Ανεξάρτητος Παρατηρητής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χαρακτηριστικό εξώφυλλο της εφημερίδας

Ο Ανεξάρτητος Παρατηρητής, είναι μία από τις παλαιότερες περιφερειακές εφημερίδες της Αττικής (έτος ιδρύσεως 1969-70). Η εφημερίδα αρχικά κυκλοφορούσε στις περιοχές Χολαργού-Παπάγου, ενώ από το 2005 καλύπτει ειδησεογραφικά και την πόλη της Αγίας Παρασκευής. Ιδρυτής της εφημερίδας ήταν ο κ. Απόστολος Βραχιολίδης, ένας από τους γνωστούς ρεπόρτερ της δεκαετίας του 1960. Από το 1997 την διεύθυνση και ιδιοκτησία του «Ανεξάρτητου Παρατηρητή» ανέλαβε ο γιος του κ. Μάκης Βραχιολίδης, ο οποίος ήδη δημοσιογραφούσε και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκδοσή της είναι μηνιαία και διαθέτει τιράζ 6000 περίπου φύλλων, με το μεγαλύτερο μέρος τους να διανέμεται μέσω των ΕΛΤΑ, ενώ πολλά τεύχη αποστέλλονται στις πρεσβείες της Αθήνας, στην Βουλή των Ελλήνων και στα πολιτικά κόμματα. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί και ως «Διπλωματικός Παρατηρητής», καλύπτοντας πολιτικά θέματα και θέματα εξωτερικής πολιτικής-διπλωματίας.

Ο «Ανεξάρτητος Παρατηρητής» έχει διαστάσεις 28,5 εκ. Χ 40,5 εκ. τυπώνεται σε χαρτί illustration 115 gr. και διαθέτει έγχρωμες και Α/Μαυρες σελίδες.

Προσανατολισμός-δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκδοση του "Ανεξάρτητου Παρατηρητή" κινήθηκε από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της στα πλαίσια της διεκδικητικής-μαχητικής δημοσιογραφίας, δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αντιτάχθηκε στην χούντα και στα σχέδιά της για οικοπεδοποίηση του Υμηττού, με αποτέλεσμα ο ιδρυτής της εφημερίδος να διωχθεί από το καθεστώς και να οδηγηθεί στο Στρατοδικείο. Η πτώση της χούντας το 1974 γλίτωσε τον Απόστολο Βραχιολίδη από την φυλακή.

Η προστασία του περιβάλλοντος παραμένει κύρια επιδίωξη της εφημερίδας, η οποία δημοσίευσε αποκλειστική συνέντευξη του Χρήστου Μαυρίκη, ενός εκ των ατόμων που διεκδικούν δασικές εκτάσεις στον Υμηττό, στην οποία αποκάλυπτε τους ακριβείς στόχους του. Η συνέντευξη απασχόλησε ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης [1], με αποτέλεσμα να παρέμβη εισαγγελέας και να γίνουν έρευνες οι οποίες και οδήγησαν την υπόθεση στο δικαστήριο. Βασικότερος μάρτυρας είναι ο διευθυντής και εκδότης του «Ανεξάρτητου Παρατηρητή».

Το μοντέλο της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας με έλεγχο της εξουσίας και άρνηση συμβιβασμού με τοπικά και άλλα συμφέροντα ή ποδηγέτησης από πολιτικά κόμματα, το οποίο δηλώνει ότι ακολουθεί η εφημερίδα, έχει συναντήσει αντιδράσεις πολλαπλής μορφής. Αποτέλεσμα είναι ο εκδότης της να έχει οδηγηθεί τρεις φορές στο εδώλιο του κατηγορουμένου από μηνύσεις που του έχουν υποβάλλει οι Δήμαρχοι Χολαργού (κ. Νικολάου) και Παπάγου (κ. Ξύδης).


Παραπομπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]