Ανεξάρτητος Παρατηρητής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χαρακτηριστικό εξώφυλλο της εφημερίδας

Ο Ανεξάρτητος Παρατηρητής, είναι μία από τις παλαιότερες περιφερειακές εφημερίδες της Αττικής (έτος ιδρύσεως 1969-70).

Η εφημερίδα αρχικά κυκλοφορούσε στις περιοχές Χολαργού-Παπάγου, ενώ από το 2005 καλύπτει ειδησεογραφικά και την πόλη της Αγίας Παρασκευής.

Ιδρυτής της εφημερίδας ήταν ο Απόστολος Βραχιολίδης[1], από τους σημαντικότερους ρεπόρτερ[2] της δεκαετίας του '60.

Από το 1997, την διεύθυνση και ιδιοκτησία του «Ανεξάρτητου Παρατηρητή» ανέλαβε ο γιος του, Μάκης Βραχιολίδης[3], ο οποίος ήδη δημοσιογραφούσε και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Από το 2010 η εφημερίδα έχει δικό της ιστότοπο[4], προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης[5], ενώ ο Μάκης Βραχιολίδης από το 2017 έχει ραδιοφωνική εκπομπή (στο διαδίκτυο) με τίτλο "Ανεξάρτητος Παρατηρητής" (τον τίτλο δηλαδή της εφημερίδας)[6], ενώ το 2021 είχε και εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή, το GRDnews[7].

Η εφημερίδα (και ο εκδότης της) είναι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου.[8]

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκδοσή της είναι μηνιαία και διαθέτει τιράζ περίπου 1.500 φύλλων, με σημαντικό μέρος τους να διανέμεται μέσω των ΕΛΤΑ, ενώ αρκετά τεύχη αποστέλλονται στις πρεσβείες της Αθήνας, στη Βουλή των Ελλήνων και στα πολιτικά κόμματα. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί και ως «Διπλωματικός Παρατηρητής», καλύπτοντας πολιτικά θέματα και θέματα εξωτερικής πολιτικής-διπλωματίας.

Ο «Ανεξάρτητος Παρατηρητής» έχει διαστάσεις 28,5 εκ. Χ 40,5 εκ. τυπώνεται σε χαρτί illustration/velvet 90 gr. και διαθέτει έγχρωμες ή και Α/Μαυρες σελίδες.

Προσανατολισμός-δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκδοση του "Ανεξάρτητου Παρατηρητή" κινήθηκε από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της στα πλαίσια της διεκδικητικής-μαχητικής δημοσιογραφίας, δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αντιτάχθηκε στην χούντα και στα σχέδιά της για οικοπεδοποίηση του Υμηττού, με αποτέλεσμα ο ιδρυτής της εφημερίδος να διωχθεί από το καθεστώς και να οδηγηθεί στο Στρατοδικείο. Η πτώση της χούντας το 1974 γλίτωσε τον Απόστολο Βραχιολίδη από την φυλακή.

Η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει κύρια επιδίωξη της εφημερίδας, η οποία δημοσίευσε αποκλειστική συνέντευξη του Χρήστου Μαυρίκη, ενός εκ των ατόμων που διεκδικούν δασικές εκτάσεις στον Υμηττό, στην οποία αποκάλυπτε τους ακριβείς στόχους του. Η συνέντευξη απασχόλησε ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να παρέμβει εισαγγελέας[9] και να γίνουν έρευνες, οι οποίες και οδήγησαν την υπόθεση στο δικαστήριο. Βασικότερος μάρτυρας της δίκης ήταν ο διευθυντής και εκδότης του «Ανεξάρτητου Παρατηρητή». Τελικά ο Χρήστος Μαυρίκης καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση.

Το μοντέλο της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας με έλεγχο της εξουσίας και άρνηση συμβιβασμού με τοπικά και άλλα συμφέροντα ή ποδηγέτησης από πολιτικά κόμματα, το οποίο δηλώνει ότι ακολουθεί η εφημερίδα, έχει συναντήσει αντιδράσεις πολλαπλής μορφής. Αποτέλεσμα αυτής ήταν ο εκδότης της να έχει οδηγηθεί τρεις φορές στο εδώλιο του κατηγορουμένου από μηνύσεις που του υπέβαλαν οι τ. Δήμαρχοι Χολαργού (Δ. Νικολάου) και Παπάγου (Β. Ξύδης). Αθωώθηκε σε όλες τις δίκες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ-ΙΣΩΣ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΛΑΓΩΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1960, ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ! ΥΠΗΡΞΕ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ-ΠΑΠΑΓΟΥ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ»!». indobserver.gr. 20 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2024. 
  2. «ΡΕΠΟΡΤΕΡ-ΡΑΜΠΟ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΤΟΥ ΩΝΑΣΗ!!!». indobserver.gr. 20 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ - GRDiscovery». 18 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2024. 
  4. «AΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ | Ειδήσεις και ενημέρωση». indobserver.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2024. 
  5. «Facebook». www.facebook.com. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2024. 
  6. «Mixcloud». www.mixcloud.com. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2024. 
  7. «γεράσιμος βραχιολίδης - GRDiscovery». 17 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2024. 
  8. «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ Παρατηρητής». ΕΔΙΠΤ. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2024. 
  9. «ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΚΑΘΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΥΡΙΚΗΣ!». indobserver.gr. 11 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2024.