Αντωνία του Μπω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντωνία των Μπω
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Antonia del Balzo (Ιταλικά)
Γέννηση1355 (περίπου)
Θάνατος23  Ιανουαρίου 1375
Μεσσίνα
Τόπος ταφήςΜεσσίνα και Καθεδρικός ναός της Μεσσίνας
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦρειδερίκος Γ΄ της Σικελίας
ΓονείςΦραγκίσκος των Μπω και Μαργαρίτα του Τάραντα
ΑδέλφιαΙάκωβος των Μπω
Μαργαρίτα του Μπω
ΟικογένειαΟίκος των Μπω

Η Αντωνία, γαλλ.: Antonia de Baux, ιταλ.: Antonia del Balzo (π. 1355 - 23 Ιανουαρίου 1374) από τον Οίκο των Μπω ήταν κόρη του δούκα της Άντρια, κόμη του Μοντεσκαλιόζο & Σκυλάτσε και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Σικελίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντωνία ήταν η πρώτη κόρη (1η από τον 2ο γάμο) του Φραγκίσκου δούκα της Άντρια, κόμη του Μοντεσκαλιόζο & Σκουιλάτσε και της 2ης συζύγου του Mαργαρίτας των Καπετιδών-Ανζού, κόρης του Φιλίππου Α΄ πρίγκιπα του Τάραντα. [1]

Ο μόνος αμφιθαλής αδελφός της Αντωνίας ήταν ο Ιάκωβος πρίγκιπας του Τάραντα & της Αχαΐας και τελευταίος τιτουλάριος Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης.

Οι γονείς του πατέρα της ήταν ο Bερτράνδος Γ΄ κόμης της Άντρια και η Μαργαρίτα ντ'Ωλναί. Οι γονείς της μητέρας της ήταν ο Φίλιππος Α΄ πρίγκιπας του Τάραντα και η Αικατερίνη Β΄ των Βαλουά πριγκίπισσα της Αχαΐας και τιτουλάρια Λατίνα αυτοκράτειρα της Κωνσταντινούπολης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Νοεμβρίου 1373 η Αντωνία παντρεύτηκε τον Φρειδερίκο Γ΄ του Οίκου της Βαρκελώνης τον Απλό, βασιλιά της Σικελίας. Η νύφη ήταν περίπου 17 χρονών και ο γαμπρός 31. Αυτός είχε μία κόρη από έναν προηγούμενο γάμο, αλλά δεν είχε άρρενες κληρονόμους. [1] Αυτός ο γάμος επισφράγισε την ειρήνη μεταξύ της Νάπολης και της Σικελίας, που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως. [2] Η Αντωνία απεβίωσε χωρίς παιδιά μετά από έναν σύντομο γάμο. Ο Φρειδερίκος Γ΄ δεν ξαναπαντρεύτηκε και απεβίωσε το 1377· τον διαδέχθηκε η μόνη κόρη του Μαρία της Σικελίας.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Douglas Richardson. Plantagenet Ancestry: Plantagenet Ancestry: A Study In Colonial And Medieval Families, 2nd Edition, 2011. pg 401.
  2. Fodale, Salvatore (1995). «Federico IV d'Aragona, re di Sicilia, detto il Semplice». Dizionario Biografico degli Italiani. 45. Rome: Istituto della Enciclopedia Italiana. http://www.treccani.it/enciclopedia/federico-iv-d-aragona-re-di-sicilia-detto-il-semplice_(Dizionario-Biografico)/.