημοκρατία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας‎
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Βοιωτίας)

Ο Αριστείδης Τσιπλάκος (γεννηθείς τον Μάρτιο του 1929) είναι Έλληνας πολιτικός μηχανικός και πολιτικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λιβαδειά Βοιωτίας το Μάρτιο του 1929. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1953).

Στην αρχή εργάσθηκε στον Οργανισμό Κωπαΐδας, ως προϊστάμενος των Τεχνικών υπηρεσιών, κατά την περίοδο 1955-1960. Υπό αυτή την ιδιότητα είχε επιβλέψει σχεδόν όλων των έργων άρδευσης που έγιναν τότε στη περιοχή από τη λίμνη Υλίκη. Επίσης είχε ασχοληθεί παράλληλα και με την κατασκευή διαφόρων άλλων έργων οικοδομικών και υδραυλικών στον ίδιο νομό.

Την περίοδο 1961-1969 ανέλαβε διευθυντής αποχετευτικών έργων και κατασκευών της Αποχετευτικής Εταιρίας Αθηνών "ΥΔΡΕΞ Α.Ε." όπου και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα. Το 1969 μετά από διεθνή διαγωνισμό και επίσημη πρόσκληση της Δημοκρατίας του Κογκό επισκέφθηκε την Κινσάσα όπου και σύνταξε μελέτη επίλυσης του αποχετευτικού της προβλήματος. Στη συνέχεια κατά την περίοδο 1970-1976 ανέπτυξε διάφορες δραστηριότητες μελετών και κατασκευών ως ελεύθερος επαγγελματίας. Το 1995, μαζί με τις παραγωγικές τάξεις της Βοιωτίας ίδρυσαν τον τηλεοπτικό σταθμό Έψιλον Τηλεόραση.

Στις 18 Ιανουαρίου του 2010 στην κατάμεστη, από εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού και πνευματικού χώρου, αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) παρουσίασε το βιβλίο του «Αναδρομή στη διαδρομή μιας πορείας» που αποτελεί την αυτοβιογραφία του.

To 2015, κατόπιν αναδρομικού φορολογικού ελέγχου, το Ελεγκτικό Συνέδριο διέταξε εις βάρος του κατάσχεση ύψους 150.000 ευρώ, από τραπεζικές του καταθέσεις, λόγω ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες[1].

Ο Αριστείδης Τσιπλάκος είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Πελέκη και έχει δύο γιους τον Γιάννη και τον Χρήστο. Ομιλεί επίσης Αγγλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1976 ασχολήθηκε με την πολιτική και εκλέχθηκε βουλευτής Βοιωτίας στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπου και ανέλαβε γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων διατηρώντας τη θέση αυτή μέχρι το 1981. Το δε 1980 ασχολήθηκε με την ανασύνταξη του κόμματος που συνεργαζόταν. Τέλος το 1990 ανέλαβε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, θέση που διατήρησε μέχρι το 1993. Στις εκλογές του 1993 (Οκτώβριος) επανεξελέγη βουλευτής Βοιωτίας. Μετά τις εκλογές του 2000 απεχώρησε από την πολιτική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Who's Who-1979" σελ.705.
  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα" τομ.58ος, σελ.246.