Αντιόχεια (του Κράγου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αντιόχεια (του Κράγου)
Lua error in Module:Location_map/multi at line 13: "<span class=\"wd\">Τουρκία</span>" is not a valid name for a location map definition.
Χώρα Τουρκία

Η Αντιόχεια αυτή, πρώην Κράγος, είχε κτιστεί στους πρόποδες του όρους Κράγος ή Κραγεύς ή Καγρεύς που αποτελεί με τον Αντικράγο τμήμα της οροσειράς του Ταύρου στη Λυκία, ταυτιζόμενο σήμερα με το Γιάν Νταγκ (υψομ. 1000μ.), μεταξύ των ακρωτηρίων Ανεμούριο και Σελινούντα. Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για την πόλη Σίδυμα που προγενέστερα ονομαζόταν Κράγος και επί Αντίοχων μετονομάστηκε Αντιόχεια (του ή επί του Κράγου), ΒΑ του Ακ Νταγκ.

Σήμερα πολλοί τη συσχετίζουν με τα αρχαία ερείπια του σημερινού Γκιουρντέφ ή Γκιουνέι στα οποία διακρίνονται μέγας ναός, δρόμος με στοές κ.ά. οικοδομήματα.

Στα αρχαία νομίσματα αναφέρεται ομοσπονδία ελληνικών πόλεων στην περιοχή αυτή με το όνομα «Λυκίων Κράγος», στην οποία υπαγόντουσαν οι πόλεις Διάς, Πάταρα, Τελμησώς, Τλώς και Ξάνθος. Σε επιγραφές των Οινοάνδων αναφέρεται ανάλογος σύνδεσμος πόλεων με το όνομα «η περί Κράγον συντέλεια», πιθανώς ο ίδιος εκ των νομισμάτων.