Αντώνης Στυλιανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αντώνης Στυλιανού
Γέννηση3 Μαϊου 1980
Λεμεσός, Κύπρος
ΕθνικότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΚυπριακή
ΣπουδέςLL.B Law (Honours), University of Bristol Ph.D in Law, University of Kent
Γνωστός γιαΣύμβουλος Νομικών και Γεωπολιτικής, Διεθνολόγος
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςΝομική, Διεθνές Δίκαιο, Γεωπολιτική, Γεωστρατηγική
ΙδιότηταΑκαδημαϊκός, Δικηγόρος, Λέκτορας Νομικής, Διεθνολόγος Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής

Ο Αντώνης Στ. Στυλιανού [1] είναι Κύπριος ακαδημαϊκός και πολιτικός.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1980. Γονείς του, ο Στέλιος Μ. Στυλιανού[2] δικηγόρος, πρώην βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ Λεμεσού και η Άντρη Στυλιανού,το γένος Ιακωβίδη, δημόσιος υπάλληλος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φοίτησε στην Α΄ Αστική Σχολή Λεμεσού και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο Καθολικής. Αποφοίτησε από το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Λεμεσό με βαθμό άριστα.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Bristol, απ’όπου και απεφοίτησε με Πτυχίο Νομικής Μετά Τιμών (LL.B Law Honours) το 2003.

Ακολούθως φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Kent ως διδακτορικός φοιτητής και με την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής και της υπεράσπισής της αναγορεύτηκε Διδάκτορας Νομικής. Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο «Humanitarian Intervention in International Law: A New World Order? Lifting the Veil», με ειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πολιτική Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διετέλεσε κατά τα μαθητικά του χρόνια Πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Γραμματέας της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και μέλος του Συμβουλίου της ΜΑ.ΚΙ Λεμεσού.

Κατά την διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε Γ.Γ. της ΕΦΕΚ Η.Β., ως μέλος της ΦΠΚ Πρωτοπορία Η.Β. 

Tο 2009 εκπροσώπησε την Κύπρο στην Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (NGO section) κατά την εξέταση της πρώτης περιοδικής έκθεσης προόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στη Γενεύη. 

Διετέλεσε στη συνέχεια Γραμματέα της Επιτροπής Βιοηθικής Αξιολόγησης Κλινικής Έρευνας στα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης[3] της Εθνικής Επιτροπής Κύπρου και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Εκστρατεία «Ένα στα Πέντε», κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.[4]

Toν Δεκέμβριο 2013 διορίστηκε στις Ομάδες Εργασίας για το Κυπριακό[5] από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την τον τομέα της Διακυβέρνησης και της Κατανομής Εξουσίας.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Ομίλου Ροταρακτ Λεμεσού Αμαθουσία[6] και Μέλος του Διεθνούς Ρόταρυ τον οποίο υπηρετεί σήμερα από τη θέση του Διευθυντή Νέων Γενιών (Director of New Generations).

Επίσης, είναι Μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νεανικής Δικαιοσύνης (European Juvenile Justice Council)[7] και το 2014 έγινε δεκτός από τη Βασίλισσα Πάολα του Βελγίου, η οποία έχει υπό την υψηλή προστασία της το εν λόγω Συμβούλιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 διορίστηκε και πάλι από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ως μέλος του νεοσυσταθέντος Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών της Κυπριακής Δημοκρατίας.[8]

Στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016 κατήλθε ως υποψήφιος Βουλευτής Λεμεσού με το ψηφοδέλτιο του ΔΗ.ΣΥ, λαμβάνοντας 2212 ψήφους.[9]

Ακαδημαϊκή Πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει διδάξει Νομικά σε Κολέγιο στο Λονδίνο και από τον Οκτώβριο του 2007 είναι Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας[10] και Διευθυντής της Μονάδας Νομικής Κλινικής του εν λόγω  Πανεπιστημίου.[11]

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Αντώνη Στυλιανού εστιάζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, το Δίκαιο της Ενέργειας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Συνταγματικό Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την τρομοκρατία και στην καταπολέμησή της καθώς επίσης και στο Δίκαιο των Διεθνών Οργανισμών.

Έχει παρουσιάσει σειρά άρθρων του και ομιλιών του σε Διεθνή Συνέδρια σε θέματα που εμπίπτουν στους τομείς ενδιαφέροντος του, ενώ έχει εξειδικευτεί στο Δίκαιο της Θάλασσας και το Δίκαιο της Ενέργειας.

Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων στον ημερήσιο εγχώριο και ξένο τύπο (πέραν των 500), ενώ συμμετέχει αδιαλείπτως σε διάφορες Διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Εθνικές Επιτροπές για τα πιο πάνω θέματα και είναι τακτικός σχολιαστής πολιτικών, γεωστρατηγικών και κοινωνικών ζητημάτων σε διάφορα ΜΜΕ[12] της Κύπρου και του εξωτερικού.

Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση σε όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Κύπρου και είναι Μέλος του Ανωτάτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου και Εκπρόσωπος Τύπου[13] του Ανθρωπιστικού Οργανισμού Hope for ChildrenUNCRC Policy Center[8] από της ιδρύσεως του, τον οποίο και εκπροσωπεί σε διάφορες Επιτροπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού.

Τέλος, έχει παραδώσει πλείστες όσες διαλέξεις σε περισσότερες από 20 χώρες για θέματα που αφορούν στους τομείς της ειδικότητας και των ενδιαφερόντων του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Αντώνης Στυλιανού - LinkedIn». [νεκρός σύνδεσμος]
 2. «Βουλή των Αντιπροσώπων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου 2015. 
 3. «Επιτροπή βιοηθικής αξιολόγησης κλινικής έρευνας στα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης» (PDF). 1 Δεκεμβρίου 2013 – 30 Νοεμβρίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
 4. «Το Ένα στα Πέντε να γίνει Κανένα στα Πέντε». Εφημερίδα: "Η Σημερινή". 27 Ιουλίου 2015. 
 5. «Αυτές είναι οι ομάδες εργασίας Κυπριακού της Ε/Κ πλευράς». Εφημερίδα Φιλελεύθερος. 20 Φεβρουαρίου 2014. 
 6. «Ροταριανός Όμιλος Λεμεσού Αμαθουσία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. 
 7. «European Council for Juvenile Justice». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. 
 8. «Διορισμός μελών του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών». SigmaLive.com. 17 Σεπτεμβρίου 2014. 
 9. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2018. 
 10. «Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας - Διδακτικό Προσωπικό». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2015. 
 11. «Μονάδα Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Απριλίου 2015. 
 12. «Antonis Stylianou - Youtube». 
 13. «HFC (Hope For Children) - Dr. Antonios.St.Stylianou». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]