Ανχεσνεφεριμπρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανχεσνεφεριμπρέ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος525 π.Χ.
Τόπος ταφήςMedinet Habu
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΨαμμύτιχος Β΄ της Αιγύπτου και Takhuit
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΘεϊκή σύζυγος του Άμμωνα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Άγαλμα CG 42205 της Ανχνεσνεφεριμπρέ, σήμερα στο Μουσείο της Νουβίας, Ασσουάν.

Η Ανχνεσνεφεριμπρέ ήταν αρχαία Αιγύπτια πριγκίπισσα και αρχιέρεια κατά τη 26η Δυναστεία, και ήταν κόρη του φαραώ Ψαμμήτιχου Α΄ και της βασίλισσας Ταχουίτ. Κατείχε τα αξιώματα της ιερής θεραπαινίδας του Άμμωνα και αργότερα της θεϊκής συζύγου του Άμμωνα μεταξύ του 595 και 525 π.Χ., κατά τη διάρκεια βασιλείας του Ψαμμήτιχου Α΄, Απρίη, Άμασι Β΄ και Ψαμμήτιχου Γ΄, μέχρι την κατάκτηση της Αιγύπτου από του Αχαιμενίδες[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 595 π.Χ. η Ανχεσνεφεριμπρέ στάλθηκε στις Θήβες για να υιοθετηθεί από τη θεϊκή σύζυγο του Άμμωνα Νίτωκρι Α΄, όπως καταγράφει μια στήλη από τα αρχεία του Καρνάκ[1][2]. Η Ανχεσνεφεριμπρέ κατείχε τη θέση της ιερής θεραπαινίδας του Άμμωνα μέχρι το θάνατο της Νίτωκρι Α΄ στο έτος 4 της βασιλείας του Απρίη (586 π.Χ.) [1], μετά το οποίο έγινε η νέα θεϊκή σύζυγος[2]. Κυβέρνησε από της Θήβες για αρκετές δεκαετίες μέχρι το 525 π.Χ., όταν ο Πέρσης αυτοκράτορας Καμβύσης Β΄ νίκησε τον Ψαμμήτιχο Γ΄ και κατέκτησε την Αίγυπτο, θέτοντας τέλος στην 26η Δυναστεία και στα αξιώματα της ιερής θεραπαινίδας και της θεϊκής συζύγου του Άμμωνα[1]. Μετά από αυτή τη χρονολογία η Ανχεσνεφεριμπρέ χάνεται από την ιστορία ως η τελευταία θεϊκή σύζυγος, όπως και η πιθανή διάδοχός της, η ιερή θεραπαινίδα Νίτωκρις Β΄[2]. Όπως πολλών προκατόχων της, ο τάφος της Ανχεσνεφεριμπρέ βρίσκεται κοντά στο ναό στο Μεντίνετ Χάμπου.

Για την Ανχεσνεφεριμπρέ είναι γνωστές πολλές μαρτυρίες, και πρωτίστως ένα άγαλμά της που τώρα εκτίθεται στο Μουσείο της Νουβίας στο Ασσουάν (CG 42205), καθώς και η σαρκοφάγος της από μαύρο βασάλτη που κατόπιν επαναχρησιμοποιήθηκε στο Ντέιρ ελ Μεντίνα κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο από κάποιον με το όνομα Πιμεντού και που σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Dodson, Aidan· Hilton, Dyan (2004). The Complete Royal Families of Ancient Egypt. Thames & Hudson. , pp. 245-46
  2. 2,0 2,1 2,2 Dodson, Aidan (2002). «The problem of Amenirdis II and the heirs of the office of God's Wife of Amun during the Twenty-sixth Dynasty». Journal of Egyptian Archaeology 88: 186. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Ankhnesneferibre στο Wikimedia Commons