Αποτυχημένα κράτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αποτυχημένα κράτη σύμφωνα με τον «Κατάλογο Αποτυχημένων Κρατών 2011» του Foreign Policy
  Πολύ υψηλός κίνδυνος
  Υψηλός κίνδυνος
  Μέτριος κίνδυνος
  Χαμηλός Κίνδυνος
  Χωρίς πληροφορίες / Εξαρτώμενο Έδαφος

Ο όρος αποτυχημένο κράτος (failed state) χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς σχολιαστές και τους δημοσιογράφους για ένα κράτος το οποίο έχει αποτύχει σε ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες, αρμοδιότητες και ευθύνες της εθνικής του κυριαρχίας. Ο όρος αυτός είναι νέος και χρησιμοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στα ελληνικά χρησιμοποιείται σε εισαγωγικά: «αποτυχημένο κράτος»[1][2]. Ο όρος αναφέρεται ειδικότερα στους ακόλουθους τομείς:

  • Απώλεια ελέγχου της γεωγραφικής τους επικράτειας ή της αποκλειστικής άσκησης ισχύος εντός αυτής.
  • Αδυναμία της νόμιμης αρχής εξουσίας στη λήψη αποφάσεων.
  • Αδυναμία παροχής δημοσίων υπηρεσιών.
  • Αδυναμία συνεργασίας με άλλα κράτη και λειτουργίας ως μέλη της διεθνούς κοινότητας.

Η κεντρική κυβέρνηση ενός αποτυχημένου κράτους είναι εξαιρετικά αδύναμη και μη-αποτελεσματική. Πρακτικά, ασκεί ελάχιστο έλεγχο στην επικράτειά της, δεν είναι σε θέση να παράσχει αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες, η διαφθορά και η εγκληματικότητα έχουν εξαπλωθεί, η οικονομία καταρρέει απότομα, ενώ ο πληθυσμός αναγκάζεται σε μη-ηθελημένη μετανάστευση[3].

Το επίπεδο του κυβερνητικού ελέγχου που απαιτείται για να αποφευχθεί να χαρακτηριστεί ένα κράτος αποτυχημένο ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με την εκάστοτε αρχή[4]. Επιπρόσθετα η ανακήρυξη ενός κράτους ως «αποτυχημένου» είναι γενικά αμφιλεγόμενη και, όταν γίνεται έγκυρα, δύναται να προκαλέσει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η αναρχία στη Σομαλία γεννά τους νέους Μπαρμπαρόσα Αρχειοθετήθηκε 2012-04-30 στο Wayback Machine., Το Βήμα 15 Απριλίου 2009 (ανακτήθηκε 6/1/2010)
  2. Στην Ισλανδία το πάρτι τελείωσε Αρχειοθετήθηκε 2008-12-14 στο Wayback Machine., Τα Νέα, 10 Οκτωβρίου 2008 (ανακτήθηκε 6/1/2010)
  3. «Failed States FAQ Number 6». the Fund for Peace. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2007. 
  4. 4,0 4,1 Patrick, Stewart (2007). «'Failed' States and Global Security: Empirical Questions and Policy Dilemmas». International Studies Review (Blackwell Publishing) 9: 644–662. 1079-1760. https://archive.org/details/sim_international-studies-review_winter-2007_9_4/page/644. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Failed state της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).