Αντιόχεια (αποσαφήνιση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το όνομα αυτό έφεραν 16 ασιατικές πόλεις που κτίστηκαν από τον ιδρυτή του κράτους των Σελευκιδών (Βασίλειο της Συρίας) Σέλευκου Α' του Νικάτορα προς τιμή και μνήμη του πατρός του Αντίοχου, όπως και ακόμη 12 οι περισσότερες των οποίων είτε κτίσθηκαν είτε μετονομάστηκαν σ΄ αυτό το όνομα υπό του Βασιλέως Αντίοχου Α' του Σωτήρος, διαδόχου του Σέλευκου.

Η σημαντικότερη όλων ήταν η Αντιόχεια η επί Δάφνη (ή επί Ορόντου) γνωστότερη ως Αντιόχεια η Μεγάλη, σε αντιδιαστολή με όλες τις άλλες που το όνομά τους συνοδεύεται από εκείνο της περιοχής. Αυτή η Αντιόχεια κατά τις Σταυροφορίες απετέλεσε ένα από τα τέσσερα κράτη στη περιοχή, την Ηγεμονία της Αντιόχειας.

Πόλεις στον αρχαίο κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πόλεις που έφεραν το όνομα Αντιόχεια ήταν:

(*) Κατά τους ιστορικούς η Αντιόχεια (του Ίππου) μάλλον πρόκειται περί την ίδια πόλη την Αντιόχεια (της Δεκάπολης), επίσης η Αντιόχεια η Λαμώτιδα για την ίδια την Αντιόχεια (της Ισαύριας), ενώ η Αντιόχεια η Σιττακινή η ίδια η Αντιόχεια η Όπιδα, και η Αντιόχεια της Περσίδος είναι η Αντιόχεια του Χορσόη.

Στον σύγχρονο κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.

Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.