Από Παν Και Κα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Από Παν Και Κα είναι ποντιακός χορός της περιοχής Ματσούκας (Τραπεζούντα). Σαν βάση έχει το Τικ, εξ ου και η άλλη ονομασία του, Τικ Ακ Νταγ Ματέν. Χορεύεται με μικρά επιτόπια πηδηχτά βήματα εναλλάξ. Οι χορευτές αγκαλιάζονται από τη μέση, κοντά ο ένας στον άλλο.Τον ίδιο χορό συναντάμε και με άλλες ονομασίες στην περιοχή της Ματσούκας. Τα όργανα που συνόδευαν το χορό ήταν συνήθως λύρα ή γκάιντα ή ζουρνάς με όργανο συνοδείας το νταούλι. Ο χορός είναι μικτός, κλειστός κύκλος. Ο ρυθμός είναι πεντάσημος 5/8.

Τρόπος χορού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χορεύεται με πιάσιμο από τους ώμους και στο ξεκίνημά του με το δεξί πόδι θυμίζει Χασαποσέρβικο. Τα επιτόπια βήματα είναι διπλό Τικ (4 τριαράκια). Ο πρώτος κρατάει μαντίλι. Τα μουσικά όργανα που συνοδεύουν το χορό είναι βιολί (που παίζεται κάθετα όπως η ποντιακή λύρα) και ούτι. Ως όργανο συνοδείας χρησιμοποιούσαν καμιά φορά ντέφι. Σπανιότερα χρησιμοποιούσαν ζουρνά με νταούλι. Χορεύεται κυκλικά. Ο ρυθμός είναι επτάσημος 7/8.

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αγκαλιαστόν: Ονομασία του ίδιου χορού στην περιοχή της Γαλίαινας, με διαφορετική μουσική και τραγούδι.
  • Καπικεάτκον: Η ονομασία του ίδιου χορού στα χωριά κοντά στην Λιβερά όπου χορευότανε με το τραγούδι Εσκέρτε ο Γιακούπαγας, Ελένε μου τέρεν την τιμασίας, ωφ ωφ.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χορός ονομάζεται και Ακ Νταγ Ματέν από την ομώνυμη περιοχή, που βρίσκεται κοντά στην Άγκυρα, από όπου οι κάτοικοι πήραν την ονομασία Αγκαραλήδες. Μετακινήθηκαν εκεί μετά το 1800 με το κλείσιμο των μεταλλείων της Αργυρούπολης λόγω Χαλάι. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για χορό αλλά για μια χορευτική έκφραση όπου κατά την διάρκεια ενός γλεντιού ή κατά την επιστροφή αυτών που διασκέδαζαν στα σπίτια τους, βάζοντας το λυράρη στη μέση τραγουδούσαν και χόρευαν σε ρυθμό μονού Τικ, περπατώντας ή σταματώντας στο δρόμο.