Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρήγκαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°54′58″N 77°02′43″W / 38.9161°N 77.0454°W / 38.9161; -77.0454

Ο Ρόναλντ Ρήγκαν χαιρετάει λίγα δευτερόλεπτα πριν τους πυροβολισμούς.

Η απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρήγκαν έγινε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου του 1981, μόλις 69 μέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του ως ο 40ός πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ρόναλντ Ρήγκαν έφευγε από μία ομιλία του στο Washington Hilton Hotel στην Ουάσινγκτον. Ακούστηκαν πυροβολισμοί καθώς ο πρόεδρος εισερχόταν στην προεδρική λιμουζίνα. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε ανησυχία σχετικά με το θέμα της οπλοκατοχής.

Μετά το γεγονός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρήγκαν χτυπήθηκε στον θώρακα και στο χέρι. Είχε διάτρηση στον πνεύμονα και σοβαρές εσωτερικές αιμορραγίες. Δέχθηκε ιατρική περίθαλψη γρήγορα. Δεν έγιναν επίσημες μεταφορές προεδρικής ισχύος, αλλά πάραυτα ο υπουργός της προεδρίας της κυβέρνησης Alexander Haig δήλωσε ότι αυτός ήταν υπεύθυνος της κατάστασης, ενώ ο αντιπρόεδρος Τζορτζ Χέρμπερτ Ουώκερ Μπους επέστρεφε στην Ουάσινγκτον.

Αντιπαραθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρχαν διενέξεις στον Λευκό Οίκο ενώ ο Ρήγκαν βρισκόταν στο νοσοκομείο. Σε συνάντησή του, ο Alexander Haig μίλησε στους δημοσιογράφους και δήλωσε ότι αυτός ήταν υπεύθυνος της κατάστασης, ενώ ο Ρήγκαν ήταν απών λόγω της σειράς διαδοχής. Ο αντιπρόεδρος Τζορτζ Μπους βρισκόταν εκτός και νόμιζε ότι ως υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης αυτός έπρεπε να αναλάβει καθήκοντα, ενώ στην πραγματικότητα ο ομιλητής του οίκου των αντιπροσώπων Tip O'Neill έπρεπε να διαδεχθεί τον Ρήγκαν και ο Μπους να ήταν υπεύθυνος. Τόσο ο Haig όσο και ο O’Neill ήταν θυμωμένοι λόγω αυτού του γεγονότος. Αυτή η αντιμαχία οδήγησε τον Haig στην παραίτηση μετά από έναν χρόνο

Ο σκοπευτής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκοπευτής ήταν ο 30χρονος John Hinckley. Ο Hinckley ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε τον Ρήγκαν για να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ. Σχεδίασε την δολοφονία αφού είδε την ταινία Taxi Driver, στην οποία υπήρχε μία σκηνή παρόμοια με το γεγονός.

Επακόλουθα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κανείς δεν σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της επίθεσης. Ωστόσο, ο αντιπρόσωπος τύπου James Brandy έμεινε παράλυτος και μόνιμα ανάπηρος. Ο Hinckley δεν κρίθηκε ένοχος, λόγω παραφροσύνης. Βρίσκεται σε ψυχιατρική κλινική. Την απόπειρα δολοφονίας τράβηξαν πλήθος καναλιών (CNN, NBC, ABC). Ο κόσμος στις Η.Π.Α. ήταν προσηλωμένος στα τηλεοπτικά δελτία, ενώ παράλληλα εφημερίδες με τεράστιες επικεφαλίδες κυκλοφορούσαν συνεχώς και αρκετός κόσμος προσεύχονταν στις εκκλησίες για την υγιή ανάρρωση του προέδρου. Ο Ρήγκαν ήταν ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επέζησε απόπειρα δολοφονίας με όπλο. Ο Ρήγκαν αναχώρησε από το νοσοκομείο την 13η μέρα. Μπόρεσε να ταξιδέψει εκτός της Ουάσινγκτον 49 μέρες αργότερα. Το γεγονός ωφέλησε την δημοσιότητα του Ρήγκαν, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την απόπειρα συγκέντρωσε ποσοστά δημόσιας αποδοχής 73%. Η απόπειρα αυτή υιοθετήθηκε και στις οθόνες μέσω της ταινίας Τhe Day Reagan Was Shot (2001).

Η δίκη του Χίνκλεϊ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χίνκλεϊ κρίθηκε αθώος λόγω ψυχιατρικών προβλημάτων στις 21 Ιουνίου 1982. Οι αμυντικές ψυχιατρικές βεβαιώσεις, τον διέγνωσαν ως παράφρων, ενώ οι διώξεις τον έκριναν ως νομικά εχέφρων. Ακολουθώντας την συμβουλή του δικηγόρου του, αρνήθηκε να υποστηρίξει αυτοπροσώπως τον εαυτό του. Ο Χίνκλεϊ μέχρι το 2016 ήταν περιορισμένος στο νοσοκομείο St. Elizabeths στην Ουάσινγκτον. Τον Ιούλιο του 2016, ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε την απελευθέρωση του Χίνκλεϊ. [1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]