Αντιόχεια (η Αραβική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αντιόχεια (η Αραβική)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αντιόχεια (η Αραβική)
37°13′44″N 39°45′21″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Σανλιούρφα
Γεωγραφική υπαγωγήΟσροηνή και Επαρχία Μεσοποταμίας
Ζώνη ώραςUTC+03:00 (επίσημη ώρα)

Η μόνη πληροφορία για την Αντιόχεια την Αραβική (ή Αντιόχεια της Μεσοποταμίας) είναι ότι κτίσθηκε, κατά τον Πλίνιο, από τον Νικάνορα (ένας από τους Ηγεμόνες της Μεσοποταμίας). Λεγόταν και Αντιόχεια Αραβίς.

Σύμφωνα με τους εκδότες του Barrington Atlas of the Greek and Roman World, η πόλη δανείστηκε και τα ονόματα Τήλα (ή Τηλαψός), Αντωνινόπολις, Κωνσταντία, Κωνσταντίνα και Μαξιμιανόπολις. Παράλληλα ο Στέφανος Βυζάντιος βασιζόμενος σε κάποιον αξιόπιστον άνδρα ονόματι Ουράνιο αναφέρει:

Νικηφόριον, ούτως η Κωνσταντίνα η περί Έδεσσαν πόλις.

Επομένως μπορεί η Αντιόχεια να έφερε και το επιπλέον όνομα Νικηφόριον, πράγμα που μπορεί να δικαιώνει τον Ρωμαίο Αππιανό:

Και επί ταις αυτού Σελεύκου νίκαις έστι Νικηφόριόν τε εν τη Μεσοποταμία και Νικόπολις εν Αρμενία τη αγχοτάτω μάλιστα Καππαδοκίας.

Ίσως να εννοούσε την Αντιόχεια Αραβική ή το Νικηφόριον του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Ευφράτη. Πρόκειται για την σημερινή Βιρανσεχίρ στην επαρχία της Έδεσσας (Sanliurfa), η οποία όπως δηλώνει και το όνομά της (ερειπωμένη πόλη) είχε καταστραφεί πολλές φορές στο παρελθόν. Κατά την παράδοση εκεί υπάρχουν οι τύμβοι του Ιώβ και του προφήτη Ηλία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]