Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποικία του Πλίμουθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αποικία του Πλίμουθ (παραλία Κέιπ Κοντ, Βόρεια Αμερική, στη σημερινή Πολιτεία της Μασαχουσέτης) ήταν αποικία που δημιουργήθηκε το 1620 από Άγγλους «προσκυνητές» (Pilgrims), οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αμερική με το τρικάταρτο ιστιοφόρο Μαίυφλάουερ. Ο αποικισμός του «Όρμου του Πλίμουθ», στην ακτή που κατέπλευσαν και που οφείλει την ονομασία του στον εξερευνητή Τζον Σμιθ, δημιουργό της πρώτης αγγλικής αποικίας στη Β. Αμερική με την ονομασία «Τζέιμσταουν» (1607), αποτελεί σταθμό στον ευρωπαϊκό αποικισμό της Β. Αμερικής και είναι η πρώτη στα παγκόσμια χρονικά αποικία που ιδρύθηκε και καθοδηγήθηκε αποκλειστικά από τη θέληση των μελών της.

Στο ξεκίνημα του 17ου αιώνα ο Καλβινισμός είχε διαδοθεί στην Αγγλία και οι οπαδοί του αποκαλούνταν με την ονομασία «Πουριτανοί», ήταν δηλαδή οι Καλβινιστές – Προτεστάντες, που ονομάζονταν «μπραουνιστές». Οι Πουριτανοί αντιδρούσαν στις επιταγές της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ιδιαίτερα δε, στο ρόλο του βασιλιά – αυθέντη σε θρησκευτικά ζητήματα. Ως αποτέλεσμα αυτής τους της στάσης, είχαν υποστεί απειλές, αλλά και συχνές διώξεις. Προκειμένου να προστατευτούν, γύρω στα 1607-1608, η πλειονότητά τους αποφάσισε να μεταναστεύσει, εγκαθιστάμενοι στο Λέυντεν της Ολλανδίας. Περίπου δέκα χρόνια μετά, οι Πουριτανοί επέλεξαν να αιτηθούν επίσημης άδειας για εγκατάσταση στη Βόρεια Αμερική, με στόχο την ίδρυση της κοινότητάς τους. Την άδεια για τη δημιουργία μίας «φυτείας» στο Νέο Κόσμο, τους χορήγησε η Εταιρεία της Βιρτζίνια, μέσω του υποκαταστήματός της στο Λονδίνο. Έτσι, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1620, 149 άνθρωποι επιβιβάστηκαν στο καράβι που απέπλευσε από το λιμένα του Σαουθάμπτον, φτάνοντας στον προορισμό τους περίπου δύο μήνες μετά, στις 9 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Η δημιουργία της αποικίας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακόμη πριν πατήσουν στη νέα γη εγκατάστασης, οι άποικοι συμφώνησαν στη βασική γραμμή που θα χαρακτήριζε την μελλοντική τους κοινότητα και στις 11 Νοεμβρίου υπέγραψαν τη «Συνομολόγηση του Μαίυφλαουερ», σύμφωνα με την οποία δεσμεύονταν να σεβαστούν όλους τους νόμους που θα εκδίδονταν στη συνέχεια και οι οποίοι θα αποσκοπούσαν στο «γενικό καλό». Επίσημα, η πρώτη κατοικία ολοκληρώθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1620, ημερομηνία ίδρυσης της αποικίας. Πρώτος κυβερνήτης της αποικίας, ο οποίος την διοίκησε, με σύντομες διακοπές, από το 1621 έως το θάνατό του στα 1657, ήταν ο Ουίλιαμ Μπράντφορντ. Η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν το εμπόριο γουναρικών και (δευτερευόντως) η αλιεία και η γεωργία. Οι Πουριτανοί, λόγω συντηρητικών καταβολών δεν επέτρεπαν εύκολα την ενσωμάτωση νέων ατόμων στην κοινότητά τους και έτσι αυτή δεν γνώρισε ιδιαίτερη πληθυσμιακή αύξηση, στα χρόνια που ακολούθησαν. Μάλιστα το πρώτο χειμώνα της άφιξής τους, πολλοί απεβίωσαν από τις κακουχίες και το δριμύ ψύχος. Συνήψαν από την αρχή αγαθές σχέσεις με τους γηγενείς κατοίκους (διάφορες φυλές «ινδιάνων», ενώ τα μέλη τους ήταν 300 ψυχές στα 1630 (10 έτη μετά την αρχική τους εγκατάσταση) και περίπου 500 το 1637.

«Τα Μεγάλα Γεγονότα της Παγκόσμιας Ιστορίας» («Πάπυρος», Αθήνα, 1999), σελ. 160-161: «Μαίυφλαουερ, οι Πουριτανοί αποβιβάζονται στην Αμερική».